İHD’DEN CEZAEVLERİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İHD İskenderun şubesi Türkiye’deki cezaevleri hakkında bir basın duyurusu yayınlamıştır. Yayınlanan duyuru;
İSKENDERUN ŞUBESİ

BASINA VE KAMUOYUNA

            Türkiye’nin son dönemdeki baskıcı totaliter rejimi, cezasızlık hukuku ile en çok cezaevlerinde kendisini göstermektedir. Dünden bugüne Türkiye cezaevleri, hak ihlallerinin en çok yaşandığı birincil alanlar olmuştur. Bunun sebebi sadece yasalar değil, vicdani olmayan Adalet, İnsancıl olmayan hukuk pratiği ve anlayışıdır. Sorunun temel çözüm yolu; evrensel hukukun kabul ettiği “insan onuruna yakışır” bir anlayışın cezaevlerinde yaşamsallaştırılmasıdır. 

Bugün, Türkiye Cezaevlerinde Adalet bakanlığı verilerine göre; 24.10.2017 itibariyle 229 BİN 790 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Toplam sayısı 384 olan cezaevlerinin kapasitesi 207 bin 339 dur. Yine Adalet Bakanlığının Haziran 2017 verilerine göre; 2 Bin 800 çocuk, 9 bin 708 kadın hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde bulunmaktadır. 

İHD hapishaneler komisyonunun hazırladığı 22 Haziran 2017 tarihli hasta mahpuslar raporuna göre 357 si ağır toplam 1025 hasta mahpus bulunmaktadır. Belirtilen bu veriler gün geçtikçe artmaktadır. Bu verilerin nedeni Türkiye’nin; sosyo-ekonomik yaşamın her alanında olduğu gibi, cezaevlerinde de uygulanan Devletin güvenlikçi politikalarıdır. 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe giren OHAL yasakları ile tüm baskı ve kabul edilemez hukuk dışılıklar, anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı KHK’ler ile uygulamalara yasallık ve meşruluk kazandırılmaya çalışılmıştır. 

İskenderun T Tipi ve M Tipi  cezaevlerinde hak ihlallerinin son dönemde arttığı bilinen bir gerçektir.  Derneğimize yapılan başvurularda  ciddi hak ihlallerinin yaşandığı iddiaları karşısında , Derneğimizin üyesi Avukatlar tarafından cezaevlerinde bulunan mahpuslarla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Aynı zamanda cezaevlerinde yaşanan hukuka aykırılıklar ve hak ihlalleri ile ilgili gözlem yapılması dışında, hasta mahpuslar  raporumuzda yer almıştır. 

TESPİT EDİLEN HAK İHLALLERİ
  • Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmaları, itiraz halinde darp ve işkenceye maruz kalınması, darp raporunun çok geç alınması
  • Hasta mahpusların tedavilerinin yapılmaması yahut geç yapılması
  • Hasta mahpusların muayenelerinin kelepçeli yapılması
  • İçme suyunun sağlıklı, hijyenik ve içilebilir olmaması
  • Çoğunlukla hukuka uygun gerekçeler olmadan disiplin cezaları verilmesi, disiplin cezalarına karşı yapılan itirazlara savunma hakkı ihlal edilerek infaz hakimince red kararları verilmesi
  • İnfaz yasası ve yönetmeliği uyarınca mahpuslara tanınan haftalık sosyal ve kültürel faaliyet sürelerine uygun davranılmayarak kısıtlamalara gidilmesi veya hiç faydalandırılmamaları.
  • Yasaklanmamış kitap ve dergilerin verilmemesi
  • İnfaz koruma memurlarının mahpuslara karşı provoke ve tahrik edici söylem ve davranışları, mahpuslar arasında ayrımcılık yaparak ideolojik yaklaşımlarda bulunmaları.
  • Dilekçelere cevap verilmemesi
 Yapılan görüşmelerde tespitlerimiz ile yaşanan hak ihlallerinin ciddi boyutlara vardığı tartışmasızdır. Sorunun çözümü öncelikle insancıl hukuk anlayışı ve pratiğinin hayata geçirilmesidir. 
 Türkiye’nin tarafı olduğu Uluslararası Sözleşmeler ve ulusal mevzuatta tanınan temel hakların uygulanması için  Adalet Bakanlığı, TBMM Cezaevi ve İnsan hakları komisyonunu, Siyasi partiler, 
ulusal ve uluslararası hak temelli çalışan İnsan Hakları Örgütlerini duyarlı olmaya ve sorunların çözümü için yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. 

 

                                                                                                            Coşkun Selçuk

                                                                                                           Şube Eşbaşkanı
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.