ARSUZ’A BAHAR GELDİ

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Bahar Etkinlikleri ilk günü olan 30 Mart (ğid sabatağş) Bahar Bayramı açılışı, Akçalı Hizmet binasında yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Törene Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha’nın yanı sıra, Hatay CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ve Eşi Emine Sarı, Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, Arsuz İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mehmet Emin Albayrak, Arsuz İlçe Emniyet Müdürü Halil Karabacak, CHP İlçe Başkanı Faik Çekin, Siyasi Parti Başkanları ve Temsilcileri, Arsuz Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kurum Amirleri, Meclis Üyeleri, Belediye Birim Müdürleri, Muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri katıldı.

Baharın müjdeleyicisi, bolluk ve bereketin yanı sıra, binlerce yıldır bir arada yaşayan farklı kültürler arasındaki sevgi ve dostluğun sembolü olan, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen bahar etkinliklerinin başlangıcı olan 30 Mart (ğid sabatağş) bahar bayramı açılışı, Akçalı mahallesindeki Arsuz Belediyesi hizmet binasında törenle gerçekleştirildi.

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, çiçeklerin açması, doğanın canlanması, yeşile bürünmesi tabiattaki hareketliliğin insanlar tarafından baharın gelişi olarak algılandığını ve kutlandığını söyledi. Başkan Culha, “Bu duygular farklı ülkelerde, farklı isimler adı altında anılır. Dünyanın birçok yerinde mart ve nisan ayı arasında yapılan bu coşkulu kutlamalar, bahar bayramı, nevruz, paskalya gibi isimlerle anılır. Bizim ilçemizde yüzyıllardır bu etkinlikler yapılır. Bu coğrafyamızda bu dağınık yerleşimde geçmişte ulaşım bu kadar rahat değildi. İnsanlar çok uzun aralıklarla bir araya gelebiliyorlardı. Bu tür etkinlikler vesile oluyordu. Gençlerimiz, pehlivanlarımız güreş yapıyordu. Ama en önemlisi insanlarımız bu etkinliği kaynaşma bağlamında değerlendiriyordu. Bizlerde atalarımızdan aldığımız bu kültürü yaşatmak ve daha ileriye taşımak adına sadece 30 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde değil, bu iki tarih arasında kalan süreyi kültürel ve sosyal etkinliklerle doldurup kutlamayı hedefledik. Tabiatta gördüğümüz çiçeklerin ve renklerin birlikteliğini, Arsuzdaki kültürel farklılıkların, zenginliklerin bir örneğini yaşıyoruz. Bu birlikteliği, bu kardeşliği, bu dostluğu sona kadar sürdürmek adına gerekli çalışmaları ve katkıları sunmaya devam edeceğiz. 30 Mart’la 14 Nisan sembolleşmiş iki tarihtir. Biri bugün olan 30 Mart “ğid sabatağş” dediğimiz, Rumi takvime göre ayın 17’sidir. Sabatağş, 17 demektir. Ben buradan tüm halkımızın ğid sabatağş bayramını kutluyorum. 14 Nisan da yine aynı şekilde Rumi takvime göre 1 Nisan’ı temsil eder, baharın müjdeleyicisi olarak tarif edilir. Bu tarihler sembol olarak anılıyor. Daha nice senelerde beraber olmak ümidiyle hepinizi selamlıyorum “ dedi.

 “Bu birlik ve beraberlik ruhunun devam ettirilmesini biz çok önemsiyoruz”

Arsuz İlçe Kaymakamı Musa Sarı, bayramların önemle üzerinde durulması, yoğun ve kalabalık katılımlarla kutlanması gereken günler olduğunu söyledi. Bayramların, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin, bizden sonraki nesillere aktarıldığı, birlik ve beraberliğin daha da pekiştirildiği manevi değeri yüksek günler olduğunu ifade etti. Kaymakam Sarı,” Bu bayram ve diğer bayramda, Arsuz halkının göstermiş olduğu bu duyarlılığından, bu katılımlarından, verdikleri bu önemden dolayı hepsine tek tek teşekkür etmek istiyorum. Hatay’ın bir minyatürü olan, medeniyetler şehri olan Arsuz’umuzda da birlik ve beraberlik, kardeşlik ruhu aynı şekilde bütün ülkemize, bütün dünyaya örnek olacak şekilde yaşatılmaktadır. Biz bunu kamu kurumlarında da, yaptığımız çalışmalarda bu beraberlik ruhunu sergiliyoruz. Çiçeği burnunda ilçe olan Arsuz’umuzun hem fiziksel eksikliklerinde hem de tanıtım maksatlı yapılan organizasyonlarda, birlik beraberlik içinde Arsuz için el birliği yapıp kenetleniyoruz.  Bu konuda duyarlılık gösteren tüm halkımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Bu birlik ve beraberlikten aldığımız güçle daha bir ayrı çalışıyoruz, bizi daha fazla çalışmaya teşvik ediyor. Bu birlik ve beraberlik ruhunun devam ettirilmesini biz çok önemsiyoruz. Buna katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

CHP Hatay Millet Vekili Mevlüt Dudu, bu geleneği yaşatan, bu bayramları, bu kültürü devam ettiren Arsuz halkına ve emeklerinden, çabalarından dolayı Arsuz Belediyesine teşekkür ederek herkesin bayramını kutladı.

Hatay valisi Erdal Ata da programa katılamadığı için üzgün olduğunu ifade ederek, programa katılan herkese ve tüm Arsuz halkına bir mesaj iletti. Vali Ata mesajında “30 Mart 14 Nisan arasında düzenlenecek olan 4. Bahar etkinliklerine nazik davetiniz için teşekkür ederim. Önceden belirlenmiş programım nedeniyle aranızda bulunamadığım için üzgünüm. Arsuz’un ve İlimizin tanıtımına katkı sağlayacağına inandığım ‘Arsuz Belediyesi 4. Bahar Etkinlikleri’nin başarılı geçmesini dilerken, şahsiniz aracılığıyla Arsuz’lu hemşerilerime selamlarımı iletir, çalışmalarınızda başarılar dilerim,” dedi.

Hatay’da yapılan “Kapışmalı Aba Güreşi” gösterisi gerçekleştirildikten sonra, etkinlik alanına geçen protokol, alanda bulunan tüm esnaf ve ziyaretçilerle tek tek ilgilenip, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.