TSK, İdlip’de ÖSO’ya destek amaçlı top atışı yaptı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından İdlib’e Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek amaçlı top atışı yapıldı.

NTV’nin aktardığına göre, ÖSO’ya destek amacıyla Suriye’nin İdlib kentine fırtına obüslerinden 4-5 atış yapıldı.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk askerlerinin sınırda Tahrir el Şam’la çatışmaya girdiğini öne sürdü.

Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak kararı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye’nin kuzeyindeki İdlib kentinde gerçekleşecek operasyon için hazırlıklarını hızlandırdı. Askeri birlikleri İdlib’e götürecek araçlar ile güvenliği sağlayacak tank ve hava savunma sistemlerinin sınıra sevki tamamlandı. Kayseri Komando Tugayı’ndan birlikler de sınıra konuşlandırıldı. Türkiye, Rusya ve İran, eylül ayında Astana’da, çatışmasızlık bölgesine 500’er asker gönderme konusunda uzlaşmıştı. Buna göre Rusya, İdlib çevresinde, Türkiye ise kent merkezinde güvenliği sağlayacak.

İDLİB’TE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İÇİN KARAR, ASTANA’DA ALINDI

 Rusya, Türkiye ve İran’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da eylül ayında gerçekleştirilen 6. Astana toplantısında, Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye’nin İdlib’de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı. Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran İdlib’teki çatışmasızlık bölgelerinde kurulacak gözlemci noktalarında 500’er asker göndermeyi uygun bulmuşlardı.

PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİNİN ARDINDAN TÜRK ASKERİ İDLİB’E GÖNDERİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi ve çatışmasızlık bölgesine dair görev paylaşımı yapılmasının ardından Kayseri 1. Komando Tugayı, İdlib’e asker göndermişti.

Daha önce de Fırat Kalkanı Harekatı’nda Kayseri 1. Komando Tugayı, El Bab’ın IŞİD’den temizlenmesinde önemli rol oynamış, 500’den fazla komando El Bab’a gönderilmişti.

Askerleri İdlib’e götüren zırhlı personel taşıyıcılar ile farklı tip zırhlı ve paletli araçların sınır hattına sevkiyatı geçen hafta tamamlanmıştı. Aralarında kaideye monteli Stinger füzeye sahip alçak irtifa hava savunma sistemi Atılgan’ların da bulunduğu araçların sevkiyatından sonra, Kayseri Komando Tugayı’na bağlı askerler de önceki gün sınır hattına sevk edilmişti. Özel kuvvetlerden bir ekip de daha önce Suriye’ye geçerek İdlib’de görev yapılacak yerleri belirlemişti. Türk gözlemci kuvvetin görev yerleriyle ilgili Rusya ile de teknik çalışmalar yapılmıştı.

İDLİB, SURİYE’DE TSK’NIN 3. HAREKATI OLACAK

Türk askeri Suriye’de çatışmaların başlaması sonrasında İdlib’den önce iki kez Suriye’ye giriş yaptı. Türk askeri Süleyman Şah türbesinin bulunduğu yerin IŞİD’in hakimiyetine geçme tehlikesinin artması üzerine 22 Şubat 2015’de ‘Şah Fırat’ operasyonu ile türbeyi Türkiye sınırı yakınındaki Suriye Eşmesi’ne taşıdı. 24 Ağustos 2016’da ise, Suriye sınırında Azez-Cerablus hattını ve El Bab’ı IŞİD’den temizlemek için Fırat Kalkanı Harekâtı yapıldı.
 Kaynak:  sputniknews.com
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.