AKABE LİMANI, İHRACATTA İSKENDERUN’A “CAN SİMİDİ” OLUR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün ziyaretinde yaptığı “Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz.” açıklamasını memnuniyetle karşılayan ihracatçılar, bu seferlerin ihracata “can simidi” olacağına inanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen’in ortak görüşü Ortadoğu ile ticaretin kapılarını aralayacağını söyledi.

Ro-Ro taşımacılığının, uluslararası taşımacılıkta mesafeyi kısaltması, yükleme ve boşaltmanın hızı ve maliyetlerinin düşüklüğü ile ciddi avantajlar sunduğunu  belirten Büyükekşi, Akabe’nin, Türkiye için Ürdün’ün yanı sıra Körfez ve Arap yarımadasına açılan bir kapı görevi göreceğini dile getirdi. Arap dünyasıyla ticaretimize ivme kazandıracağını belirten Büyükekşi, ” Orta Doğu’da ticarette zorluklar yaşadığımız ülkelerle ticaretimizde Ürdün kilit rol oynayacak.” Dedi.

“İhracata can simidi olur”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, yaptığı değerlendirmesinde Akabe-İskenderun arasında Ro-Ro seferlerinin düzenlenmesinin, daralan ihracat için adeta bir “can simidi” olacağını, özellikle yaş meyve-sebze ve gıda gibi çabuk bozulan ürünler için hayati önem taşıdığını belirtti.

Sadece Ro-Ro seferlerini başlatmanın çözüm için yeterli olmayacağını, iki ülkenin de bu taşımacılığı desteklemesi gerektiğini aktaran Aymen, “Ürdün, geçiş ücretlerinde indirim yapmalıdır. Hükümetimizin de Ro-Ro taşımacılığına parasal destek vermesi şarttır. Tır başına maliyetin 5 bin 100 dolarlardan 3 bin dolarlara düşürülmesi işin cazibesini artıracaktır.” Dedi.

Hatırlanacağı üzere Yaş sebze ve meyve ihracatı başta olmak üzere bir çok kalemde; Sudii Arabistan ve Körfez Ülkelerine ürün taşıyan Hatay Ro-Ro Gemisi, haftada bir gün, Sudii Arabistan’ın Duba Limanına, üç yıldan bu yana seferler düzenlemeye devam ediyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.