HADO’ya alternatif toplantı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediyesinin sunumuyla geçtiğimiz hafta İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası‘nda düzenlenen ve HADO (Hatay Deniz Otobüsü) projesine alternatif bir toplantı düzenleyen Adalet ve Kalkında Partisi Hatay İl Başkanı ve Hatay RORO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, HADO’nun iyi bir proje olmasına karşılık, alt yapısının eksikliğine dikkat çekerek, projeyi mevcut haliyle desteklemeyeceklerini ifade etti.

“HADO Siyasi tartışmalara kurban olmasın!”

Eksiklerin giderilmesi bazında HBB Yetkilileri ile ortak hareket edebilecekleri mesajını verdiği toplantıya katılan konuklar, HADO’nun siyasi tartışmalara kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

İTSO Meclis Üyesi İşadamı Erol Aygen, bu güne kadar Hatay halkının siyasi çekişmelerden daima zarar gördüğünü dile getirerek Hatay’ın geleceği olan HADO projesinin desteklenmesini isteyerek “Siyasilerin kavgasından daima Hatay’ın ve Hataylılar zarar gördü. Deniz taşımacılığı siyasi tartışmalara kurban edilmesin” dedi.

CHP İskenderun İlçe Yöneticisi İTSO ve DTO üyesi olan Fatin Bereketoğlu, HADO’ya siyasi önyargıyla bakılmaması gerektiğini ifade ederek  Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bulunmadığı toplantıda; “Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne belden aşağı vurulduğunu” belirtti.

İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, HADO’nun geçen hatfaki toplantısında yapılan çalışmayı yetersiz bulduğunu eleşitirdiğini anımsattığı konuşmasında İbrahim Güler’in yaklaşımını olumlu bulduğunu belirterek “desteklediğini” söyledi.

İslenderun Deniz Nakliyecileri Derneği Başkanı Adnan Yener de yapılan çalışma ile ilgili katkı sunabilecekjlerini ifade etti. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin HADO projesine ilişkin görüşlerini İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen geniş katılımlı toplantıda İskenderun Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, muhtarlar, Belediye Başkanları ve davetlilerle paylaştı.

Hatay Büyükşehir HADO projesi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Hatay Ak Parti İl Başkanı İbrahim Güler, “Bu projenin ayaklarının sağlam bir şekilde yere basması için, iyi bir fizibilite çalışmasının yapılması gerektiğini belirterek prosedürlerin tam olarak yapılmasıyla Hatay olarak da bu çalışmaya evet diyelim. Deniz ya da kara yolu ile ilgili şehiriçi taşımalar Büyükşehrin yetki ve sorumluluğunda. Şehirlerarası ve uluslar arası yolcu taşımacılığı Büyükşehir yasasında yetki ve sorumluluğunda değildir. Bununla alakalı Ulaştırma Bakanlığı’ndan izin alması gereklidir. Bu izinleri hızlı bir şekilde biz de destekleyerek, yetkilerin alınmasını sağlayabiliriz. İzinler alınmadı. Bizler de bu izinler alınsın diye baskı kurarız. Hatta beraber Ankara’ya gider, bu izinler derhal çıksın diye baskı kurarız. Hatay Büyükşehir Belediyesi de bu süre içerisinde de kiralık gemiyi hazırlar. Ve hattı kurar İskenderun’da seferleri başlatır. Çünkü İskenderun’da bununla ilgili altyapı var. Ama Samandağ’da bu altyapı yok. Oraya gelen feribot nereye yanaşacak. Tesis gerek. İskenderun’da bu çalışma başlatılabilir. Büyükşehir buradaki potansiyelini görür daha sonra da bu çalışmayı Samandağ’a da taşıyabilir. Biz projenin mevcut haliyle yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu haliyle buna destek veremeyiz” dedi.

Projenin öncelikle kiralamaya yoluyla başlatılması gerektiğinin altını çizen Hatay RO-RO Yönetim Kurulu ve AK Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, “İskenderun-Mersin, Samandağ-Gazimağusa ya da İskenderun-Lübnan arasında feribot çalıştırılması düşünülüyor ise bunun yolu bu değil. Bunun yolu öncelikle kiralamaya gidersiniz. Kiralama yoluyla feribotları getirirsiniz. Orada durumu, güzergahı, kapasiteyi, talebi görürsünüz ve hattın oturacağına inanırsınız. Daha sonra yine feribot yatırımına girer, hattın devamını sağlarsınız. Burada Hatay RO-RO örnek alınmış, bu bir Hataylı olarak benim için gururdur. Yalnız yanlış örnek alınmış. Hatay RO-RO gibi kiralamayla gidersiniz. Yarın dükkanı kapatmak zorunda kalırsa HADO, en azından kira sözleşmesi biter feribotunu gönderir. Ve milletin, devletin bu imkanları da heba edilmemiş olur. Biz bu konuyla alakalı Büyükşehir ile ilerleyen dönemlerde çalışmasını detaylı bir şekilde yapar ise, bizde Hataylı bir vatandaş ve Hataylılar olarak böyle bir söz konusu imkan varsa böyle bir feribot çalışmasına karşı değiliz, destekleriz. Ancak bu destek ve bu deneme için devletin, milletin 25 milyonunu heba etmeden, daha az imkanla daha az riskle ve daha ucuz maliyetlerle yapılması koşuluyla. Hem 94 otobüsün alımı, hem taksi duraklarının kuruluşu ya da ihalesiyle alakalı ve feribot deniz otobüsü ile alakalı bizim hareket noktamız milletin faydası, memleketin yararıdır. Biz yararlı olan her şeyin yanındayız. Esnafımızın zarar göreceği, bir satın almanın karşısında duracağız. Bizim hareket noktamız budur. 94 araç alımıyla alakalı da duruşumuz bellidir. Mevcut hatlar sıkıntı yaşar iken, Büyükşehir Belediyesi planlama gücünü kullanamıyor iken, tekrar memleketin belediyesini bir borca sokturmaya biz müsaade etmeyeceğiz. Taksi durakları Antakya’da 400 taksi, 30 tane durak var. 200 taksi sıralı çalışıyor iken, yeni durakların ihalesine bizim müsaade etmemiz, oradaki vatandaşımıza zulümdür. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Algılar ile bu işler yürümüyor. Bize düşen bu doğruları size söylemek. Takdir tamamen milletir. Ve bizim hareket noktamız her daim siz olacaksınız, millet olacak” dedi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıya; İTSO Başkanı Levent Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Kumlu Belediye Başkanı İbrahim Paç, STK temsilcileri, DTO Başkanı Bülent Kavsak, Deniz Nakliyeciler Derneği Başkanı Adnan Yener, işadamları, muhtarlar ve davetliler katıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.