Bülent Aymen: “BTK, navlun maliyetlerini düşürecek”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Asya ve Avrupa ülkelerini bir birine bağlayan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı, ihracatçı firmalara yarayacak.
Asya ve Avrupa ülkelerini bir birine bağlayan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı, ihracatçı firmalara yarayacak. İlk etapta 6 milyon 500 bin ton yük taşımaya imkân veren hat ile firmaların navlun (taşınan yük için talep edilen bedel) faturaları hafifleyecek.

İpek Yolu’na yeniden hayat verip bölgede ticareti arttıracak olan BTK hattı, daha kolay ve indirimli nakliyeye de imkân tanıyacak. Bu şekilde ihracatçı firmaların navlun maliyetleri inecek. Demiryolu hattı lojistik sektörü tarafından olumlu ve önemli görülüyor. Sektör adına Yeni Akit’e açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, BTK’nın ihracatçı firmaları rahatlatacağını belirtti. Aymen, navlun maliyetlerinin ihracata baskı yaptığını dile getirirken, “BTK’nın devreye girmesiyle maliyetler inecek, Orta Asya ile ilgili sorun hallolacak” dedi.

 

Ülkeler Anlaşmalı

Aymen, nakliye bedellerinin Avrupa ülkeleri ile ticarete balta vurduğuna işaret etti. Bu derde ülkelerin bir araya gelip anlaşmalarının deva olacağını anlatan Aymen, “Macaristan ile geçiş ücreti konusu davalık oldu. Davadan lehimize karar geldi. Mahkeme kararı ileriki aşamada Avrupa’ya navlun maliyetlerini olumlu etkileyecek” ifadelerini kullandı.

 

Durum Normalleşmeli

“Zorluklara rağmen ihracat artıyor. İhracat artarken lojistik de artıyor. Ama problemler hiç bitmiyor. Bulgaristan geçişlerde problemler oluşturuyor. Ortadoğu ile ilgili Suriye açılmadıkça kara yoluyla Arap körfezine inerken en düşük navlunları kullanmamız mümkün değil. Ro-Ro hattı ve konteyner çözüm. Konteyner var ama konteyner pahalı bir çözüm. Onun için Suriye’de çözümü bekleyeceğiz. Yeni bir hamle yapabilmemiz için bölgede durum normale dönmeli” şeklinde konuştu.

Ülkelere göre navlun bedelleri

Türkiye-Rusya­————Komple TIR…..6.500

Türkiye-Azerbaycan————.Komple TIR…..2.500

Türkiye-Çin————Komple Konteyner 20’lik…..1.050

Türkiye-Gürcistan ————.Komple TIR…..2.100

Türkiye-Kazakistan———— Komple TIR…..8.200

Türkiye-Kırgızistan———— Komple TIR…..8.000

Türkiye-Özbekistan————Komple Konteyner 40’lık…..10.095

 

Dev Proje Umut Verdi

BTK 450 milyon dolara mal oldu. Hat 838 kilometre. Bunun 76 kilometresi Türkiye’den, 250 kilometresi Gürcistan’dan, 503 kilometresi de Azerbaycan’dan geçecek. BTK’da ilk etapta 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınacak. 2030 için 3 milyon yolcu,17 milyon ton yük taşınması hedefi var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.