İskenderun Cemevi: “Hala Madımak’ın dumanı tütüyor!”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Cemevi, 2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’nin yakılmasıyla hayatını kaybeden 37 aydını düzenlenen törenle andı. Törende İskenderun Cemevi’nde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu adına konuşan Dr. İbrahim Ayaz, şunları söyledi:

“2 Temmuz 1993’de Sivas’a düşen ateş yüreklerimizi dağlamaya devam ediyor. Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak için Sivas’a giden aralarında aydınlarımızın, ozanlarımızın, gençlerimizin olduğu ülkenin aydınlık yüzü semah dönen 33 canımızı aramızdan koparan katliamın üzerinden 25 yıl çeyrek asır geçti.
Daha önce 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum katliamlarına seyirci kalan, faillere kol kanat geren devlet 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamında da aynı rolünü oynamaktan geri durmamıştır. Madımak Otelinde kurtarılmayı bekleyenler, geçen her dakikada ölüme daha fazla yaklaşırken dönemin hükümeti katliamı izlemekle yetinmiş, mağdurların değil, faillerin yanında yer almıştır.  Dönemin Başbakanı Çiller katliamın ardından “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” derken, yine dönemin Cumhurbaşkanı Demirel “Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş….Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır…Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır” sözlerini sarf etmiştir. 13 Mart 2012’ de faillerin bir bölümünün “zaman aşımı” gerekçesi ile ceza almaktan kurtarılmasını sağlayan mahkeme kararını değerlendiren dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ise “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” demiştir. En yetkili ağızlardan çıkan bu sözler devletin Sivas Katliamı karşısındaki tutumunu tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Nitekim devlet katliamın ardındaki güçlerin ortaya çıkmasını engellemek için adeta seferber olmuştur. Yıllarca süren dava sürecinde önce deliller karartılmış, faillerin kaçmasına göz yumulmuş, zaman aşımı kararıyla failler devlet eliyle korunmuştur. Aradan geçen 25 yıl çeyrek asıra rağmen aynı zihniyet devam ediyor.”

Türkiye sadece Sivas’ta değil birçok kereler benzer olaylarla yüz yüze geldiğini anlatan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Dr. İbrahim Ayaz, benzer anlayışın günümüzde de devam ettiğini  ileri sürerek  “Farklı dilleri, inançları ve kültürleri ‘tek dil, tek din, tek millet’ anlayışıyla baskılayanlar gerici zihniyetin kendisini yeniden üretmesi zeminini güçlendirmeye devam ediyor. Halkların barış içinde, kardeşçe bir arada yaşama zemini mezhepçi ve otoriter anlayışıyla her geçen gün daha fazla zehirleniyor. Sivas utancıyla yüzleşmek yerine katillere kol kanat gerenler yeni katliamlara davetiye çıkarmaya devam ediyor.” Dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.