Bakan Tüfenkçi ve 5000 Esnaftan Zeytindalı’na Destek

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent   Tüfençi ve beraberindeki heyet, bir dizi programa katılmak üzere Hatay ilimize geldi.
14 Mart 2018 Çarşamba günü saat 10.00’da havayolu ile Hatay’a teşrif eden Bakan Tüfenkçi ilk olarak Hatay Valiliği’ni ziyaret etti. Valilik önünde Vali Yardımcıları ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Tüfenkçi, Valilik şeref defterini imzaladı. Günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından Vali Ata konuklarını Makamında ağırladı.
Bakan Tüfenkçi’ye Valilik ziyaretinde AK Parti Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Fevzi Şanverdi, Orhan Karasayar, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOM Başkanı Abdulkadir Akgül, HESOB Başkanı A. Kadir Teksöz, AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, Bakanlık  müsteşarları ve ilgili yetkililer eşlik etti.
Valilikte yaptığı değerlendirmede Zeytindalı Harekatı’na destek vermek ve esnafla bir araya gelmek için Hatay’a bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Bakan Tüfenkçi “Yıllarca Suriye’de beslenen ve Amanos dağları üzerinden ülkemize güvenlik tehdidi oluşturan terör örgütlerinin yurda girişlerini engellemek maksadıyla bu operasyon yapılıyor. Hatay ilinin çeşitli ilçelerini de hedef alan, sivil yerleşimlere yönelik roket atımları ve saldırıları ve burada verdiğimiz sivil şehitlerimiz esasında her şeyi anlatmaya yeter. Hani birileri diyorlar ya, Türk ordusu sivillere dikkat etsin. Türk ordusu tarihinden ve geleneğinden aldığı güç ve kuvvetle zaten buna çok dikkat ediyor. Kendi askerini riske atarak sivillere yönelik bir zayiat olmaması noktasında azami gayret gösteriyor. Ama terör örgütlerine mensup kalleşlerin atmış olduğu füzelerle hayatlarını yitiren, şehit olan vatandaşlarımızı da Avrupa’nın ve çeşitli barış örgütlerinin maalesef görmediğini de ibretle müşahede ediyoruz. Hatay bu anlamıyla kayıpları yaşayan illerimizin başında geliyor. Bu füze atımları nedeniyle esnaflarımız, iş yeri sahiplerimiz, tüccarlarımız sıkıntılar yaşadı. Allah’a hamd olsun operasyonun başlaması ve ilerlemesiyle beraber bu sıkıntılar ortadan kalktı. Yurdun her kesiminden ve her tarafından da çok ciddi Hatay’ın yanında olduğunu gösterir destekler geldi. Baktığımız zaman da bu operasyona desteğin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Herkes Türkiye’nin istikbaline ve bekasına yönelik tehlikelerin bertaraf etmek için bu harekâtın yapıldığını gördü. Biz de bugün başkanlarımla beraber, milletvekillerimizle beraber bakanlığımızın değerli bürokratlarıyla ve binden fazla esnafımızla beraber birlik başkanlarımız, oda başkanlarımız Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kooperatif başkanlarımız bine yakın tamamı bugün burada ve Hatay’da bulunmakla devletinin yanında olduğunu göstermek bakımından toplumun omurgasını oluşturan esnaflarımızın bu davaya sahip çıktıklarını göstermek için buradayız. Bugün hem ziyaretlerimizi yapacağız hem toplantılarımızı yapacağız. Bugüne kadar neler yapıldığını esnaflarımıza anlatacağız. Bundan sonra onların beklentileri ve talepleri varsa alacağız. Bu noktada atılması gereken adımlar varsa onu da atmış olacağız” dedi.
Vali Erdal Ata ise konuklarını medeniyetler şehri Hatay’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaptığı değerlendirmede “Buralara kadar gelerek Zeytindalı Harekatına verdiğiniz destekler dolayısıyla sizlere teşekkür ederiz. Ülkemizin dört bir yanından binlerce yardım etme mesajı, telefonu ve maili alıyoruz. Halkımızın bu harekata olan desteğini göstermesi açısından çok anlamlı olan bu destek talepleri kadar bizleri gururlandıran bir başka husus ise Mehmetçiklerimizin yanına giderek cephede görev yapma arzusu. Adeta sınırları açsanız her bir vatandaşımız cepheye koşmaya hazır. Türk Milletinin vatan sevgisini gösteren bu durum bizleri bir kez daha böyle bir milletin mensubu olmakla iftihar ettiriyor” dedi.
 
Zeytindalı Harekatının ülkemizin güvenliğini temin etmek ve güney sınırımızda bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek amacıyla başlatıldığını ifade ederek sözlerini sürdüren Vali Ata, “TSK tarafından 20 Ocak 2018 tarihinde başaltılan harekatın amacı, oraya da huzur ve güvenlik götürmek olduğu için hiçbir sivil zarar görmemiştir. Hiçbir sivilin burnu kanamamıştır. Ayrıca terör örgütünün ölüme terk ettiği Suriye vatandaşları bizim silahlı kuvvetlerimiz tarafından kurtarılmış ve şu anda engellisi, yaşlısı, yaralıları da bizim hastanelerimizde tedavi edilmektedir. Devletimiz bu konuda hassasiyet gösteriyor. Batılıların iddia ettiği gibi, terör örgütünün propaganda yaptığı gibi asla hiçbir sivilin zarar görmesi söz konusu değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri bu konuda en yüksek hassasiyeti gösteriyor. Kendi askerimizin hayatı pahasına oradaki sivillerin zarar görmemesi için çaba gösterilirken batılı ülkelerden gelen dayanaksız açıklamalar harekattaki kararlılığımıza gölge düşüremeyecektir. Bu vesileyle orada şehit olan Mehmetçiklerimize bir kez daha Allahtan rahmet diliyor, ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralılarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmaları için dua ediyoruz. Bu Harekat askerimizin cansiperane gayretleri ile en kısa sürede tamamlanacaktır. Bundan hiç şüphemiz yoktur.”  dedi
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve beraberindeki heyet daha sonra Reyhanlı ilçemize geçti ve burada kurulan semt pazarında esnafla sohbet ederek vatandaşlarla sohbet etti. Ardından Reyhanlı Belediye Başkanlığını ziyaret ederek Afrin bölgesinden terör örgütlerince atılan roketlerle şehit olan vatandaşlarımızın aileleriyle bir araya geldi.
Burada şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duaların ardından Bakan Tüfenkçi, şehitlerimizin ailelerine Türk Bayrağı ve Kur’an-ı Kerim hediye etti.
Bakan Tüfenkci şehit aileleriyle buluşmanın ardından saat 13.00’de Cilvegözü Sınır Kapısına giderek gümrük kapısında hizmet verecek olan X-Ray cihazının açılışını beraberindekilerle birlikte yaptı.
 
-Zeytindalı İçin Hatay’dayız, Devletimizin Yanındayız-
 
Açılış sonrasında Bakan ve beraberindekiler, Zeytindalı Harekatına destek vermek üzere ülkemizin 81 vilayetinden yola çıkarak Hatay’a gelen 1400 esnaf ve temsilcileriyle Ottoman Otel’de buluştu. Burada düzenlenen program öncesinde Bakan Tüfenkçi, Vali Erdal Ata ve beraberindeki heyet dualarla birlikte yardım tırlarını Afrin’e uğurladı.
Ardından Kürsüye gelen TESKOM Başkanı ve aynı zamanda Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül yaptığı konuşmasında “ Değerli misafirlerimiz ve canımdan çok sevdiğimi esnaf ve sanatkârların yüz ak, nurlu insanlar hoş geldiniz sefa geldiniz. Eğer davaya sahip çıkmak buysa 15 Temmuzda da meydanlardaydık şimdide meydanlardayız. Devletimizin yanındaydık bütün cömertliğinizle Hatay’a hoş geldiniz. En önemlisi şu; az olsun öz olsun. Bin milletin tek yürek olduğunu göstermek için buradasınız. Bundan daha güzel bir şey olur mu? Buruya kadar el ele tutup gelmişisiniz. Yanında çamsakızı çoban armağanı bir şeyler getirmişsiniz önemli olan burada devletin yanında dimdik durmanız.” dedi
“Bugün 5 binden fazla esnafımızla yurdumuzun 81 ilinden Esnaf Sanatkar Kooperatifi Birliği üyeleri, başkanları ve oda başkanlarımızla beraber ‘Reyhanlı’dayız, Hatay’dayız. Devletimizin yanındayız’ sloganıyla yola çıkan üyelerimiz ve gönüllülerinden kopanlarla beraber Zeytindalı Harekatı’na desteklerimizi gösteriyoruz. Harekatın başlangıcında ve öncesinde Reyhanlı’mız ve Hatay’ın altı ilçesi de bu anlamda terörden zarar görmüşlerdi. Şehitlerimiz vardı, sivil şehitlerimiz vardı. Özellikle Avrupa’da bazı kesimlerin bazı devletlerin sivil zayiatı olmasın diye şu günlerde bağırdıkları zaman dilimlerinde esasında Reyhanlı’ya gelip o kızımızı, Suriyeli vatandaşımızı, amcamızı görmelerini isterdik. Bunların ailelerinin sesini duymalarını isterdik. Burada işyerleri zayi oldu. Evleri yıkıldı. Hiçbir sivil Reyhanlı’da yaşamaktan başka da suçları da yoktu. Ülkemize Afrin bölgesinden gelen roketlerin terör saldırılarından birebir etkilenen insanlardı. İşte bu insanları görüp Afrin’de niye bu operasyonu yapıyoruz? Onu anlamalarını istiyoruz. Çünkü biz gerek sınırlarımızı korumak gerek sınırlarımız yakınındaki ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızı güven ve huzur içinde yaşamlarına devam edebilmeleri adına bu operasyonları yapıyoruz. Ülkemize sığınan Suriyeliler var. Bu sığınmacıların ülkelerine dönmesi adına bu operasyonları yapıyoruz. Yoksa bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. İnşallah başarılı bir şekilde operasyonlar devam ediyor. Reyhanlı esnafıyla beraberdik. Onları dinledik. Esnaflarımız gerçekten operasyona vakıflar. Herkes metanet içerisinde. Günlük yaşamlarına huzur içerisinde devam ediyorlar” dedi.
Toplantıda ilk olarak Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ile Milletvekili Orhan Karasayar Zeytindalı Harekatına verdikleri desteği ifade eden ve bu desteğe teşekkür içeren birer konuşma yaptılar.
Daha sonra kürsüye gelen TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı konuşmasında “ Bizler çok toplantılar yaptık, Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla, kendi bünyemizle birlikte çok toplantılar yaptık. Esnaf ve sanatkarlarımız daha ileri gidebilsin diye. Çok şükür o toplantıların hepsinde Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Bakanımızdan istediğimiz hemen hemen her şeyi aldık. Hep yanımızda oldular, tabi bizde hep devletimizin yanında olduk. Ülkemiz ne zaman zor duruma düşse, ne zaman kaosa sokulmak istense biz ordaydık, çünkü ülkemize gelecek en ufak bir felaketin ilk vurduğu kesim esnaf ve sanatkar kesimidir. Sel gelse önce bizim dükkanımıza, deprem olsa önce bizi vurur ama biz hep devletimizle birlikteyiz. Beraberiz hep birlikte Türkiye’yiz.” dedi.
Daha sonra konuşmasını yapan Vali Erdal Ata “  Sayın Bakanım, kıymetli misafirler ve değerli katılımcılar, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’ ye ve tüm misafirlerimize barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Hatay’a hoş geldiniz diyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Bakanımızın önderliğinde Türkiye’nin her yerinden esnaf ve sanatkârlarımızı ilimizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
Sayın Bakanım, değerli misafirlerimiz, hepinizin bildiği gibi, milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018’de başlattığı ve milletçe desteklediğimiz Afrin bölgesine yönelik Zeytindalı Harekatı hız kesmeden sürmektedir. Suriye’de merkezi otoritenin kaybolmasıyla özellikle sınırımıza yakın bölgeler, ulusal güvenliğimizi tehdit eden terör örgütlerinin yuvası haline gelmiştir. Bu sebeple Türkiye’nin, güney sınırı boyunca oluşturulmak istenen terör koridoruna engel olmak için Afrin’i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediği bu operasyon, son derece önemlidir.
Türkiye’nin kendi ulusal güvenliğini sağlamaktan başka hiçbir amacı olmayan bu operasyonla, Afrin’de yetiştirilip, silahlandırıldığı bilinen ve Amanoslar üzerinden ülkemize sokulan terör unsurları yok edilecek, böylece başta ilimiz olmak üzere bölgemiz ve ülkemize yönelik önemli bir terör tehdidi bertaraf edilmiş olacaktır. Hiç kimsenin bir karış toprağında Türkiye’nin gözü yoktur. Aksine bu operasyon, topraklarımızda gözü olanlara gereken cevabı vermek üzere gerçekleştirilmektedir. Tek bir sivilin zarar görmemesi için kendi canını ortaya koyarak dünyada hiçbir orduda göremeyeceğiniz bir dikkatle operasyonu yürüten Türk askeri, gösterdiği bu özenle tüm dünyaya örnek olmuş ve bir kere daha göğsümüzü kabartmıştır.
Bu vesileyle operasyonda şehit olan tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Hataylılar olarak, Afrin Harekatının başladığı günden itibaren milletimizin ordumuza olan sevgisine, desteğine bir kez daha yakından şahit olduk. Emeklisinden öğrencisine, Karadenizlisinden Trakyalısına, gurbetçisinden sanatçısına tüm Türkiye’nin bir kere daha birlik ve beraberliğine vesile olan bu operasyona desteğini göstermek için ilimize gelen ve askerlerimize ulaştırılmak üzere türlü hediyeler gönderen aziz milletimize bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum.
Bugün de askerlerimize destek olmak için Türkiye’nin dört bir yanından esnaf ve sanatkârlarımızı temsilen gelen siz değerli misafirlerimizi ağırlıyoruz. Hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum.
Değerli katılımcılar, Hatay, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan çok eski bir yerleşim yeridir. Ortadoğu’nun Anadolu’ya açılan kapısı olması, doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından birine sahip olması, Kudüs ve hac yolu gibi dini yolların üzerinde bulunması gibi nedenlerle tarih boyunca hep önemli bir şehir olmuştur. Üç kıtanın birleştiği bir kavşak noktasında bulunmasıyla Hatay, tarih boyunca olduğu gibi bugün de tam bir ticaret şehridir. Esnaf ve sanatkârlık, tarihî uzun çarşısıyla Hatay’da, her dönem önemli ve yaygın bir meslek grubu olmuştur.
Sayın Bakanım, Ticaret İl Müdürlüğümüzün verilerine göre ilimizde esnaf ve sanatkârlarımızın açmış olduğu işyeri sayısı 38.373 olup; esnaf ve sanatkârların sayısı ise 37.222’dir. Ayrıca ilimizde 69 adet meslek odası ve bunların bağlı olduğu bir adet esnaf odaları birlik başkanlığı bulunmaktadır. İlimiz merkez ve ilçelerinin tarıma elverişli alanlar üzerinde kurulmuş olması yöre halkının tarıma dayalı geçim ve buna bağlı olarak da tarıma dayalı ticaret potansiyelini oluşturmaktadır. İlimiz merkezinde tarıma dayalı olarak kurulan çırçır ve prese, pamuk ipliği, un, narenciye, zeytinyağı fabrikaları, salça fabrikaları ile yaş sebze ve meyve paketleme tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca Antakya ilçemizde mobilya ve ayakkabı imalatı da ilin ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
İskenderun ilçemiz ve çevresinde ise demir çelik, çimento, gübre, filtre ve tuğla fabrikaları bulunmakta olup bu ilçemizde bulunan limanın ilimiz nakliyat ve transit taşımacılığına büyük katkıları vardır.
Değerli katılımcılar,
İlimiz ham çelik ve yassı çelik üretiminde Türkiye’de 1. Sırada bulunmaktadır. İskenderun körfezi (Osmaniye dâhil), ülkemizin 51,5 milyon tonluk üretim kapasitesinin %32.4’üne sahiptir.
İlimizin, 2017 yılında; 3 milyar 852 milyon 348 bin $ ithalat, 2 milyar 336 milyon 768 bin $ ihracat olmak üzere, toplam 6 milyar 189 milyon 634 bin $ dış ticaret hacmi olmuş ve Hatay, dış ticaret hacmi bakımından Türkiye’de 8’inci sırada yer almıştır. Yine 2017 yılında Türkiye’nin toplamda 157 milyar 055 milyon 370 bin dolar olarak gerçekleşen ihracatında ilimizin payı, 2 milyar 336 milyon 768 bin dolarla %1.4 olmuştur.
İlimizde 6 adet ticaret ve sanayi odası ve 1 adet deniz ticaret odası (şube) faaliyet göstermektedir. İlimizde 2017 yılı sonu itibarıyla 14.135 şirket bulunmaktadır.
İlimizde Suriyeliler tarafından kurulmuş olan 2017 yılı sonu itibarıyla 924 firma bulunmaktadır. Bunlardan 7 tanesi Anonim şirket, 899 tanesi Limited şirket, 18 tanesi ise şahıs firmasıdır.
Sayın Bakanım,
2017 yılında esnaf ve sanatkâr kredi ve kefalet kooperatiflerinin aracılığı ile %50 faiz indiriminden 13.098 esnaf ve sanatkârımız, %100 faiz indiriminden ise 936 esnaf ve sanatkârımız yararlanmıştır.
2017 yılında kredi verilen işletme sayısıyla 81 il arasında 22. Sırada yer alan Hatay’da, Suriye’de yaşanan malum karışıklıklar nedeniyle mağdur olan esnaf kesiminin desteklenmesi, KOBİ kredilerinin artırılması ve Hatay genelini kapsayacak bir teşvik paketinin açıklanması için sizin de desteğinizi talep ediyoruz.
Sayın Bakanım,
Bu vesileyle teşriflerinizle gerçekleştirdiğimiz ve birlik ve beraberlik içinde Afrin’deki askerlerimize desteğimizi bir kere daha ilan ettiğimiz Sınırda Esnaf Buluşmasının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.dedi
81 ilimizden gelen, esnaflara ve esnaf temsilcilerine bir konuşma yapan Bakan Tüfenkci “Kapısı, gönlü, sofrası her daim açık vatansever Ahi kardeşlerim hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizlerin şahsında bütün 81 ildeki esnaf kardeşlerimize saygıyla sevgiyle muhabbetle Hatay dan selamlarımızı iletiyoruz. Türkiye’nin hukukunu hududunu korumak, bekamızı ebediyete kadar sürdürmek için Afrin’de bulunan kahraman Mehmetçiğimize buradan 81 ilimizden selamlarımızı iletiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan “inlerine gireceğiz” dedi. Gerçekten de hem yurtiçinde hem de yurt dışında inlerine girdik. Giriyoruz. Terörün asla ve asla sınırlarımızda koridor oluşturmasına izin vermeyeceğiz dedik. Gerçekten de izin vermiyoruz. Değerli kardeşlerim biz Afrin’e kardeşlik adına gidiyoruz. Biz Afrin’e terörün zulmünden oradaki akrabalarımızı, kardeşlerimizi kurtarma adına gidiyoruz. Afrin bizim komşumuz. Afrin’de akrabalarımız var. Tıpkı Cerablus ve El Bab’ta olduğu gibi biz orada o insanları PKK/PYD/DEAŞ terör örgütlerinin zulmünden kurtarmak için gittik. Mehmetçiğimiz şefkatli ellerini onlara uzattı. Gittiğimiz her yerde yardım elimizi uzattık. Sağlık ekibimiz ordaydı. AFAD’ımız ordaydı. Bugün de esnaflarımız duası ve gönlünden kopan heybelerini doldurdukları illerinin sembolleri, yardımlarıyla ordayız. 1.7 milyon esnaf ve sanatkarlarımızın yardımlarıyla buradayız. Allahım Mehmetçiğimize yardım etsin. Muzaffer kılsın inşallah. Bizleri bu ortamda buluşturan TESKOM ve TESKİN Başkanlarına ve yönetimcilerine teşekkür ediyorum. Bugün buralara kadar gelerek 81 ilde temsil ettiğiniz kardeşlerimizin selamlarını getirdiğiniz için siz sevgili başkanlarıma, temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Hatay’dayız. Tek yürek olarak buna karşılık bu millet kendi toprağına, İstiklaline istikrarına  göz dikenlerin başını da Allahın izniyle ezmesini bilir. Dün Fırat Kalkanı Harekatıyla Cerablus ve El Bab’a gelen huzur inşallah yarın da Afrin’e gelecek.  Eksiklerin giderilmesi noktasında orada yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılama noktasında operasyondan sonra orada yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin eksikliklerinin giderilmesi için Başbakanımızın talimatıyla hazırlıklar yapılıyor. İnşallah bu operasyonlar bittiğinde de buradaki kardeşlerimize de bu hizmetleri sunacağız. Değerli arkadaşlar aslında bu operasyonlarla ekonomimiz zora mı girer diye düşününler gördüler ki bu operasyonlarla ekonomimiz zora girmedi. Kimse merak etmesin ekonomiye sahip çıkan esnaflarımız işlerinin başındalar. Biz her zaman esnaflarımızı bu milletin omurgası olarak gördük. Onun için her zamanda esnaflarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Esnaflardan gelen her talebi titizlikle takip ettik, bundan sonrada takip etmeye devam edeceğiz. İşte bu toplantıdan sonra  Hatay’da özelikle bu saldırılardan zarar gören sınır ilçelerimiz başta olmak üzere Hataylı ve Kilisli oda başkanlarımız ile toplantı yapacağız. Onları dinleyeceğiz. Taleplerini alacağız. Elimizden geldiği kadar onların yanında olduğumuzu gösterip sorunlarını inşallah çözeceğiz” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrasında Bakan Tüfenkci, Vali Erdal Ata ve beraberindeki heyet, sınırda yaşanan olumsuzluklardan etkilenen Hatay ve Kilis ilinden esnaf odaları temsilcileri ve esnaflarla bir araya gelerek sorunlarını onlardan dinledi.
Toplantının ardından Bakan Tüfenkçi ve beraberindeki heyet, Zeytindalı Harekatının yönetildiği harekat merkezine giderek burada görev yapan komuta kademesi ile görüştü ve onların şahsında Harekatta görev yapan Mehmetçiklere başarı dileklerini iletti.
Ziyaretlerin ardından Bakan Tüfenkci ve beraberindeki heyet yine havayolu ile şehrimizden ayrıldı.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.