Antarktika’da Kurulacak Bilim Üssü’nde Olmak İSTE!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

2014 yılından bu yana defalarca Antarktika’ya giderek bilimsel çalışmalar yapan ve Antarktika’da bir Türkiye Üssü kurmak için büyük çaba harcayan Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK, Antarktika izlenimlerini anlatmak üzere İSTE’nin misafiri oldu. Geceyi, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Deniz Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal TURAN ile İskenderun Körfezi’nde dalış yaparak ve incelemeler yaparak geçiren Prof. ÖZTÜRK, uzun bir süre ilgi çekmeyen Antarktika’nın, son yıllarda bilimsel araştırmalar için giderek daha önemli bir yer haline geldiğine işaret etti.

 

1959 yılında 12 imzacı ülkenin kararıyla “barış ve bilime adanan”, askeri, ticari hiçbir tesisi kumanın mümkün olmadığı Antarktika hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK;Antarktika dediğimiz yer, Türkiye’nin 15-16 kat büyüklüğünde, bir ucundan bir ucuna uçakla en iyi ihtimalle 13-14 saat yolculukla ulaşabileceğiniz büyük bir alandır. Yapılan antlaşmayla 2048’e kadar güvenli bölge ilan edilen bu geniş alanda, birçok ülke çeşitli bahanelerle doğrudan olmasa da dolaylı yollarla hak iddia etmektedir. Biz ise bilimsel çalışmalar ve gelecekte ticari olarak da büyük öneme sahip olacak Antarktika konusunda, yolun henüz başındayız. Antarktika’da masadayız, ancak şu an yemek yeme hakkımız yok. Şu an birçok ülkede Antarktika ile ilgili 3000-4000’in üzerinde kitap yazılmaktadır, Ülkemizde ise bu sayı 20-30 seviyelerindedir. Bu sayının artması gerekmektedir. Bilimsel araştırmalar yapmadan, projeler yapmadan, makaleler ve kitaplar yazmadan Antarktika üzerinde üs kurmak, hak iddia etmek zordur. Son yıllarda Devletimiz Antarktika’ya büyük önem veriyor ve orada bir Üs kurmak için çalışmalar başlamış durumda. Biz bu konuda çalışmalar yapmanızı ve farkındalık oluşturmanızı tavsiye ediyoruz dedi.

 

Katılımlarından ve vermiş olduğu bilgilerden dolayı Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK’e teşekkür eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ konuk bilim adamına günün anısına hediye takdim etti.

 

Konferansın ardından Rektörlük’te bir araya gelen; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK, İSTE Rektör Yardımcısı, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Mevlüt AKTAŞ, İSTE Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan DEMİRHAN ve İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal TURAN, Antarktika konusunda birlikte yapılabilecek projeler konusunda fikir alışverişi yaptı. Konu hakkında kısa bir açıklama yapan Prof. Dr. Türkay DERELİ; “Biz İSTE olarak Ülkemizin Antarktika ve orada kuracağı üs konusunda yapacağı çalışmalara katkı sunmak istemekteyiz. Zaten, başta Prof. Dr. Cemal TURAN olmak üzere, konu hakkında çalışma yapan araştırmacılar ile birlikte çalışan ve irtibatta olan araştırmacılarımız var. Ana ekibe de katılmak için çalışmalarımız sürmektedir” dedi.

 

Toplantının sonunda; Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK de Antarktika’yı ayrıntılarıyla anlatan kendi kitabını İSTE Rektörü Prof. Dr. DERELİ’ye hediye etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.