Antakya mobilyacılığının serüvenini kitaba dönüştü

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Antakya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) öncülüğünü yaptığı Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi (ANMOGEP) kapsamında, hazırlanması 2,5 yıl süren kitap basın mensuplarına tanıtıldı.

Antakya’da bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Hitit Krallarından Büyük İskender’in tahtına, Hz. İsa’nın havarilerinin kullandığı vaiz kürsülerinden İslam Rönesans’ına kaynaklık eden Antakya Akademisine kadar binlerce yıllık tarihi ve köklü bir geleneğe sahip Habib- i Neccar’ın memleketinde doğan ve gelişen Antakya mobilyacılığının dünden bugüne serüvenini kitaba dönüştürdüklerini söyledi.

3 bin 200-3 bin 500 yıl öncesi, Demir Çağı’ndan bu yana mobilya ve bezeme sanatında kullanılan motiflerin ve formaların hikayelerinin Antakya Mobilyası Motiften Koleksiyona kitabında bir araya getirildiğini ifade eden Çinçin, şöyle devam etti:

“Markalaşma uzmanı Burcu Arıkan’ın yönetiminde, Gazeteci-Yazar Tuba Çameli tarafından hazırlanan kitap için Hatay yöresinden 317 motif-form tespit edildi, fotoğraflandı ve hikayeleri derlendi. Projede 3 ayrı tasarımcı tarafından hazırlanan ve Antakyalı mobilya firmalarımızın üretimini gerçekleştirdiği 63 parçadan oluşan 15 koleksiyonu önce İstanbul’daki İMOB fuarında sergiledik, patent başvurularını yaptık. Kitapta Sergio Perez ve Sezgin Akan gibi uluslararası tasarımcıların, neo-klasik ve modern tarzlardaki mobilya koleksiyon çizimleri bulunuyor. Antakya, Antik Çağ’da ‘Orientis Apicem Pulcrum’ yani Doğunun Kraliçesi olarak anılırdı. Proje kapsamında öne çıkan koleksiyonlarından biri de ahşap ve oyma ustası Ali Altun tarafından, kentin kültür belleğinde ölümsüzleşen Doğunun Kraliçesi için tasarlandı.”

Çinçin, proje kapsamında kurulan ve kasım ayında açılacak Antakya Mobilyası Ortak Üretim Merkezi ile bu çalışmaların sürdürebilirliklerini amaçladıklarının altını çizdi.

Tanıtımm toplantısına Hatay Esnaf ve Sanatkaları Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz, ve Antakya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Yapar, bazı sivil toplu  kuruluşu temsilcileri katıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.