FARUK EKİNCİ: “HAKSIZ REKABETİ ÖNLEMELİYİZ” 

Published on:  /   Yorum yapılmamış

                         Geçtiğimiz hafta sonu Antakya’da düzenlenen Türkiye Çelik Sanayi Zirvesi’nde konuşan DASİFED Başkanı Faruk Ekinci, ülkemizin Batı ülkeleri seviyesine gelmesinde en büyük engel olan beş ana faktörün ortadan kaldırılmasıgerektiğinin önemini vurguladı.

Hatay’da “Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı” kapsamında düzenlenen “Türkiye Çelik Sanayi Zirvesi”ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü, Hatay Valisi Sayın Erdal Ata ve sektör temsilcilerinin davetli olduğu toplantıya TÜSİAD ve TÜRKONFED’i temsilenkatılan  DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Ekinci,  ülke  imalat, tarım ve hizmet sektörlerinin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılması ile Batı ekonomileri seviyesine kolayca ulaşılabileceğini ifade ederek;

” Ucuz işçilik avantajlarına sahip Uzakdoğu ülkelerinin büyüme hızları karşısında gerileyen Batı’nın gelişmiş ülkeleri işçilik maliyetlerini sıfıra indirgeyen Endüstri 4.0 devrimini gerçekleştirmek üzere harekete geçmişler ve kendilerine 15-20 senelik hedeflerkoymuşlardır. Endüstri 1,2 ve 3 devrimlerini yakalamakta yüz yıllar kaybederek gelişmekte olan ülke konumundan kurtulamayan ülkemiz bu devrimide yakalamakta geç kaldığı takdirde iç ve dış pazarlardaki rekabet gücümüzü Batı’nın sıfır işçiliği karşısında kaybedip işverenler olarak işletmelerimizi, işçilerimizde işlerinden olacaklardır ve ülke geri dönülmeyecek bir yola girilecektir. Bu durum karşısında tedbir olarak ilk yapmamız gereken; imalat, tarım ve hizmet sektörlerimizin gelişmesi önünde haksız rekabete yol açan başlıca beş engelin kaldırılması olacaktır. Bunlar:

  1. Yurt dışından dampingli ve devlet destekli ithalat,
  2. Tüm sektörlerde ülke ihtiyacının çok üzerinde olan aşırı kapasite fazlalığı,
  3. Geçici İhracat Rejimi ile gelen standart dışı, kalitesiz ve ucuz ürünler,
  4. İlk üretici için konulan fakat alt üreticiye haksız rekabet yaratan gümrük duvarları,
  5. Yaygın kayıt dışı.

Hükümetimizin dinamik yapısı ve sahip olduğu vizyonu ile haksız rekabete yol açan yukarıdaki nedenlerin başarılı bir şekilde kaldırılması durumunda, imalat, tarım ve hizmet sektörlerimiz katma değeri yüksek ürün üretecek yatırımları yapacak sermaye yapısına kavuşacak ve uluslararası pazarda rekabet gücüne erişecektir. Bu güce erişecek olan sektörlerimizin Batı ülkelerinin sahip olacağı Endüstri 4.0 seviyesine 20-25 yılda ülkemizi taşıyarak gelişmiş ülkeler arasında yerimizi almış olacağız.

Çelik sektörüne özel olarak,sektörde bilinen bir yanlışta düzeltme yapmak istediğini belirten Faruk Ekinci, “Bir ülkenin gelişmişlik ölçüsü, bilinenin aksine çelik üretiminin % kaçının hurdadan ve % kaçının cevherden üretildiği değil, % kaçının uzun ve % kaçının yassı ürün olarak üretildiğidir. Ülkemizdeki  %70 / 30 olan yassı/ uzun oranının gelişmiş ülkelerdeki 30/70 oranına  döndürülmesi hedefimiz olmalıdır. Bunun yerine hurda / demir cevheri oranını 30 /70 oranına döndürme hedefimiz halinde dönülmesi zor olan bir yola girmiş oluruz.” dedi.

Ekinci bölge kalkınması ile ilgili olarak, TÜRKONFED’ebağlı  DASİFED ve ÇUKUROVASİFED federasyonları olarak Doğu Akdeniz havzasını çepeçevre çevreleyen Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep Adana ve Mersin illerini kapsayan “Doğu Akdeniz Özel Ekonomi Bölgesi Projesi”üzerinde çalışma yaptıklarını, bu projenin gerçekleşmesi durumunda Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan kalıcı dış sermayenin modern tesisler kurmak üzere geleceğini, beyaz ve mavi yakalı istihdam sorunun çözümüne büyük katkısı olacağını,dış ticaret açığının kapanıp dış ticaret fazlasının verileceği gibi ülke gelişimindede büyük rolünün olacağını, Uzakdoğu ülkelerinin benzer yüzlerce projeyi bölgelerinde gerçekleştirerek her yıl 50-100 milyar dolar kalıcı yabancı sermayeyi çekerek hızlı  büyümelerini gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.