MEDYADA GÖÇ VE MÜLTECİLER KONFERANSI

Published on:  /   Yorum yapılmamış

T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD-ASAM) işbirliğinde düzenlenecek “Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı” 17 Mart 2018’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferansta, Birleşmiş Milletler’den gelen uzmanların moderatörlüğünde duayen gazeteciler, medyada göç konusunun nasıl ele alındığını ve mültecilerin nasıl temsil edildiklerini tartıştılar.

Mültecilerin görünürlüğünün artmasıyla, günümüzde vatandaş-mülteci çatışması daha çok söz edilir bir hale geldiğinden önümüzdeki dönemde mültecilerin negatif içeriklerle haberlere konu olmalarının toplumsal karışıklıklara yol açma tehlikesi bulunuyor. Konferansta, Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında yerel ve ulusal basında farkındalık yaratılması amaçlandı.

Kasım-Ekim 2017’de Antalya’da yerel basın mensuplarına yönelik gerçekleştirilen “Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Seminerleri”nin kapanış etkinliği olan “Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı”, T.C. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Mehmet Akarca ve SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gitmez ve SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Konferansın Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) Dış İlişkiler Sorumlusu ve Basın Sözcüsü Selin Ünal’ın moderatörlüğünde “Göç Konusunda Farkındalığın Oluşturulmasında Medyanın Rolü” başlığıyla başlayacak ilk oturumunda, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, gazeteci Mark Micallef ve Reuters’tan Murad Sezer söz aldı.

İkinci oturumda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek’in moderatörlüğünde “Mültecilerin Toplumsal Kabulü Sürecine Medyanın Etkisi” tartışılacak. Oturumdaki konuşmaları NTV’den Mete Çubukçu, Jiji Press’ten Vehbi Baş ve  Al Araby TV’de Adnan Aldaher  yapacak.

“Göçmenlerin Toplumsal Uyum Sürecinde Medya Nasıl Rol Alabilir?” başlıklı son oturumu Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) Sema Hosta yöneteti. EuroAcademic EASC Başkanı Musfata Ulusoy, Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar ve NEW-TR Haber’den Mohammad Abdi konuya ilişkin görüşlerini sundu.

“Basın Mensupları İçin Göç ve Mültecilik Konularında Bilgi ve Farkındalık Semineri”nde 600’den fazla yerel basın mensubuna ulaşılırken “Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı”nda yerel ve ulusal basından 100 civarında gazeteciye ulaşıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.