İskenderun Limanı’nda elleçlenen yük miktarı %38’lik yükseliş kaydetti

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Lojistik’de %10 büyüme bekleniyor

GSYH içerisindeki payı %14’e yaklaşan, son 10 yılda 1.9 milyar dolar yabancı yatırım cezbeden lojistik sektörünün cirosu 2017 sonunda 300 milyar liraya ulaştı. İş Bankası Ekonomik Araştırmalar Bölümü Raporu’na göre, sektör 2018 yılında %10 daha büyüyebilir. Vergi-dışı gümrük engelleri taşıyıcıları rahatsız etmeye devam edecek.

 

Sektörde hızlı gelişme var

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, Türk lojistik sektörünün gelişimini sürdürdüğünü belirterek, “Lojistik, son 10 yılda 1,9 milyar dolar yabancı yatırımı çekmiş, kargo kapasitesini 4 kat artırmış, konteyner hacimlerinde artış yakalamış bir sektör. Bugün 400 bin kişiye yatırım sağlayan lojistik sektörü, ülkemiz için çok önemli bir istihdam alanıdır.” dedi.

 

Eldener, “Avrupa’nın en büyük araç filolarından birine sahip olan ülkemizde TÜİK verilerine göre trafiğe kayıtlı 800 bini aşkın kamyon mevcuttur. Ancak bu araçların tümünün halihazırda uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde kullanıldığını varsaymak doğru olmayacaktır. Havayolu taşımacılığına baktığımızda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verileri, ülkemizin havayolu uçak filosunun 540 olduğunu belirtmektedir. Küresel verileri incelediğimizde taşımaların hacim anlamında yüzde 1’inin havayolu ile gerçekleştirildiğini, buna karşın değer anlamında bu hacmin yüzde 40’a tekabül ettiğini görüyoruz.” diye konuştu.

Makine aksamı, elektronik cihazlar, kıymetli madenler, demir-çelik, otomotiv ve tekstil sektörlerinin Türkiye’de uluslararası lojistik sektörünün büyümesinde etkili olan sektörlerden olduğunu anlatan Eldener, “Ülkemizden yapılan ihracat hareketleri arasında özellikle tekstil ve otomotiv sektörlerinde üretim anlamında gözlemlenen canlılık lojistik sektörüne de yansımaktadır.

Ülkemizde uluslararası lojistik faaliyetlerin İstanbul merkezli olarak sürdürüldüğünü söylemek mümkündür. Mersin ve İzmir’de de lojistik alanında önemli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Küresel ölçekte Almanya, Hollanda, Singapur ve Hong Kong önemli lojistik faaliyetlerin sürdürüldüğü ülkeler olarak öne çıkmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

 

İş Bankası:  2018’de %10 büyüme bekleniyor

 

2017 yılında 300 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan Türk lojistik sektöründe iş hacminin 2018 yılında %10 artacağı öngörülüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör yetkilileri, dış ticaretin %62’sinin denizyolu, %23’ünün karayolu, %14’ünün havayolu aracılığıyla yapıldığını; Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında ise önemli bir gelişim potansiyeli taşıdığını belirttiler. Mevcut durumda %1 civarında olan demiryollarının taşımacılıktaki payının 2023 yılında %15’e çıkarılması planlanıyor.

  • 2017 yılında Türkiye’deki limanlarda elleçlenen yük miktarı bir önceki yıla göre %9,5 oranında artarak 471 milyon tona ulaştı. Türkiye’nin önde gelen limanlarından Kocaeli ve Aliağa’da aktivite benzer oranda gelişim kaydederken, İskenderun Limanı’nda elleçlenen yük miktarı %38’lik yükseliş kaydetti.
  • Turizm sektöründeki toparlanma paralelinde 2017 yılında aktivitenin ivme kazandığı havayolu taşımacılığı, bu eğilimini 2018’in ilk ayına taşıdı. Ocak ayında Türkiye’de havayolu yolcu trafiği %28,6 oranında büyüyerek 14,7 milyon kişi oldu.
  • Macaristan ve Avusturya’nın aldığı transit geçiş ücretleri 2017 yılında Türk tırlarının Avrupa’daki taşımacılık faaliyetlerini olumsuz etkilemişti. Avrupa Adalet Divanı’na taşınan davalardan Macaristan ile olanında Türkiye’nin haklı bulunmasının ardından Şubat ayında bir araya gelen iki ülke yetkilileri 2018 yılı için transit geçişlerden ek bir ücret alınmaması yönünde anlaştılar. Son dönemde siyasi ilişkilerin bozulma eğilimi gösterdiği Avusturya’nın ise, Avrupa Adalet Divanı’nın nihai kararını açıklayacağı Ekim 2018’den önce masaya oturmayacağı değerlendiriliyor.

Sektör yetkilileri Avusturya’nın bu tutumu nedeniyle, Türk ihraç ürünlerinin günlerce gümrük kapılarında bekletildiğini ve tırlara 500 euro’luk ek maliyet yüklendiğini dile getiriyor.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.