Hatay’da iki ayrı ilçede 1 Mayıs kutlandı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HATAY´da 1 Mayıs´ı kutlama kararı alan Türk İş Genel Merkezi Defne´de KESK Platformu tarafından oluşturulan kutlama komitesi İskenderun´da 1 Mayıs, KESK tarafından düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutladı.

İskenderun´daki 1 Mayıs işçi bayramı kutlamaları için, katılımcılar gruplar halinde Tayfur Sökmen Bulvarı’nda bir araya geldi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı mitingde 1 Mayıs Komitesi adına konuşan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş, İskenderun Atatürk Anıtı Alanına gelenleri Türkçe, Arapça ve Kürtçe selamladı.

Türk bayraklarıyla yürüyen işçi, memur, meslek odaları temsilcilikleri, miting sonunda davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

İşçi sınıfının, emekçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü olduğunu kaydeden Karadaş, işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, yok sayılanların hep zor zamanlardan geçtiğini belirterek şunları söyledi:

Bu doğru. Ama hiç diğer pencereden bakmıyoruz; Yönetenler ne durumda, ülke ne durumda? Ekonomi 2017 yılında yüzde 7,4 büyüdüğü söyleniyor ama işçinin emekçinin cebine giren bir şey yok. Bu nasıl bir büyüme ise; aynı zamanda enflasyon da faizler de büyümüş, işsizlik ve yoksulluk büyümüş, cari açık büyümüş, dolar ve avro tavan yapmıştır. Görünen o ki büyüme sadece sermaye için. Ülkenin dış borcu 450 milyar dolar civarında. Dış borç ülke gelirinin yarısını aştı. Sorunlar, sadece ekonomi ile sınırlı değil. Ülke yaklaşık iki yıldır Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetiliyor. Gazeteler kapatılıyor. Gazetelere ceza yağıyor. Seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, gazetecileri içerde, cezaevinde. İktidara gelirken ileri demokrasiyi getirecez demişlerdi. Bu mudur ileri demokrasi? Bu ülkeyi, bu cumhuriyeti kuranlar; ´Yurtta barış, dünyada barış´ demişlerdi. Soruyorum; Suriye´nin bu hale gelmesine kim katkıda bulundu? Kim suriye nüfusunun yarısının mülteci durumuna düşmesine neden oldu? Kim onlarca ülkeden cihatçılara sınır kapılarını açıp Suriye´ye gönderdi? Kim suriye´ye emperyalist müdahaleye destek verdi? Bizim Irak´ta, Sudan´ın Savakin adasında, Katar´da, Somali´de ve özellikle Suriye´de işimiz ne? İslam coğrafyasında bu kadar ölüm, bu kadar çatışma, bu kadar acı yetmez mi? Bu iktidar bu ülkeyi nasıl bir hale getirdi? Gün geçmiyor ki bir kadın öldürülmesin. Gün geçmiyor ki eğitimle ilgili bir sorun basına yansımasın. Eğitim resmen yap boz tahtası. Gün geçmiyor ki yeni bir alanı talana açmasınlar. En son yem yeşil ziraat bahçemizin hastane yapılacağını duyduk. İlla hastane yapacaksanız İskenderun´un son yeşil alanı ziraat bahçesi dışında yer mi yok?”

TÜRK-İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Hatay’da düzenlediği etkinlikle kutladı.
Hatay’ın merkez Antakya ilçesi İtfaiye Alanı’nda kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü renkli görüntülerle başladı. Hatay ve çevre illerden gelen TÜRK-İş’e bağlı çeşitli sendika üyesi işçiler, kortej yürüyüşüyle alana geçiş yaptı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kutlama alanı üzerinde polis helikopteri de sürekli uçuş yaptı. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Antakya Belediyesi Mehteran Takımı ve Antakya Medeniyetler Korosu birer mini konser verdi. Ardından sahneye çıkan TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, tüm işçilerin 1 Mayıs’ını kutladı.
Atalay burada yaptığı konuşmada, 24 Haziran seçimlerinde hükümetin rahat etmesi için tüm çalışanları kadroya almasının zorunlu olduğunu ve hükümetin sendikasının olamayacağını söyledi. Atalay şunları kaydetti:
“Bazı sendikalar var ya, ‘biz hükümetin sendikasıyız’ diyorlar. Hükümetin sendikası olmaz, sendika işçilerin olur, sendika ülkenin olur, hükümetin sendikası sarı sendika olur, naylon sendika olur kısacası sendika olmaz. Onun için o kardeşlerimiz de bir an evvel kendilerine çekidüzen versinler. Sorunumuz ne; geçici işçiler. Sorunumuz; vergi. Karayollarında asıl işi yapan yüzde 70’e takılan kardeşlerimiz var, onlar da bu kitlenin içerisinde. Onlarla ilgili de bir an evvel yeni düzenleme yapılıp, nasıl dün akşam bir paket açıkladılar, bir an evvel KİT’ler ve kadroya girmeyenlerle ilgili, vergi ve çiftçilerle ilgili bir an evvel bir paket açıklasınlar da 24 Haziran seçimlerinde rahat etsinler. Yoksa işleri çok zor.”


Yapılan konuşmanın ardından TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, etkinliğe katılanlara çiçek dağıttı.

Atatürk Anıt alanında ve sahilde düğün çekimleri için gelen Merve-Orhan Bayırlı çifti, alana geldiğinde 1 Mayıs mitingi sürprizi ile karşılaştı.

Miting alanına gelenlerin çevresinde de fotoğraflar çektirdi. Genç çift, 1 Mayıs işçi Bayramı’nda evlenmenin mutluluğunu yaşadıkların söyleyerek bölgeden ayrıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.