İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü ve Danimarka Mülteci Konseyi Türkiye Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Suriye mülteci krizinin etkilerini hafifletmek için Türkiye’deki ulusal kurumların desteklenmesi” projesiyle ilgili bir etkinlik düzenledi.
Savon Otel’deki etkinlikte, Suriyelilerin Türk işverenlerle bir araya gelmesi sağlandı. Düzenlenen etkinlikte konuşan Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, yaklaşık 700 bin Suriyelinin Hatay’da yaşadığını söyledi. Etkinlikte söz alan Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay’daki Suriyeli sayısının Türk nüfusun neredeyse yarısına eşit olduğunu kaydetti.
Suriyelilerin Türkiye’ye gelmesi sonucu, sadece Suriyelilerin değil Türk vatandaşlarının da olumsuz etkilendiğini söyleyen Kuseyri şöyle konuştu:
“Hatay, Suriye krizinden en fazla etkilenen ve Türkiye genelinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan iller arasında gelmektedir. Türkiye’de sayıları 3 milyonu aşan Suriyelilerin, yaklaşık 700 bini, 1 milyon 555 bin nüfuslu Hatay’da yaşamaktadır. Dolayısıyla Suriye krizinden, vatanlarından göç etmek zorunda bırakılmış Suriyeli mülteciler kadar, onları misafir eden Türk halkı da etkilenmiştir ve bu etkiler hala devam etmektedir. Ülkelerinden kaçarak gelen Suriyelilerin Hatay ili sınırı içerisine yerleşmeleri, sosyal, ekonomik, ticari hayata katılmaları, Hatay’da yaşayan yerli halk, esnaf, işadamı, memur, işçi, öğrenci, eğitimci, hane halkı vs. için birtakım sosyal, ekonomik, ticari sonuçlar doğurmuştur. Bu nüfus artışı, şehrimizin ekonomik sosyal dokusunun yanı sıra çalışma hayatını da etkilemektedir. Hatay’da yaşayan halk da dolaylı olarak etkilenmektedir. Suriyeli sığınmacıların Hatay ili içerisinde ikamet etmeleri sonucunda oluşan iktisadi, ticari ve sosyal yaşamına etkilerini araştırmak, yerli halkın bu boyutlar üzerindeki düşünce ve algılarını saptamak oldukça önemlidir” dedi.
SURİYELİLER TÜKETİMDEN ÜRETİME GEÇMELİ
Ülkemizdeki Suriyelilerin çoğunluğunun iş tecrübesi olmadığını iş tecrübesi olanların işe uyum sorunu yaşadığını, bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Kuseyri, Suriyelilerin biran önce üretim toplumu haline geçmesi gerektiğini aktararak şöyle devam etti:
“Hatay olarak ciddi sayıda Suriye vatandaşını misafir etmekteyiz. Bu insanların bir kısmı yardımlarla geçimini sürdürmekte, bir kısmı işyeri açarak, bir kısmı da bulduğu işlerde çalışarak hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Suriyeli mülteciler konusunda, ilimizde algının düzeltilmesi, Suriyeli mültecilerin mesleki eğitime tabi tutulmaları, yerel halk ile dayanışma ve diyalog kurmasına aracılık etmek amacıyla birçok projeler gerçekleştirmekteyiz. Bizler bu kişilere mesleki eğitim vermek, aktif üretken bireyler haline getirmek zorundayız. Türkçe bilmedikleri için birçok zorlukla karşılaşan Suriyeli mültecilere mesleki eğitim vermek ve onların istihdam edilmesini sağlamak için projeler geliştirmeliyiz. Suriyelilerin geldikleri ülkede çalışma ortamına ayak uydurması, onların, bulundukları ülkenin kültürüne uyum sağlaması ve iş hayatına kazandırılması için çeşitli faaliyetler yürütmeliyiz. Bazı Suriyeli mültecilerin diplomalarını bile alamadan ya da eğitimlerini tamamlayamadan ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ve Türkiye’ye hiçbir is tecrübesi olmadan geldiklerine şahit oluyoruz. Savaş ve benzeri olumsuz toplumsal olaylar sonucu zorunlu olarak farklı ülkelerden göç etmek zorunda olan sığınmacıların, komşu ülkelerde yerleştikleri yerler üzerindeki etkisini bir saha çalışmasıyla ölçmeyi, oluşan ve oluşabilecek sorunları saptamayı hedefleyerek, Bir an evvel Suriyeli Mültecilerin tüketimden üretime geçiş yapmalarını sağlamalıyız. Bu sayede, hem Suriyeli misafirlerimize hem de ev sahibi olan bizlere olumlu etki bırakarak, onların sosyoekonomik dezavantajlarını azaltmak kendilerini geliştirerek uyum içerisinde çalışma hayatına girmelerine yardımcı olmak asıl hedefimizdir.”
Etkinliğe, Danimarka Mülteci Konseyi Türkiye Temsilcisi Shahzad Jamil ile Müge Toma Uluşan, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve çok sayıda Suriyeli katıldı.