Vali Ata, Belen’de Sertifika Dağıttı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun video konferans yöntemi ile katıldığı 21 Mart Dünya Ormancılık Günü programında Hatay Valisi Erdal Ata, “5.000 Köye 5.000 Gelir Getirici Orman Projesi” çerçevesinde İlimiz Belen İlçesi Bakras Mahallesi’nde yaşayan 75 aileye kura ile üzerinde 153 adet zeytin fidanı dikili 4’er dekar arazi kullanım sertifikası dağıtım töreni gerçekleştirdi..

Program 21 Mart 2018 Çarşamba günü 14.00’de Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesinden, Millet Kültür ve Kongre Merkezinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” dolayısıyla düzenlenen “Milletimizle Birlikte Daha Yeşil Türkiye” etkinliğinden yapılan yayınla başladı.

Etkinlikte ilk olarak konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ülke genelinde Bakanlıkça yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Ardından kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmasında “ 16 yılda 4 milyar 39 milyon fidanı toprakla buluşturduk.  Yaşadığımız çevreye gözümüz gibi bakmalıyız ve gelecek kuşaklara aynı şekilde teslim etmeliyiz. Son 16 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, 2008-2012 yıllarında milli ağaçlandırma seferberliği başlattık.  Bu seferberliği büyük bir başarıyla tamamladık. Ağaçlandırmada yüzümüzü güldürecek bir sonuç ortaya çıktı. ‘Daha Yeşil Bir Türkiye’yi Birlikte İnşa Edelim’ kampanyasını bugün itibarıyla başlatıyoruz. Ülkemiz, insanımız, ormanlarımız için, daha güzel bir gelecek için hayırlı uğurlu olsun.” dedi

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ise “Bugün 21 Mart Dünya Ormancılık gününüzü, yarın 22 Mart Dünya Su Gününüzü ve 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününüzü kutluyorum” diyerek sözlerine başladı.

Yine bugün Nevruz, yani Bahar Bayramını da burada kutluyoruz. Nevruz, coğrafyamızda tabiata duyulan sevgi ve hoşgörünün ortak simgesi olan bir bayramdır. Nevruz vesilesiyle bütün vatandaşlarımızın birlik ve kardeşliğimizin pekişmesine vesile olmasını temenni ettiğimiz böyle güzel, anlamlı bir günde hepinizin Nevruz Bayramı’nı da tebrik ediyorum. İşte biz bugün burada bir bayram kutluyoruz, bu programla 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Kurulması ve 200.000 Çınar Ekim Eylem Projesini, Nevruz Bayramı’nda başlatıyoruz. Bu çalışmaların da hayırlı olmasını diliyorum.

Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bugünkü programında yer alan konuların her biri gerçekten çok önemli. Mesela Çınar Ağacı Dikim Eylem Projesi sadece bir ağaç dikimi değil, aynı zamanda bir medeniyetin ihyası projesidir. Çünkü bizim kültürümüzde şehirlerin kimliklerinde evleri, ibadethaneleri, kamu binaları, sokakları, caddeleri yanında, ağaçları da çok önemli bir yer tutar. Ağaçlar içinde de çınarın bizim şehir kültürümüzde ayrı bir yeri vardır.

Osman Gazi’nin bağrından çıkıp o âlemi kaplayan o ulu çınarın hikâyesi milletimizin hikâyesidir. Dünyadaki tüm mazlumları, mağdurları, garipleri gölgesi altında toplayan, koruyan, kollayan ulu devlet çınarımız, bugün genç bir bedende Türkiye Cumhuriyeti adı altında yaşamayı sürdürüyor.  Bunun için çınar ağacı İstanbul’da ve pek çok şehrimizde her an görevlerimizi, sorumluluklarımızı, misyonumuzu hatırlatmak, bu bakımdan gerçekten varlığını sürdürüyor. İşte biz de aynı sebeple çınar ağaçlarının sayısını daha da artırmak, gölgesinde daha çok kardeşimizi toplamak için çalışıyoruz.

Bakanlığımız bana göre çok isabetli bir karar almak suretiyle çok ciddi bir tercihle 2016 yılını ‘Çınar Yılı’ olarak ilan etti; bundan dolayı kutluyorum, tebrik ediyorum. Proje kapsamında İstanbul başta olmak üzere, tüm şehirlerimize asırlarca yaşayacak 200 bin çınar ağacı dikilecek, o ağaçların 100 bini İstanbul’da kök salacak.

Bugün başlatacağımız bir diğer önemli proje, o da çok çok önemli; 5 Bin Köye 5 Bin Gelir Getirici Orman Projesi. Yani balık vermek değil, aslolan balık tutmayı öğretmektir. Bakanlığımız bunu yapıyor. Ülke nüfusumuzun 7,5 milyonu, yani yaklaşık yüzde 10’u, 22.383 adet orman içi ya da orman bitişiği köyde yaşıyor. Bu projeyle ceviz, badem ve fıstık çamı gibi gelir getirici ağaç türlerinin yetiştirilmesini yaygınlaştırarak, vatandaşlarımızı bulundukları yerlerde kalkındırmayı amaçlıyoruz. Bu güzel projeleri geliştiren ve hayata geçiren arkadaşlarımızı huzurlarınızda milletim adına tebrik ediyorum.

Türkiye, dünyada orman varlığını artıran az sayıdaki ülkeden biridir. 2003 yılında yaklaşık 21 milyon hektar olan orman varlığımızı 2015 yılı sonunda küsuratları söylemiyorum, 22 milyon hektara yükselttik. Ormancılık alanında yaptığımız başarılı çalışmalar, OECD ve Birleşmiş Milletler’in dahi dikkatini çekti. Hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023’te orman alanımızı ülke yüzölçümünün yüzde 30’una ulaştırmaktır.

Bugüne kadar 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Cumhuriyet tarihinin en büyük milli ağaçlandırma seferberliğini başarıyla sürdürüyoruz. Tabii ağaçlandırma çalışmaları demek fidan üretimi demektir. 2002 yılında yaklaşık 117 milyon adet olan fidan üretimimiz, 2013 yılında 401 milyon adede kadar yükseldi. 2015 yılında da 333 milyon adet olarak gerçekleşti. Ülkemiz fidancılığının geliştirilmesi ve bölgesel pazarlara açılması için Sakarya Sapanca’da bir fidan borsası kuruldu. Milletimizi ormanla buluşturmak için 2003’ten bugüne kadar 133 adet şehir ormanı tesis ettik. Mesire yeri sayısını 1444’e çıkartarak, toplam 26037 hektar alanı halkımızın istifadesine sunduk. Ülkemizin bal üretimini artırmak maksadıyla 250 bal ormanı tesis ettik. Bu proje sayesinde ülkemiz dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldi. İnşallah bu çalışmaları her yıl daha da ileriye götürecek, sürdüreceğiz.

Bir diğer önemli çalışma, şehirlerimize içme ve kullanma suyu sağlama konusudur. 2007 yılında yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. İşletmeye aldığımız 98 adet proje ile 41 milyon vatandaşımıza içme suyu temin ettik. İnşaatları devam eden 42 adet proje tamamlandığında 22 milyon kişiye daha ilave içme suyu sağlanmış olacak.

Dünya meteoroloji günü kutlamalarının bu yılki konusu, ‘Daha sıcak, daha kuru, daha nemli gelecekle yüzleşin’ olarak belirlendi. Son 13 yılda meteorolojik altyapıyı güçlendirmemiz sayesinde hava tahminlerinde isabet oranımız yüzde 90’ların üzerine çıktı. 2002 yılında denizlerimizde hiç gözlem istasyonu yoktu, denizcilerimiz hava tahminlerini Yunanistan’dan alırlardı. Bugün Cebelitarık Boğazı’ndan Süveyş Kanalı’na kadar bütün Akdeniz’e biz hizmet veriyoruz.


Ben bu düşüncelerle bir kez daha Dünya Ormancılık Su ve Meteoroloji Günlerini kutluyorum. Başlattığımız Çınar Ağacı Dikim Eylem Projesi’nin ve 5 Bin Köye 5 Bin Gelir Getirici Orman Kurulması Projesi’nin hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum.” dedi

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Van, Giresun, Hatay ve Yalova illerimizle canlı bağlantılarla etkinlikler gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine Hatay Valisi Erdal Ata, 75 vatandaşımıza üzerinde 153 zeytin fidanı dikili olan arazilerin kullanım sertifikalarını hak sahiplerine tevdi etti.

Törene Hatay Valisi  Erdal Ata’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, İl Jandarma Komutanı Alb. Uğur Ertekin, Antakya Orman İşleri Müdürü Ömer Gökmen İnal, AK Parti İl Başkanı İbrahim Güler ve Bakras Mahallesi sakinleri katıldı.

Etkinlik, Vali Ata ve beraberindekilerin sertifikaların dağıtılması ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.