Yaptığı projeler ve çalışmalarla Türkiye’yi uluslararası platformlarda başarıyla tanıtan, giyilebilir kalp pilinin mucidi Dr. Canan DAĞDEVİREN, İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) konuğu oldu.
İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) davetlisi olarak İskenderun’a gelen, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışmalarını sürdüren, Harvard Üniversitesi’nde genç akademi üyeliği bulunan ve Forbes dergisi 30 Yaş Altı Bilim İnsanı Listesi’nde yer alan Türk bilim insanı Dr. Canan DAĞDEVİREN, sıra dışı başarı hikâyesi ile birlikte yaptığı çalışmalardan çarpıcıkesitleri İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nu hınca hınç dolduran dinleyicilerle paylaştı. Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle ayakta kalan dinleyicilerin bir kısmı, ses ve görüntünün eşzamanlı olarak aktarıldığı üst salona alındı ve ayrıca uzaktaki izleyiciler için İSTE’nin sosyal medya hesaplarından canlı yayın yapıldı.
Konferansın açılış konuşmasında, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’e atıfta bulunup, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak;“Kendisini bir yıl önce İskenderun’a davet etmiştik.Bizleri kırmayarak bu teklifimizi kabul eden çok kıymetli bilim insanı Dr. Canan DAĞDEVİREN’e hepiniz adına hoş geldiniz diyorum. İlim insanları; üreten ve derinlikleri gören insanlardır, bilimin ve teknolojinin içine insanı da koyan insanlardır. İşte,Dr. Canan DAĞDEVİREN de bilimin ve teknolojinin içine insanı yerleştiren, ülkemizin yetiştirdiği en önemli en genç ilim insanlarından biridir” dedi.
Yeni olmasına rağmen çok başarılı bir üniversitede bilim konuşuyor olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getiren ve bu kadar enerjik, geleceğe dair hayalleri olan bir üniversiteye sahip olduğu için İskenderun’uçok şanslı bulan Dr. Canan DAĞDEVİREN;“Anadolu’nun neresine gidersem gideyim heyecanım hep üst seviyede oluyor. Amerika’ya kadar ki serüvenim gözümün önünden hiç gitmiyor. Genç arkadaşlarla buluşmak, onlarla teknolojiyi konuşmak ve bilimsel çalışmalar hakkında diyaloglar kurmak beni umutlandırıyor. Hayaller insanın geleceğini belirler. Büyükbabamı 28 yaşında kalp rahatsızlığından dolayı kaybetmişiz. Bunu çocukken öğrendim, o günden sonra ‘bu hastalığa çare olabilecek şeyler yapacağım’ diyerek kendime söz verdim ve hayallerimin peşinden giderek buralara kadar geldim. Bu süreçte zorluklar yaşadım ancak hayallerim azmimi her zaman diri tuttu. Şimdi ülkemi bilim dünyasında temsil etmenin gururunu yaşıyorum” dedi.
Konferansının başlığı olan Üç Organda Sindirim’i anlatırken ‘beyin, kalp ve mide’ üçlemesinden bahseden Dr. Canan DAĞDEVİREN; “…Öğrendiğiniz bilgileri beyninizde hazmetmediğiniz sürece, yapmak istediğiniz şeye veya birlikte olduğunuz kişiye var olan sevginizi, aşkınızı ve tutkunuzu kalbinizde doğru bir şekilde hazmetmediğiniz sürece ve yediğiniz yemekleri içtiğimiz sıvıları midenizde hazmetmediğniz sürece, yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ama bu üç organdaki sindirimi gerçek ve derin bir şekilde sindirebilmiş ve hayatına adapte edebilmiş bireylerin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Bunu bizzat ben kendim tecrübe ettim. Aynı şeyi öğrencilerime de söylüyorum. Mesela bizim laboratuvarımıza karnı aç olarak gelmek yasak. İlk sorumuz; nasılsın’dan önce aç mısın’dır…” şeklinde konuştu.
Beyin, Kalp ve Mide’nin vücuttaki önemine vurgu yaparak kalp pili ihtiyacını ortadan kaldıran ve kalp atışındaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren Giyilebilir Kalp Pili’ni 28 yaşında tamamladığını anlatan Dr. Canan DAĞDEVİREN; “Bu icatla yılın girişimcisi seçildim. Kalbinizin ritmi iyi değilse ritmi düzeltecek kalp pilleri kullanıyoruz ve bu piller 6-7 yılda bir değiştirilmek durumunda. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz nefes alıp verdikçe kalbinizin üzerine yapıştırılan pil sayesinde elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği yine organ için kullanabiliyorsunuz” dedi. Dr. Canan DAĞDEVİREN, konuşmasında ayrıca; başarının bireysel gayretin yanında grup çalışmasıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti ve başarıya giden yolda tıp doktorlarından bilgisayar mühendislerine, fizik, kimya, biyoloji, matematik uzmanlarından hukukçulara kadar birçok meslek dalından faydalandığından bahsetti.
Dinleyicilerin soru yağmuruna tuttuğu Dr. Canan DAĞDEVİREN’eİSTERektörü Prof.Dr.Türkay DERELİ tarafından günün anısına çiçek ve hatıra fincan takımı hediye edildi. Toplu fotoğraf çekimleri ve yapılan bilim sohbetlerindensonra Dr. Canan DAĞDEVİREN, İSTE Merkez Kampüsü’nde kendi adına bir fidan dikti ve kendisine ağacının sertifikası takdim edildi.
Dr. Canan DAĞDEVİREN kimdir?
Haziran 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra, tam burslu olarak Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2009 yılında ilk defa verilmeye başlanan Fulbright Doktora Bursu ile TheUniversity of Illinois at Urbana, Champaign’de (UIUC) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde doktora eğitimine başlamıştır. Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir/giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaparak, doktora derecesini Aralık 2014’te almıştır. Eylül, 2014’ten bu yana doktora sonrası çalışmaları için şu ana kadar tarihte en çok referans edilmiş mühendis olan, Robert Langer ile MIT’de çalışmaktadır. Aynı zamanda, tarihte Türkiye’den Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği seçilen ilk bilim insanı olarak görevini Temmuz 2015’ten bu yana sürdürmektedir. Ocak 2017’den itibaren MIT Media Lab’ta kendi araştırma grubu ile çalışmalarına devam etmektedir.