8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili açıklama yapan Hatay KAGİD Başkanı Rana Atalay, kadın istihdamının arttırılmasına ve kadına yönelik şiddete dikkat çekti.
Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Rana Atalay açıklamasında şunları ifade etti: “Bu anlamlı güne, insan haklarının kadın veya erkek her birey için geçerli olacağı, ‘kadın hakları’ kavramının tarihte bir kesit olarak kalacağı temennisiyle başlamak istiyorum. Bugün 8 Mart 2018, bundan 161 yıl önce 8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden ClaraZetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “InternationalerFrauentag” (International Women’sDay – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. O tarihten itibaren her yıl “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.
Bu günü kadınlar günü olarak özelleştiren o acı olayın üzerinden 161 yıl geçmesine rağmen kadınların hala hak mücadelesi içerisinde olduğu ortadadır. Daha acısı hakkını aramanın ötesinde her türlü şiddete maruz kalan, töre cinayetlerine kurban giden, cinsel istismara uğrayan kadınların oranının hala yüksek olduğu gerçeğidir.
Toplumun sosyal dokusunda lokomotif olan kadının eğitsel, ekonomik, sosyal alanlardaki yükselişi toplumsal gelişime katkı sağlayacaktır. Söz konusu hedef için biz kadınlara da önemli görevler düşmektedir. Bizler kadın girişimciler olarak gelişmiş bir topluma ancak iş dünyasında kadın istihdamının artırılması ve kadına yönelik şiddetin son bulmasıyla ulaşılabileceğine inanıyoruz. Kadının toplumsal statüsünün yükseltilmesi hem gelişmişlik düzeyimize katkıda bulunacak hem de gerçek demokrasi ile buluşmamızı sağlayacaktır. Türkiye’de erkeklerin iş gücüne katılımı yüzde 72,4 iken, kadınlarda bu oranın yüzde 32,3’te kaldığı görülmektedir. Ülkemizin ekonomik kalkınmasının önü ancak ve ancak kadınların iş hayatındaki katılımını arttırılarak açılabilir.
Bu duygu ve düşüncelerle başta derneğimiz üyesi kadın girişimciler olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken, her kadının kendi gücünü fark etmesini diliyorum.”