Soytürk: “Engellilerin sorunları toplumsaldır”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk:  Engellilerin yaşadığı problemler bireysel bir sorun olmayıp sosyal boyutlarıyla herkesi yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabası ile çözülebilecek bir sorundur.

İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk,  Engelliler Haftası; Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin yaşadığı sorunların, ihtiyaç ve beklentilerinin, kanun, yönetmelik ve yapılan idari düzenlemelere dikkat çekilmesini sağlayacak önemli bir hafta olma özelliği taşıdığına dikkat çekti.

 Ülkelerin sağlık, eğitim ve ekonomik göstergelerinde engelli nüfusun yaşam düzeyi ve engelli nüfusa sunulan hizmetlerin kalitesi önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Kaymakam Söytürk, engellilerin sorunlarını toplumun tamamını ilgilendirdiğini vurguladı.

Kaymakam Soytürk açıklamasında; Engelliler haftasının önemine dikkat çektiği açıklamasında;  “Engellilerin yaşadığı problemler bireysel bir sorun olmayıp sosyal boyutlarıyla herkesi yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabası ile çözülebilecek bir sorundur. Engelli vatandaşlarımıza onlar için normal hayat standardını temin etmek, toplumsal duyarlılıkla mümkündür. Bu duyarlılık ise engelli vatandaşlarımızın sorunları ile ilgili çözüm yolları arayışının bu hafta ile sınırlandırılmadan süreklilik kazandırılması ile hayata geçirilebilir. Zihniyetimizdeki engelleri ortadan kaldırmadıkça hiçbir kural, hiçbir yasa engellilerimizin yaşadığı zorlukları tam olarak gideremeyecektir. Tüm insanların unutmaması gereken bir şey var ki, o da onların bu toplumun bir parçası olduklarıdır. Çağdaş dünyanın geldiği noktada engelli vatandaşlarımıza, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımlarının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal devletin asli görevidir.  Evrensel manada engelli bireylere gösterilen anlayış ve hoşgörü, modern bir toplum kimliği kazanmada etkin bir rol oynamaktadır. İnsan hakları ve insana verilen değerle eşdeğer olan engelli bireylerin sorunlarının çözüme kavuşturulması konusu, hiç kuşkusuz temelde bu bireylerin engellilik ile ilgili “anlaşılma” ve “farkına varılma” talebinin anlaşılmasıdır. Bu doğrultuda Yüce Devletimiz, engellilerin topluma kazandırılmasını, kişisel ve sosyal haklardan eşit ölçüde faydalanmalarını sağlamak amacıyla evrensel ölçülere eşdeğer düzenlemeler getirmekte ve onlara yönelik gerekli çalışmaları yapmakta ve geliştirmektedir. Bu anlayış doğrultusunda da engellilerin eğitimi, sosyal hayata entegrasyonu, barınması için imkânlar sağlanmıştır. Ayrıca iş göremez durumda olan ve ihtiyaçlı olan engelli bireyler ekonomik olarak desteklenmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, var olan duyarlılığın artmasında katkı sunacak resmi kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve engelli vatandaşlarımızın sorunlarına ilişkin çözümlerde katkı verecek herkese teşekkür ediyor, engelli vatandaşlarımızın önündeki tüm engellerin kalkmasını ve daha sağlıklı bir yaşam standardına kavuşmalarını temenni ediyor, “Engelsiz Bir Türkiye” hedefine ulaşmak ümidiyle tüm engelli vatandaşlarımıza en içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum.” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.