İşgücü kaynağı bol Türkiye’de istihdam sorunu yaşanıyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Valiliği himayesinde Mustafa Kemal Üniversitesi, Çalışma ve İş Kurumu Hatay İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Kariyer Günü programı Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

04 Aralık 2017 Pazartesi günü saat 10.00’da MKÜ’de düzenlenen Girişimcilik ve Kariyer Günü programına Hatay Valisi  Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Haşim Göksel, kurum müdürleri ve akademisyenlerin yanı sıra, işveren temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Hatay Valisi Erdal Ata, günümüzde iş alanlarının sadece kamuda değil özel sektörler bazında da genişlediğine dikkat çekerek “ Öğrencilerimizin kariyer planlamalarını ve profesyonel iş hayatına atılırken girişimcilik ruhlarını desteklemeyi amaçladığımız girişimcilik ve kariyer günü etkinliğinin verimli geçmesini ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diyerek sözlerine başladı.

“Yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri istihdam sorunudur”

“Hepinizin bildiği gibi ülke olarak yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri istihdam sorunudur. Aslında ülkemiz iş gücü bakımından yeterli insan kaynağına sahiptir. Bizim asıl sıkıntımız nitelikli iş gücü, ara eleman ihtiyacımızdır. Bu sorunu çözmeye yönelik birtakım önlemler alınmaya başlanmış, işverenin nitelikli iş gücü arayışına çözüm bulma amacıyla, son yıllarda halk eğitim merkezlerinde meslek edindirme kurslarının ve meslek liselerinde, şehirlerdeki sektörlere göre farklı bölümlerin açılması gibi tedbirler alınmıştır. Nitelikli iş gücünün istihdam sorunu yaşamayacağı göz önünde bulundurulduğunda, nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla alınan bu tedbirlerin yakın gelecekte sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağını tahmin ediyorum.é dedi.

“Türkiye potansiyeli verimli bir planlamayla, doğru kullanmak zorunda”

Son yıllarda ülkemizde gerçekleşen yenliklere değinen Vali Ata ”Girişimciliği desteklemek amacıyla kendi işini kurmak isteyenlere sunulan birçok teşvik ve hibe imkânı da sorunun çözümüne katkı sağlamaktadır. Hızla gelişen dünyada rekabet ortamına uyum sağlamanın tek yolu nitelikli, cesur ve kararlı insanlar yetiştirmektir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz bu potansiyeliyle birçok ülkeden avantajlı durumda olmakla birlikte, bu potansiyeli verimli bir planlamayla, doğru kullanmak zorundadır. Bu konuda devlete birtakım sorumluluklar düşmekle birlikte bireysel olarak da bir kariyer planlaması yapmak büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda, gerçekleştirdiğimiz girişimcilik ve kariyer günü programının sizlere rehberlik edeceğine inanıyorum.” dedi.

“İş dünyası doğru işe doğru eleman arıyor”

Gençlere seslenen Vali Ata “Sevgili gençler, planlama yaparken yaşadığınız şehri, bölgeyi iyi bilmek, buralarda yapılan yatırımlarla gelişecek sektörleri takip etmek ve kariyer planlamasını ona göre yapmak size bir avantaj sağlayacaktır. Söz gelişi eğer Hatay’da yaşayacak ve iş hayatına atılacaksanız, ilimizde yapılan yatırımlarla yakın gelecekte daha da büyüyecek olan mobilyacılık, sanayi gibi sektörlere yönelik hazırlanmanız, doğru işe doğru eleman arayan iş dünyasına da, size de büyük kolaylık sağlayacaktır. Üniversite dönemi, kariyer gelişiminin belki de en önemli evresidir. öğrencilerimizin burada aldıkları akademik eğitimin yanında katıldıkları kongre, sempozyum, konferans ve panel gibi bilimsel etkinlikler, onların kariyer gelişimine ciddi katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin de kariyer planlama, girişimcilik ve özgeçmiş hazırlama gibi konularda siz öğrencilere ufuk açıcı bilgiler vereceğini düşünüyorum. Bölgesel planlama yapılırken ilimiz genelindeki bütün değerlerimiz göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de üretilen demir çelik üretiminin yaklaşık %50 si İskenderun’da üretiliyor. Gönlümüzden geçen keşke 6. Teşvik Bölgesi kapsamına alınsa da ilimiz daha fazla yatırım alsa. Ancak kişi başına düşen milli gelir hesaplandığında Hatay ilimiz 3. Teşvik Bölgesinde yer alıyor. “ şeklinde konuştu.

 

Sözlerine son verirken bu vesileyle, girişimcilik ve kariyer günü etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve etkinliğe destek veren tüm katılımcılara teşekkür eden Vali Ata, “ Davetimizi kırmayarak buraya kadar gelen, bizlerle bilgi ve tecrübelerini paylaşan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Abdulkadir Konukoğlu beye teşekkür ediyorum. Girişimcilik ve kariyer günü etkinliğinin gençlerimiz için, ilimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum. ” dedi.

“İş Kur 2018 yılında en az 10.000 istihdam hedefliyor”

Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ziya Yüksel ise girişimci gençlerimizin ayaklarına kadar gelen bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayarak “ Kariyer ve Girişimcilik Günü ana temalı etkinliğimizin amacı; ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı gibi, girişimci ve kariyer planlama ihtiyacına dikkat çekmektir. Kurumumuz bu amaçlar doğrultusunda 2017 yılı içerisinde 70 iş ve meslek danışmanı ile 9.193 iş yeri ziyareti yaparak 15.914 açık iş talebi almış, bu taleplerden 6.336 adedi karşılanmış, karşılanamayan 9.578 adet talebin nitelikli iş gücü ihtiyacından kaynakladığını tespit etmiş bulunmaktayız. Bu bağlamda iş gücü piyasasının nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayabilmek için 2.619 kişi işbaşı eğitim programına alınarak nitelikli hale getirilmiş ve kalıcı istihdama dönüştürülmesiyle katkı sağlanılmıştır. Aynı zamanda paydaşlarımızla birlikte 552 kişiye girişimcilik eğitimi verilerek iş hayatına katılmalarına yardımcı olunmuştur. İş ve meslek danışmanlarımız kariyer ve iş planlaması yapmak adına 64.127 kişiyle yüz yüze görüşme sağlamıştır. Kurumumuz aracılığıyla 2016 yılında 1.964 işe yerleştirme gerçekleşirken 2017 yılında 6336 kişinin işe yerleşmesi sağlanmıştır. 2018 yılında kurum hedefimiz en az 10.000 istihdamdır. Bu çalışmalarımızın gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Sayın Valimize işverenlerimize, meslek kuruluşlarımıza, paydaşlarımıza ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesini sağlayan üniversitelerimize yaptıkları ve yapacakları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. ’Girişimci Gençlik İş Başına’ sloganıyla düzenlediğimiz etkinliğini ilimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum “dedi.

Konuşmaların ardından söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Arap Dili ve Edebiyatı ile Gastronomi bölümlerinin üniversitelerimize kazandırılmamış olmasının bir eksiklik olduğunu ifade ederek, istihdam imkânlarının artırılması konusunda görüşlerini paylaştı.

“Her üniversitede kariyer merkezi açılmalı”

Arkasından söz alan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, “Her üniversitede öğrenciye vizyon kazandıracak kariyer merkezleri açılması, bu merkezlerin üniversite yönetimi, öğrenciler, iş dünyası, iç ve dış paydaşlar tarafından desteklenmesi ile aktif bir şekilde faaliyet göstermesi önem arz etmektedir. Üniversitemizde kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Ekim 2017 tarihinde kurulmuştur.” dedi.

“Hatay 6. Teşvik Bölgesi için Hükumetten destek bekliyor”

Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise Hatay’ın 13 medeniyete ev sahipliği yapmış olması ve İpek Yolu güzergâhında yer almış olmasının getirdiği zenginlikleri hatırlatarak başladığı konuşmasında kariyer ve girişimcilik konusunda Belediye olarak kurslar açtıklarını, Hatay için EXPO 2021 ve Gastronomi Şehri unvanlarını kazandırdıklarını dile getirdi. İlimizin 5. Teşvik Bölgesine geçmesi için devlet büyüklerimizden yardım beklediklerini ifade etti.

Sanko Y.K. Başkanı Konukoğlu, deneyimlerini paylaştı

Etkinliğin öğleden önceki son bölümünde Sanko Holding’i tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından kürsüye gelen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, iş hayatına başlaması ve sonraki yıllarda elde ettikleri başarılarının ipuçlarını paylaştığı konferansını gerçekleştirdi.  Programın sonunda Vali Ata tarafından Abdülkadir Konukoğlu’na günün anısına mozaik tablo hediye edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekilmesi ile buradaki program sona erdi.

 

Vali Ata ve protokol üyeleri, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik ilan edilmesinin ardından 81 ilimizi dolaşan istihdam standını ziyaret ederek, ilimizi ve ülkemiz genelinde istihdam seferberliğine katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Programın öğleden sonraki ikinci bölümüne, Girişimcilik ve Kariyer konusunda alanında uzman akademisyenler tarafından verilen seminerlerle devam edildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.