“Balık tüketimi teşvik edilsin”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Ülkemiz balık tüketiminde birçok ülkeden geri… İngiltere, Fransa, Norveç ya da Yunanistan bu ülkelerden çok büyük olmasına rağmen ülkemiz, balık tüketiminde geri kalmış durumda… Anadolu insanı balık tüketimini bırakın bir kenara; Hamsiyi, istavriti, lüferi, çipurayı bile yeterince tanımıyor ve tüketmiyor…  Türkiye’nin 8 bin 300 kilometrelik bir kıyı şeridi olmasına rağmen bu doğal zenginliği kullanamıyor. Bu değerlendirme İskenderun’da balıkçılık sektörüne hizmet eden balıkçı esnafımızın.

Türkiye,  Dünya Gıda Örgütü (FAO) kayıtlarında en az balık tüketen veya hiç balık tüketmeyen ülkeler arasında sayılıyor. Kıyı bölgelerimizde balık tüketimi iç bölgelere oranla daha fazla, kıyılardan İÇ Anadolu’ya doğru gidildikçe balık tüketimi de azalıyor. Dünyanın en fazla su ürünlerini tüketen ülkesi Maldiv Adaları. Bu adada balık tüketimi kişi başına 150 kg’ı aşmış durumda.

Balık tüketiminin artması için hangi önlemler alınmalı?

Balık tüketiminin artması için halkın bilinçlendirmesi ve bilgilendirmesi yönünde su ürünlerinin tüketimi teşvik edilmeli.

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları (STK), yapacakları yazılı ve görsel reklam çalışmaları ile halkın, balık türlerini daha iyi tanıması için medya kanalları kullanmalı.

İlk ve orta öğretimde okuyanlara yönelik balık tüketiminin beslenmedeki yeri ve önemi anlatılmalı.

Yerel yönetimler ve STK’lar aracılığı ile yine öğrencilere yönelik su sporlarını teşvik edecek aktiviteler düzenlenmeli.

Su altı dalış kulüpleri yaygınlaştırılmalı ve düzenlenecek çeşitli faaliyetlerle yerel halkı buluşturmalı.

Halkın kolayca ulaşabileceği yerlerde balık pazarları kurulmalı…

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.