TIP ÖĞRENCİLERİ ARITMA TESİSLERİNE BİLİM GEZİSİ YAPTILAR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

MKÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN BİLİM GEZİSİ ARITMA TESİSLERİ, HEM ÇEVREYE HEM DE BİLİME KATKI SAĞLIYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU) tarafından “Sağlıklı Yaşam ve Temiz Çevre” anlayışıyla faaliyete geçirilen arıtma tesisleri eğitim ve bilim anlamında da katkı sağlıyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencileri, MKÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim dalında öğretim üyesi olan Prof. Dr. Nazan Savaş eşliğinde eğitim gördükleri çevre sağlığı dersleri ile ilgili Antakya(Serinyol) Atıksu Arıtma Tesisi’nde bilim gezisi gerçekleştirdi.

HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan ve İşletmeler Daire Başkanı Fatma Öncü Dönmez’in katılım gösterdiği gezide TIP fakültesi öğrencilerine uzman teknik personel tarafından arıtma tesislerinde biyolojik arıtımın safhalarına yönelik bilgiler aktarıldı.

Öğrencilere tesis ile ilgili kısa bilgiler aktaran Genel Müdür Çaparali, Tesisin Serinyol, Zülüflühan Mahallesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden gelen evsel atıksuları arıtacağını belirterek, 36 bin kişiye hitap edecek olan tesiste atık suların “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun şekilde yaklaşık yüzde 90 arıtım verimi ile arıtılarak Asi Nehrine açılan Çaputlu Deresi’ne deşarjı sağlanacağını bildirdi.

Çaparali, Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi işletmeye alınmadan önce bahsi geçen noktaların atıksuları Çaputlu Deresi’ne direkt deşarj edildiğinden kirliliğe ve koku oluşumuna neden olmakta iken tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan çevre kirliliğini önlendiğinin altını çizdi.

Kısa bilgilendirmenin ardından öğrenciler, atık suların işlem gördüğü havalandırma havuzları, anaerobik havuzlar, çökeltme havuzları, çamur susuzlaştırma ünitesi ve bunlara ait yardımcı ünitelerde incelemelerde bulundu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.