CHP’li Fatma Korçak bağımsız meclis üyesi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, yapılan başvuru ve ihraç kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, belediye meclis üyesi Fatma Korçak´ın oybirliğiyle partiden ihracına karar verdi.

Bu kararla İskenderun Belediye Meclis´indeki CHP üyesi sayısı bir sandalye azalmış oldu. Bu kararla Korçak, meclisteki tek bağımsız üye de oldu.

Fatma Korçak’ın ihracına gerekçe olan “parti tüzüğüne aykırı davranış”ın bir benzeri de 19.10.2017 tarihli meclis oturumunda yaşandı.

İskenderun Belediyesi Meclisi Bütçe oylamasında CHP “parti politikasına aykırıdır” diyerek geçtiğimiz yıllardaki bütçe oylamalarında “red” oyu kullanmıştı. Bu meclis toplantısında CHP’nin parti politikasında nasıl bir değişiklik oldu da, Özer Çağşar’ın dışındaki İskenderun Belediyesi CHP’li meclis üyeleri, İskenderun Belediyesi’nin 2018 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı oturumda “kabul” oyu verdi.

İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, 19.10.2017 tarihli meclis oturumunda alınan bu karara neden sessiz kaldığı merak konusu olarak siyasi kulislerde tartışılıyor.

İskenderun Belediye Meclisinin CHP´li üyesi Fatma Korçak, CHP Genel Merkezi Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla partisinden ihraç edilmesi ile ilgili yazı Hatay’a ulaştı.

 

Hatırlanacağı üzere Fatma Korçak, meclisteki oylamaya ilişkin partisinin İskenderun ilçe yönetimi tarafından kesin ihraç istemiyle il yönetimine sevk edilmiş, il yönetimi de bu istemi il disiplin kuruluna göndermişti. CHP Hatay İl disiplin Kurulu, Korçak´ın ihracına karar vermişti. Korçak da, karara karşı CHP Yüksek Disiplin Kuruluna itirazda bulunmuştu.

Gelişmeler üzerine görüşlerine başvurduğumuz Fatma Korcak, kendisini dinleyen ancak ilettiği belgelere rağmen gelişmelerin ciddiye alınmadığını belirterek, yüksek disiplin kurulu kararının birilerinin etkisi altında verildiğini ifade etti.

´Savunma isterken ulaşamayanlar, tebligatta ulaştı´
CHP´nin Hatay il ve İskenderun ilçe yönetimlerinin, seçimlerde partisi aleyhine çalışan hatta başka adayları destekleyen üyeleri hakkında hiçbir işlem yapmadığını belirten Korçak, “İl disiplin kurulu, ihraç kararını görüşürken, benden savunma almamış, il, ilçe örgütleri ile belediyeden telefonuma bile ulaşamamış. Ve kararını vermişler ancak, karar sonrası tebligat iletmek üzere nasıl olduysa bana ulaştılar” dedi.

´Disiplin, tüzük sadece benim için mi işliyor?´
İskenderun Belediyesi denetim komisyonunun 13 maddelik muhalefet şerhine katılmadığı için 35 yıllık partisinden, savunması bile alınmadan ihraç edildiğini belirten belediye meclis üyesi Korçak, “Yüksek Disiplin Kurulunda usulden bozulması gerekirken, ihraç edildim. Sanıyorum bu konuda biraz baskı yapıldı. Ben ihraç edilirken, nedense bu partide açık bir şekilde ve onlarca kişinin içerisinde CHP´ye ´oy vermedim´ itirafında bulunanlar, aynı yönetim tarafından hoş karşılandı. Başka partinin adayına açıktan oy ve destek verenler aksine, ödül gibi yönetim kurulu üyeliklerine getirildi.

Onların disipline sevki istemiyle yapılan başvurular da engellendi. Bağımsız bir milletvekili adayına çalışan ve en az 20 bin oy kaybına yol açanlar, CHP´nin bir milletvekili daha çıkarmasını engelleyenler de disiplin kuruluna gönderilmedi.

“Disiplin, tüzük sadece benim için mi işliyor?

Disiplin, tüzük sadece benim için mi işliyor? Ben CHP yüksek Disiplin Kurulunun, sadece önlerine gelen evrakı onayladığına inanıyorum. CHP il ve ilçe başkanları beni suçlarken, şapkasını önüne alıp düşünmeliydi. Çünkü iki dönemdir denetim kurulu raporları olumsuz çıkıyordu.Bu başkanlar ne yaptı? Savcılığa, ya da İçişleri Bakanlığına başvuru, suç duyurusunda mı bulundular. Hadi onları da geçtim, bir basın açıklaması yaptılar mı? Hayır” yapmadılar” dedi.

“Keşif harcının düşük tutulması istenmiş”
Kendisinin geçen yıl meclis bütçe komisyonunda görev alırken, sahilde yapılan Park Forbes´in ruhsatı için keşif ücreti ile ´ücret tarifesinin düşük tutulmasının CHP tarafından (bir yönetici) istendiğini anlatan Korçak, bütçenin de buna göre düzenlenmesine karşın kendisinin muhalefet şerhi düşmek zorunda bırakıldığını da kaydetti.

Mansuroğlu, oturma düzeni istedi
İskenderun CHP İlçe başkanı Yusuf Mansuroğlu da, partisinin Yüksek Disiplin Kurulu karar üzerine İskenderun Belediye Meclisi Başkanlığına gönderdiği yazıda, yeni duruma göre mecliste oturma düzeni istedi. Mansuroğlu, yazısında şunlara yer verdi: “İskenderun Belediye Meclisi üyemiz Fatma Korçak, partimiz üyesi iken Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığının 24/08/2017 tarih ve 72 sayılı kararı ile partimizle ilişiği kesilmiştir. Belediye Meclis toplantı salonunda oturma düzeni ile ilgili gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.”

Hatay CHP, Yusuf Civelek´in İskenderun Belediye Başkanlığı döneminde partisinin gurup kararına uymayan ve AKP, MHP, DP ile bağımsızlarla hareket edip, imar komisyonu ve encümen üyeliklerine seçilen ya da destek veren üyeleriyle ilgili İskenderun CHP´nin ihraç istemiyle 6 üye hakkında disiplin kuruluna yönelik işlem talebini uzun süre askıya almış, sonrasında dosya konusunda hiçbir açıklama yapmamıştı. Söz konusu meclis üyelerinin bazıları, CHP´li belediye yönetimi döneminde imar komisyonu ve encümen üyeliklerine gurup toplantısında seçilememiş, bu görevlere diğer partilerin desteğiyle seçilmişti. Dönemin CHP İskenderun ilçe başkanı, ´Bu durum grup kararımıza aykırı. Kendi gurubunda seçilmeyenler, başka grupların desteğiyle seçildi. Disiplin kuruluna sevk edeceğiz” açıklaması yapmıştı.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.