DÖRTYOL’DA İLK KURŞUN VE FESTİVAL COŞKUSU

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,4. Dörtyol İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali açılışına katıldı.

Gerçekleşen açılışa Başkan Savaş, CHP Hatay Milletvekili Mevlit Dudu, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ve birçok vatandaş katılım gösterdi.

Vatandaşlar ile birlikte festival kortejinde yürüyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, halk oyunları ekipleri, öğrencilerden oluşan koronun seslendirdiği İzmir Marşı, İlk Kurşun şarkısı ve Mehteran Takımı ile karşılandı.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MONDROS MÜTAREKESİ SONRASINDA ESARETİ DEĞİL BAĞIMSIZLIĞI SEÇMİŞTİR”

Gidilecek kilometrelerce yolun ilk adımın atılmasıyla başladığını belirten Başkan Savaş,“ Benim en sadık dostlarım Dörtyol’dadır diyen Mustafa Kemal Atatürk Mondros Mütarekesi sonrasında esareti değil bağımsızlığı seçmiştir. İşgal güçlerinin İskenderun Körfezine asker çıkarttığı günlerde Atatürk buradaydı ve emrindeki askerlere “Vur” emrini vermişti. Bu davranışından rahatsız olan İstanbul hükümetinin çağrısı üzerine gittiği İstanbul’da boğazdaki işgal güçlerinin gemileriyle karşılaştığında “Geldikleri gibi gidecekler” sözlerini kullanmıştır. Bu gelişmelerin ışığında milli mücadeleyi başlatır. İlk Kuvâ-yi Milliye Hareketi Dörtyol’da atılan ilk kurşunla başlıyor ve bağımsızlık fitilinin ateşi yakılıyor. Cumhuriyetin kurulması sonrasında Hatay 16 yıl daha esaret yaşıyor.1939 yılında anavatana katılarak serhad şehir olarak yerini alıyor. Tarih tekerrürden ibarettir derler. Osmanlı sonrası Ortadoğu’yu kurgulayanlar şimdi daha küçük devletler istiyorlar ve yıllar öncesinden yazdıkları senaryoları yeniden uygulamaya çalışıyorlar. Bunu önlemenin yolu bilgili nesiller yetiştirmektir. Bu konuda herkese büyük görevler düşmektedir. Bugünün İtilaf devletleri daha güçlü bir şekilde hareket ediyor. Elin Taşına, Elin Kuşuna zeval vermeden bizim bahçemizi koruyacak nesiller yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Ayrıca narenciyenin Dörtyol ilçesi için önemine vurgu yapan Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak 4 bin tonluk soğuk hava deposu projesinin tamamlanmasıyla bölge üreticilerinin rahat nefes alacaklarını ve bu tesisten tüm üreticilerin yararlanacağı müjdesini de verdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.