Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı İSTE’de Yapıldı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Algler ve endüstriyel uygulamaları alanında uluslararası düzeyde çalışmalar yapan bilim insanlarını bir araya getirerek hem bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak, hem de geleceğe yönelik yeni projelere başlangıç yapmak amacıyla İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından düzenlenen Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı’nda önemli kararlar alınarak güçlü işbirliği adımları atıldı.

İskenderun Kaymakamı Recep SOYTÜRK ve konusunun uzmanı çok sayıda bilim insanının katılımıyla gerçekleşen Çalıştay, İSTE’li akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Çalıştaya katılım ve destekleri içim bilim insanlarına teşekkür eden İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ; “İSTE, enerji konusunda ihtisaslaşmaya çalışan ve bu alandaki bilimsel araştırmaları önceliklendiren bir üniversite olarak, son zamanlarda alternatif bir enerji kaynağı olarak görülmeye başlanan ve özellikle biyoyakıt üretiminde adından sıklıkla söz ettiren algler (yosunlar) konusunda önemli çalışmalar başlatmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Japonya’dan Üniversitemize gelerek Japonya Tsukuba Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Kazuo Kadowaki, İskenderun Körfezi´nin ham petrol elde edilmesine yönelik uygulamalarında önemli fırsatlara sahip olduğunu belirtmişti. Biz de bu konudaki çalışmalarımıza hız verdik. Bu Çalıştay’da hep birlikte alglerin enerji kaynağı olarak kullanılmasına yönelik yeni projelerin temellerini atacağız” dedi.

Çalıştay programı hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan YAKINCI; “Bir Japon profesör süperiletken malzeme üzerine çalışıyordu. Alanı dışında olmasına rağmen ülkesinin ihtiyacına binaen, yoğun çalışmalar sonucunda alglerle petrol üretimi üzerine büyük mesafe kat etti ve başarılar elde etti. Geçen yıl, İskenderun Körfezi’ne gelip buraları görünce alg üretimi için gerekli bütün altyapının bu bölgede doğal olarak oluştuğunu söyledi. Bizler de inanır ve çalışırsak, burada petrol de üretebiliriz, savunma sanayisinde de iş çıkartırız, sağlık sektörüne de yeterli olacak kadar alg üretebiliriz. Biz İskenderun Körfezi’nin bu yanını öğrendiğimizde çok mutlu olduk ve bu çalışmaları başlattık.” dedi.

Daha sonra sırasıyla; Ekinciler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Recep EKİNCİ, Prof. Dr. A. Osman KILIÇ, Dr. Alexandros GEORGAKILES, Prof. Dr. Münevver SÖKMEN, Prof. Dr. Süleyman KÖYTEPE, Prof. Dr. Eyüp İlker SAYGILI, Prof. Dr. Burhan ATEŞ, Prof. Dr. Oya Türkmen IŞIK sunumlarını yaptılar. Sunumlarının ardından, Çalıştay’a katkı yapan bilim insanlarına katılım belgeleri takdim edildi.

Çukurova Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, TUSEB (Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı), Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesin ve Pamukkale Üniversitesi’nden gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı yapılan değerlendirme toplantısı ile son buldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.