KDV indirimi yeniden düzenlenmeli

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, ile yayınlanan KDV indirim oranlarını değerlendirerek, indirimin yeterli olmadığını ve iyileştirme yapılması gerektiğini, bu rakamların sektörde fark yaratmayacağını vurguladı. 

Era Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, ekonomi yönetiminin 150 metrekare ve üzeri konutlar için KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesinin sektörde konut satışlarının canlanması açısından yeterli olmayacağını savundu. Bu indirimlerin 31 Ekim 2018 tarihine kadar süreceğini belirten Atalay, “Bu KDV düzenlemesi ise 150 m2 üzerindeki konutlar için geçerli.  150 m2 nin altındaki konutlar için KDV oranı zaten yüzde 1’di. Oysa Türkiye’de satılan konutların önemli bir bölümü 125 metrekare. Dolayısıyla bu indirimler sektörde fark yaratmayacak” diye konuştu.

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katma Değer Vergisi, yapısı itibarı ile son satıcının mal satış karı payının üzerinden hesaplanan bir vergidir. Ticaret yapıyorsunuz, 200.000 TL lik bir malı satın aldınız, yüzde 18 KDV sini ödediniz, birkaç ay sonra 250.000 TL+KDV ye sattınız. Sadece 50.000 lik yarattığınız katma değerin vergisini ödemiş olursunuz, sistem genel de bu şekilde ilerliyor.  Ancak inşaat başta olmak üzere birçok sektörde durum bu derece basit değil. Durumu örnek ile açıklayacak olursam; bir konutun maliyetinin yaklaşık olarak yüzde 65-70 i arsa payı. Arsanın üretilen bir şey değil, satın alınan bir değer olmasından dolayı KDV’ye tabi olmaması inşaat işinde durumu bozuyor. Bunun yanı sıra inşaat işleri yoğun emek yoğun ve işçilik gerektiren işler ve işçilik te katma değer vergisine tabi değil.  Durum böyle olunca ortaya çıkan gayrimenkulün tamamının kabaca girdilerinin yüzde 40 ı, satış fiyatının ise yüzde 100 ü vergiye tabi oluyor, bu da sistemin mantığını bozuyor.”

Atalay, yapılan düzenlemelerin kısa vadeli çözümler sunduğunu, orta ve uzun vadede sektörün önünü açmaya yeterli olmadığını vurgulayarak, “KDV indirimi yeniden düzenlenmeli. Tüm konutlarda metrekaresine bakılmaksızın yüzde 1, kentsel dönüşüm ile yıkılıp yeniden yapılan konutlarda ise konut veya ticari olmasına bakılmaksızın KDV oranı yüzde 1 olarak belirlenmesi sektörün gelişimi açısından daha yararlı olacaktır” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.