HUBUBAT İHRACATI OCAK’DA 101,5 MİLYON DOLAR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yeni yıla artışla başladı. Türkiye geneli sektör ihracatı geçen yıl aynı döneme kıyasla %5 artış göstererek 548,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektörün bu dönemde Türkiye toplam ihracatındaki payının %4 olduğunu söyledi.

Ülkelere göre ihracat rakamlarını da ele alan Arslan, “Komşu ülke Irak ile olan ticari ilişkilerimiz her zaman iyi oldu. Irak’a Aralık ayında %26’lık pay ile 142,5 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleşti. Bunu Suriye ve Birleşik Devletler %6 ve %4’lük pay ile takip etti” dedi.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ülke geneli sektör ihracat payımız %18,5

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarına da değinen Arslan, 2018 yılı Ocak ayında %7 artışla 101,5 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatındaki payın  %18,5 olduğunu kaydetti.

-En fazla ihracat yapılan ürün grubu Bakliyat

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı Ocak ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, “101,5 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, bakliyat ürünleri geçen döneme kıyasla %22 artış göstererek 28 milyon dolarlık değer ve %28’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Sektörde 18,5 milyon dolarlık ihracatıyla kırmızı mercimek, toplam ihracatın %18’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün oldu. Bununla birlikte hububat ile şeker ve şeker mamulleri, %50’nin üzerinde artış gösterdi” diye konuştu.

Ülkelere göre incelendiğinde ise, 2018 yılı Ocak ayında Irak  %19’luk payı ve 19,5 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Arslan, “Ardından, 13 milyon dolarlık ihracat değeri ve %13’lük payı ile Suriye geldi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan, Almanya, İsrail ve Angola oldu” şeklinde bilgi verdi.

Arslan, Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 2018 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda %5 oranında artış göstererek 548,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, “Alt ürün grupları bazında incelendiğinde ise %26’lık payı ve 145 milyon dolarlık değeri ile pastacılık ürünleri ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün ise %10’unu oluşturan “tatlı bisküvi ve gofretler”e ait. Ürün grupları bazında pastacılık ürünlerinin ardından 104,8 milyon dolar ihracat değeri ve %19’luk payıyla değirmencilik ürünleri geldi” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.