Milletvekili Dudu; “Hatay’da İlk Kurşun Kuvayi Milliye’dir”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Avukat Mevlüt Dudu, Dörtyol’un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı:

“Bağımsızlık, ülkemizin her karış toprağında başlayan direnişlerle, Ulusal Mücadele’nin fitilini ateşlemiştir.  1918 yılında Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının hemen arkasından işgale uğrayan İskenderun ve Hatay Dörtyol, düşmana karşı ilk direnişin başladığı yerlerdir.  19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol ilçesi Karakese köyünde Fransızlara gösterilen direniş, bölgenin 9 Ocak 1922’de işgalden kurtuluşuyla sonuçlanmıştır.

Ulusal Mücalede’deki ilk kurşunun Hatay’ın Dörtyol İlçesi Karakese Köyü yakınındaki Özerli Çayı kenarında Mehmet Kara ve Çete Arkadaşları tarafından Fransız destekli Ermeni işgalcilerine karşı atıldığı 19 Aralık 1918 tarihi, ulusal bilincin yayılması açısından da dönüm noktası olmuştur.

Kuvayi Milliye ruhunu ateşleyen bu ilk kurşun, Hatay’da destansı direnişlere ilham olmuştur.

İlk kurşunu atan çete Mehmet Kara’nın yanı sıra aynı çete içinde yer alan Karaçaylı Kara Hasan Paşa, Hatay Milli Mücadelesinde etkin görev üstlenmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Paşa ile tam bir dayanışma içinde yer almıştır.

Hatay Milli Mücadelesi’nde emeği geçenleri, ebediyete intikal eden tüm kahraman şehitlerimizi, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum, ruhları şad olsun.

Atatürk’ün yakın tarihimizi anlatarak ulusumuza uyarılarını içeren NUTUK, bugün her zamankinden daha dikkatle okunması gereken bir rehber niteliğindedir. Atatürk ve onun harekete geçirdiği Kuvayi Milliye ruhu her zaman yol göstericimiz olmaya devam edecektir. Cumhuriyet’in akıl ve bilimi esas alan kurucu değerlerinden sapmak, ülkemizi Ortadoğu bataklığına sürüklemekten başka bir işlev görmeyecektir.

 

 Av Mevlüt Dudu

CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.