Tarihi İskenderun Lisesi kentin hafızası olmaktan çıkıyor mu?

Published on:  /   1 Yorum

İskenderun Belediye Meclisi, İskenderun Lisesi’nin kent meydanı ve çarşı projesi olarak düzenlenmesi konusunu yarınki (3 Ocak 2018) oturumda Belediye Meclis gündeminde tartışacak.

Bir kentin hafızası olarak şehrin göbeğinde tarihi görkemiyle geçmişten günümüze dim dik ayakta kalmayı başaran tarihi İskenderun Lisesi’nin “kent meydanı ve çarşı projesi olarak meclise gelmesi eleştiri konusu olurken, bu güne kadar çok önemli isimleri yetiştiren İskenderun Lisesi’nin restorasyon çalışmalarını bekleyen İskenderunlular hayal kırıklığına uğradı.

İskenderun’un neredeyse yarısından fazlasının bu liseden mezun olduğunu, bir çok işadamı, siyasetçi, bürokrat ve mevki sahibi kişileri yetiştirdiği belirtilen Tarihi İskenderun Lisesi’nin akıbeti yarın  (3 Ocak 2018) saat 14.00’de İskenderun Belediyesi Meclisinde tartışılacak.

Önergeyi MHP Grubu Meclise sunmuştu

07.12.2017 Perşembe günü Saat 14.00’da Belediye Meclis Salonunda  “İskenderun Lisesi Alanının kent meydanı ve çarşı projesi olarak düzenlenmesi ile ilgili yazılı önerge hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonu Raporu.” şeklinde meclise gelmişti.

Hatırlanacağı üzere İskenderun Belediye Meclisi MHP Grubu, bir önerge hazırlayarak meclise sunmuş ve İskenderun Lisesi arazisinin Kent Meydanı olarak değerlendirilmesi ve lisenin bir  başka yere taşınması yönünde bir önergeyi hazırlayarak meclise önerge şeklinde sunmuştu. 2018 yılının ilk meclis toplantısında İskenderun Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Emir Selim Yazar’ın hazırladığı önergede, Bekir Bozdoğan, Osman Çolak ve İbrahim Yavuz’un da imzaları da bulunan önerge İskenderun Belediye Meclisi üyelerinin oylamamsına sunulmuş ve oy çokluğu ile kabul edilmişti.

İskenderun Lisesi’nin tarihçesi:

İskenderun Lisesi 1901 senesinde Fransızlar tarafından Frerler, Misyon grubu tarafından açıldı. Şimdiki 11.576 m2 lik alan üzerinde o zamanlar Şehit Pamir Caddesi üzerinde bulunan binalar mevcut idi.

Şu anda okul bahçesinin içerisinde bulunan Atatürk büstünün olduğu yerde Jandark’ın heykeli vardı. Jandark (Jeanned’are) Fransızların İngilizlere karşı mücadelesinde 7. Charles tahta geçmesinden kral ilan edilmesinde yararlılıkları görülen bir kadın kahramandır.

1914 yılında 1.Cihan savaşı boyunca Fransızların faaliyetlerini durdurdular. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra 1918 tarihinden sonra yeniden faaliyetlere başladılar. Bu tarihten 1930’lu yıllara kadar bu okulda Türk çocuklarına rastlamak mümkün değildi. Ancak son yıllara doğru mezun olan öğrenciler arasında Türk çocuklarına rastlanmaktadır. 1895 tarihinden sonra İskenderun yöresine Türk nüfusu yerleşmeye başlamış genellikle dağlık yerlere ve köylere, Belen yöresine yerleştiklerinden deniz kenarında oturan Türk nüfusu hemen hemen yok gibiydi. 1937 yılında 27 Akvam Derneği, bu dernek Birleşmiş Milletlere denk bir kuruluştur. BU derneğin İsveçli mürükasları plespit adı altında halk oylaması gitti. Yapılan oylamada Fransızları mı istiyorsunuz-Türkleri mi istiyorsunuz denildiğinde halk çoğunlukla Türk yönetimini tercih etti.

5 Temmuz 1939 tarihinde Türk Ordusu İskenderun’a girdi. Fransızlarla yapılan Ankara antlaşmasındaki şartlar gereği 23 Temmuz 1939 tarihinde Hatay’ın anavatana ilhakından sonra tamamen Türk kontrolünde eğitim ve öğretim devam etmiştir. 15 Mayıs 1955 tarihine kadar ortaokul olarak devam eden İskenderun Lisesi,  15 Mayıs 1955 tarihine lise kısmının da açılmasıyla orta-lise olarak beraber öğretime başlamış 1966-1967 öğretim yılında ortaokul bünyesi ve kaldırılmış ve o tarihten bu tarihe sadece lise olarak öğretime devam eden bir eğitim ve irfan yuvası olarak hizmet vermeyi sürdürmüştür.”

Kategori:

1 Yorum

  • recep adakli
    Reply

    Merhaba, Dun bu ilginc habere tesaduf ettim, ben de İskenderun Lisesi mezunuyum ama. Artik baska bir kentte yasiyorum. MHP grubu alenen, hem de kendi ideolojileriyle uyumsyz bir sekilde bu tarihi binayi yok etmeye calismis resmen, yaziklar olsun! Acaba akibeti nicedir? o berbat projeyi hayata gecirdiler mi? Bilgi verirseniz cok sevinirim...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.