AKMİB’in 2017 yılı ihracatı 4 milyar 185 milyon dolar

Published on:  /   Yorum yapılmamış

  MERSİN’de Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri (AKMİB) ihracatçılar Birliği 2017 yılını 4,18 milyar dolar ihracat ve yüzde 25 artış ile kapattı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre ise; kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,7 milyar dolar ile aralık ayında ise 244 milyon dolar ihracat ile yine ilk sırada yer aldı. Aralık ayı ve 2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Başkanı A.Uğur Ateş, Aralık ayı Türkiye ihracat artışının yüzde 10 oranında gerçekleştiğini, Türkiye kimya sektörü ihracat artışının ise yüzde 6 olduğunu dile getirdi. Ateş, Türkiye geneli sektör ihracatında yüzde 17 pay sahibi olan AKMİB’nin, 2016 yılı Aralık ayında 348 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği, 2017 yılı aynı dönemini ise 248 milyon dolar ihracat ile kapattığı bilgisini verdi.
AKMİB ihracatının 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 artış kaydettiğini ifade eden Ateş, “AKMİB’in Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payı yüzde 32, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 23 oldu. Aralık ayında ise AKBİM ihracatında yüzde 30 düşüş gerçekleşti” dedi.
AKMİB’nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubunun her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olurken, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar izledi. Yine bu dönemde AKMİB’in en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Birleşik Devletler, Singapur, Malta, Cebeli Tarık, İspanya, KKTC, Almanya ve Irak oldu.
2017 yılında ise AKMİB olarak, yüzde 15 oranında gerçekleşen Türkiye kimya sektörü ihracat artışı üzerinde yüzde 25 artış yakaladıklarını kaydeden Ateş, “AKMİB ihracatından yüzde 75 oranı ile her zaman en büyük paya sahip mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünlerinde 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 ihracat artışı var. Bu artışta BAE ve Birleşik Devletler’e yapılan ihracat artışlarının etkisini görüyoruz. Bu ürün grubu dahil ilk sıralarda yer alan 4 alt sektör ürün grubumuzda da yine artış var. Örneğin, Plastikler ve Mamulleri’nde yüzde 19, Anorganik kimyasallarda yüzde 28, boya vernik mürekkep ve müstahzarlarında yüzde 12, eczacılık ürünlerinde yüzde 17 artış yaşandı” diye konuştu.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.