HATAY DAĞ CEYLANI SAYISI 5 YILDA YAKLAŞIK 3 KAT ARTTI

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan ve Türkiye’ye özgü bir tür olma özelliği taşıyan Hatay Dağ  Ceylanı popülasyonunda 5 yılda yaklaşık 3 katlık bir artış yaşandı. 2012 yılından beri yaşadıkları bölgede düzenli olarak sayımları yapılan bu türün 2012 sayımlarında 235 olan sayısı, 2017 yılında yapılan sayımlarda yaklaşık 3 kat artarak 670 olarak belirlendi.

Sınırın Bekçileri Olarak Biliniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tür korumaya yönelik çalışmalarını  hız kesmeden ve başarılı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede endemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da nüfuslarını artırmaya devam ediyor. Suriye sınır bölgesinde, Hatay’ın Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde bulunan 139.000 dekarlık alanda yaşamını sürdürmelerinden dolayı Hatay Dağ Ceylanları sınır bekçileri olarak da biliniyor.

Savaş, Suriye’deki Yayılış Alanını  Yitirmesine Sebep Oldu

Bu tür, Dünyada Güney Lübnan, Suriye, İsrail, Batı ve Güney Arabistan Yarımadası ile İran’da izole bir yayılış göstermekteydi. Bu türün en kuzey yayılış alanını ise Türkiye ve Suriye oluşturmaktaydı. Suriye’de yaşanan iç savaş dolayısıyla hayat alanını Suriye’de yitiren ve çekilen duvar dolayısıyla da geri dönmesi mümkün görünmeyen bu endemik tür, artık en kuzey bölge olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterebilecek.

Sayımlar Neredeyse Yayılış Alanının Tamamına Yakın Bir Kısmında Yapıldı

Yaşam alanlarını ormanlık ve kayalık alanları içermeyen step ve yarı step iklime sahip tepelik ve dağlık alanların oluşturduğu ceylanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın koruma faaliyetleri ile varlıklarını katlayarak artırıyor. 2012 sayımlarında 235 olan Hatay Dağ Ceylanı, geride bıraktığımız yılda yapılan sayımlarda 670 birey olarak belirlendi. Ayrıca bu sayımlar bu türün yayılış gösterdiği toplam 139.000 dekarlık alanın neredeyse tamamına yakın olan 124.000 dekarlık kısmında yapıldı.

İlk ve Tek Üretim Merkezi 5 Yıl Önce Kuruldu

Diğer yandan Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunu desteklemek maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin ilk ve tek üretim merkezini de Hatay’da 5 yıl önce kurmuştu. Bugün itibarıyla 12 bireyin bulunduğu merkezde ayrıca yaralı bakıma muhtaç ceylanların tedavisi de yapılıyor.

Türkiye Biyoçeşitlilik Bakımından Çok Zengin

Hatay Kırıkhan ilçesi sınırları içerisinde yer alan üretim merkezinin 160 dekarlık alanda kurulduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu merkezi kurduk. Bu merkezde yavrular dünyaya geliyor ve bu yavrular büyüyüp kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesine erişince tabii ortamlarına bırakılıyor. Ayrıca bu türümüz kendi tabii ortamında da nüfusunu artırıyor. 2017 sayımlarında bunu açıkça gördük. Türkiye biyoçeşitlilik bakımından çok zengin ve biz bu zenginliğimizi korumakta kararlıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.