“İskenderun’da acilen bir TEKNOPARK’a ihtiyaç var!”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Konferans Salonu’nda; sanayici, iş insanları, akademisyenler ve öğrenciler ile bir araya gelen ve İskenderun’un acilen bir TEKNOPARK kurulması gerektiğinin altını çizen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel YAYAN, İskenderun’daki İnovasyon ve Ar-Ge ekosistemi için çok önemli mesajlar verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel YAYAN; “İskenderun Teknik Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Teknoversite Günleri’nde olmaktan dolayı çok mutluyum. Burada olmak için çok sebebim var. Osmaniye ve İskenderun yılda 16,7 milyon ton çelik üretmektedir.  Bulunduğumuz bölge yani İskenderun; Çelik Sanayi’nin kalbi konumundadır. İskenderun’un kalbi de İskenderun Teknik Üniversitesi’dir. Bir ‘Teknik Üniversite’ ancak bu kadar uygun bir bölgede açılabilirdi ve Devletimiz üretimin merkezi olan bu bölgeye Üniversitemizi yerleştirdi. Rektörümüz sık sık bizleri ziyaret eder, parlak fikir ve projeleriyle Üniversitemizi çok yükseklere taşımanın hayaliyle çalışır. Kendilerini hepinizin huzurunda hem tebrik ediyor, hem de teşekkür ediyorum.  Türkiye değişerek büyüyor. Hem de emin adımlarla… Türkiye’nin büyümesinde alt yapısal olarak imalat sanayimizin belirli oranda katkısı var, bu oran yüzde 93,7’dir. Bu oranla devam edersek 10 yıl içerisinde yüksek teknolojileri üretebilir konuma geleceğiz. Şu anda ise ciddi bir dış ticaret açığımız var. Hep söylediğimiz gibi;  yerli ürün üretimi yapmalıyız ve bunu dünyaya pazarlamalıyız. Bundan sonra ilgili kuruluşların ithalat yaparken Bakanlıktan izin almaları gerekiyor. İthalatı azaltıp ihracatı artırmalıyız. Ar-Ge merkezlerimize değinirsek; 2008 yılında 20 Ar-Ge merkezimiz varken 2017 yılına geldiğimizde 336 sayısını görüyoruz. 2018 yılının ilk 4 ayında 106 Ar-Ge merkezimiz daha kuruldu. Bu rakamlardan gördüğümüz üzere; Türkiye ısrarlı ve iddialı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin Ar-Ge merkezlerine destek vereceğini biliyorum.  İskenderun Teknik Üniversitesi’nin en büyük ihtiyacı ivedilikle bir TEKNOPARK’tır. Biz bu ihtiyacı karşılamak için gereken desteği İSTE’ye vereceğiz. Ülkemizin gelişmesinin en büyük sebeplerinden biri de, 2017 yılında 180 Organize Sanayi Bölgesi projesinin Bakanlığımız tarafından tamamlanmış olmasıdır. 2023 yılına kadar hedefimiz 50 yeni OSB bölgesi daha kurmaktır. OSB’ler gerek üretim gerekse istihdam noktasında, kuruldukları bölgeleri bir üst seviyeye taşımaktadır. Diğer yandan, şu anda; 2 milyon 400 bin istihdam Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Çalışmalarımız dört bir koldan devam ediyor ve devam edecektir” dedi.

İSTE Merkez Kampüs Mühendislik ve Doğa Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen Konferansa İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ ev sahipliğinde; Hatay Vali Yardımcısı Aydın TETİKOĞLU, Hatay Vali Yardımcısı Nursal ÇAKIROĞLU, İskenderun Kaymakamı Recep SOYTÜRK, iş insanları; Fuat TOSYALI, Fatih TOSYALI, Nuri ÜYSEN, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hatay İl Müdürü Sunday BALIKOĞLU, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet TUĞRUL, İSTE’li akademisyenler, misafirler ile öğrenciler katıldı.

Konferansın başlangıcında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ; “Bu önemli etkinliğimizde bizleri yalnız bırakmayarak Üniversitemize teşrif eden ve her daim desteğini gördüğümüz kıymetli Müsteşarımız Dr. Veysel YAYAN’a, Vali Yardımcılarımıza, Kaymakamımıza, Müdürlerimize, iş insanlarımıza ve siz değerli davetlilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Teknoloji ve inovasyon odaklı bir üniversite olan İSTE; bilim ve teknolojinin Ülkemizi çepeçevre kuşatması için çalışan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yoğun bir iletişim halindedir” dedi.

Konferans sonunda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ tarafından; katılımları ve katkılarından dolayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Veysel YAYAN’a adına Kampüste dikilen ağacın dikim sertifikası ile İSTE anısına hediye ve plaket takdim edildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.