Savaş: İnsan hakları sorunu, tüm yakıcılığıyla insanlığın önünde duruyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Bildirgesi ile ilgili bir mesaj yayımladı.

Yayımladığı mesajında 10 Aralık tarihinin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği gün olduğunu belirten Başkan Savaş, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1948 yılında “insan haklarının anayasası” olarak kabul edilen ve insanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlayan bildirgeyi onaylayarak, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda dev bir adım attı.” ifadelerini kullandı.

Başkan Savaş mesajının devamında; “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulü ile tüm insanların ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da herhangi bir başka inanç, ulusal ya da toplumsal köken ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin bildiride ilan edilen bütün haklardan ve özgürlüklerden yararlanabilecek.”

“İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ İNSANLARIN ORTAK GÜVENCESİDİR”

“İnsanın en yüce değer olarak görüldüğü anlayışla kaleme alınan ve tüm insanların dil, din, ırk, cins ve yaş gibi farklılıklarıyla doğuştan ve eşit bir şekilde sahip oldukları hak ve özgürlükleri teminat altına alan ve Birleşmiş Milletler üyesi devletler tarafından imzalanan beyanname, insanlık tarihinin geçmişten gelen mücadele ve arayışları neticesinde oluşturulan, tüm insanların ortak güvencesi olarak insan haklarının anayasası olmuştur.

“HER İNSAN YASALAR ÖNÜNDE EŞİT OLMALIDIR”

Bildirge, her insanın yasalar önünde eşit olması; işkence, kötü muamele ve onur kırıcı cezaların tarihin karanlığına gömülmesi çabalarına yol gösterici işlevini bugün de sürdürüyor. Bildirgenin kabulünün üzerinden 69 yıl geçmiş olmasına karşın maalesef ki insan hakları sorunu, tüm yakıcılığıyla insanlığın önünde duruyor. Savaşların, etnik, dinsel çatışmaların sürdüğü coğrafyalarda, toplu ölümler, göçler, insana utanç veren uygulamalar hız kesmeden sürüyor.

İletişimin akıl almaz bir hıza ulaştığı dünyada, yaşanan birçok olayı insanlığımızdan utanarak izliyoruz.
Tüm insanların ve devletlerin ayırım gözetmeksizin karşılıklı insan haklarını tanımaları ve saygı göstermeleri çağrısında bulunarak İnsan hakları; doğal, vazgeçilmez ve devredilemez doğuştan sahip olduğu haklardır” diyen Başkan Savaş, herkesin; yaşam, özgürlük, eşitlik, haysiyet, kişilik hakları ve güvenliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, kimlik ve yurttaşlık hakkı, adalet ve mülkiyet hakkı gibi temel insan haklarına sahip olduğunu vurguladı.
Dünyada ve ülkede hak ihlallerinin devam ettiğini görmenin insanlık adına üzücü olduğunu ifade eden Başkan Savaş, insan hak ve özgürlükleri farkındalığının temel eğitim kurumları aracılığı ile artırılmasını, hiçbir insanın hak ihlali nedeniyle mağdur olmamasını, dünyada ve ülkede daha adil, daha eşit yarınlar diledi.

“BARIŞ,SEVGİ, HUZUR VE KARDEŞLİĞİN HAKİM OLACAĞI BİR GELECEK DİLİYORUM”

Bu duygu ve düşüncelerle Dünya İnsan Hakları BM Bildirgesi 69. yıldönümünde halkın ve tüm insanlığın 10 Aralık İnsan Hakları Gününü kutlayarak barış, sevgi, huzur ve kardeşliğin hakim olacağı bir gelecek temenni etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.