“Onlar geriye dönmeyi asla düşünmediler!”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı’nın 103.yıldönümü dolayısıyla anma mesajı yayınladı:

Sarıkamış’ın Türk toplumunun her kesimini derinden etkileyen destansı acı bir hatıra olduğunu belirten Başkan Yavuz mesajında; şu görüşleri dile getirdi:

“Sarıkamış harekâtı Türk Milletinin vatan aşkının simgesi, Ülkü uğruna azmin, inancın, adanmışlığın eşsiz timsali, yokluğa kafa tutan, -50 dereceye düşen soğukta kırılan, soğuk ve buzlu rüzgardan etleri dökülen, amansız ve acımasız şartlara göğüs geren, her şeyin bittiği noktada bu kez dizanteri ve tifonun pençesinde can çekişen, bu şartlar altında dahi ölümün üzerine koşan Mehmetçiğin Allahu Ekber Dağlarında kar üzerine son nefesi ile fedakarca yazdığı,yıllarca unutulmayan büyük bir kahramanlık destandır.

Bu destan, “Birinci Dünya Savaşında Kafkas Cephesinde yaşanan ilk ve en büyük kara harekâtı olarak tarihe geçen Sarıkamış Harekâtı, zor hava şartlarına aldırmadan vatanları için donarak can veren 90 bin askerimizin 3 bir yandan memleketimizi işgal eden Ruslardan kurtarabilmek için canlarını siper edip o dondurucu tipide üzerlerinde yazlık kıyafetler, ayakları çarıksız bir şekilde yola çıkarak şahadete erdikleri bir hadise olarak hafızalarımıza kazınmıştır.

22 Aralık 1914 ila 15 Ocak 1915 tarihleri arasındaki Osmanlı- Rus savaşı sırasında Sarıkamış’ta bulunan Allahuekber Dağları’nda memleketimiz Rus kuvvetlerinin işgali altında. Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin elden gidiyor. Milli Mücadelemiz adına vatan topraklarının düşmanlar tarafından işgalini önlemek için, 90 bin asker imiz çölden gelerek üzerlerindeki yazlık kıyafetleriyle Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde -50 dereceye ulaşan karlı soğuk havada vatan uğruna canlarını seve seve feda ettiler. Dondurucu soğuk ve tipi altında şehit olurken bile kol kola giren ve ebediyete bu şekilde yürüyen Mehmetçiğin bu acı destanı bir fedakârlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar tüm dünyaya verdiği birlik, beraberlik ve kardeşlik dersidir.

Sarıkamış harekâtı, tüm Vatanın sathı, imkânsızlığın son hattı, milletimizin kara bahtı 90 bin yiğidin şehadet tahtıdır. Zorluğun doruğunda, çaresizliğin zirvesinde, birkaç güne asırları sığdıran düşmana değil iklime mağlup olan, her kar tanesinde bir Mehmetçiğimizin şehadete yürüdüğü Sarıkamış Harekâtı Yiğitleri, dünya durdukça unutulmayarak, milletimizin sinesinde yaşayacaktır. Sarıkamış’ta karları kefen olan, O Vatan evlatları milletimizin şanı, alnımızın akıdır.

Bu harekât bizlere Mehmetçiğin vatanı için her koşulda gözünü kırpmadan mücadeleye hazır olduğunu bir kez daha göstermiştir. Memleketin dört bir yanından gelen bu kahraman askerlerimiz olabilecek en zor koşullarla karşı karşıya kalmalarına rağmen tereddüt etmeden, soğuktan öleceklerini bile bile asla geri dönmeyi düşünmeden vatan için mücadele etmişlerdir. Bu mücadelenin kutsallığı ve kahraman askerlerimizin cesareti bizlere de büyük sorumluluklar yüklemiştir. Bugün de bizler bu fedakârlığın bilincinde olarak onların izinde, birlik ve beraberlik içerisinde vatanımızın salahiyeti uğruna her koşulda çalışmak durumundayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, 103 yıl önce bugün Sarıkamış harekâtında karları kefen olan şehitlerimizle birlikte, vatan topraklarını koruma uğruna canlarını feda ederek adını tarihe altın harflerle yazdıran diğer tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimize baş sağlığı diliyorum. Ruhları Şad olsun.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.