Hatay Büyükşehir Belediyesi Haşere ile Mücadele ekipleri tarafından Antakya ilçesi merkezde sürdürülen 60 günlük krinomit mücadelesinde sona gelindi.
Krinomit sineğini üreten derelerde ve Asi Nehri’nin taban çamurunda yoğun bir şekilde mevcut krinomit sineği larvası ile mücadele çalışmaları ergin mücadele çalışmalarıyla paralel olarak devam ediyor. Krinomitin yanı sıra Hatay ili genelini kapsayan haşere mücadele çalışmalarında 70 bin üreme noktasının periyodik aralıklarla 20 günde bir ilaçlanması şeklindeki mücadelesi HBB ekipleri tarafından tüm yoğunluğuyla sürdürülmektedir.
Bugüne kadar ilçe belediyelerinin yaptıkları havaya zehir sıkmak şeklindeki mücadelelerinin börtü böcek, arı, ipek böceği vb. yararlı böcekleri de öldürdüğü, insanların da kronik bir şekilde zehirlenmesine sebep olduğunu belirten HBB ekipleri, havaya zehir sıkmanın sorunun sadece %5’ini çözdüğünü belirterek daha bilinçli bir şekilde olaya yaklaşılması gerektiğini ve çözüm noktasının bataklığı kurutmak, çevreyi temiz tutmak ve üreme alanlarında kontrolü sağlayarak bu alanların disiplinli bir şekilde takibinin yapılması ve ilaçlanması gerektiğini vurguladı.
HBB YARARLI BÖCEK ÜRETİCİLERİYLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi Haşere ile mücadele ekipleri bilinçli ve kontrollü gerçekleştirdiği mücadelede kentin arıcılık ve ipek böcekçiliği sektörüyle geçinen vatandaşların mağdur olmamaları adına dikkatli çalışmalar yapıyor. Havaya sıkılan zehrin arı ve ipek böceği katliamına sebep olmaması adına HBB ekipleri, üreticilerle birlikte koordineli çalışıyor.
HBB Haşere ile Mücadele ekibi, gece havaların ısınmasıyla 16 Mayıs’ta başlatmış olduğu ULV (havaya zehir sıkma) mücadelesinde, çalışmaların kent merkezlerinden taşraya doğru ilerleyeceğini, 1 Haziran itibariyle de 593 mahallenin tamamında havaya zehir sıkmaya başlanacağını duyurarak insana zarar vermeyen ve gün ışığında parçalanarak çevreye toksik etkisi en az olan zehirlerin kullanacağının altını çizdi.
BİLİMSEL VE DOĞRU ÇALIŞMALAR İLE HAŞERE SORUNU TAMAMEN ORTADAN KALDIRILACAK
Haşeresiz bir kent oluşturmada ve haşerenin üremesinin en aza indirilmesi adına vatandaşları da duyarlı davranmaya davet eden HBB ekipleri, haşere üreme kaynağı oluşturacak kirlilikleri önleme konusunda işbirliği ile kısa süre içerisinde sorunların çözüleceğini vurguladı. Ayrıca HBB yetkilileri, Hatay’ın 15 ilçesinde dereler, fosseptikler, sazlıklar ve kanallar gibi diğer üreme alanlarında çevreci, bilimsel ve doğru çalışmalar ile haşere sorununun tamamen ortadan kaldırılacağını ifade etti.