Suriye Savaşı Hatay’da gelirleri düşürdü

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı  Doç .Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın psikolojik sosyolojik ve ekonomik durumuna herkesin kulak vermesi gerektiğini söyledi.

HBB Başkanı Lütfü Savaş, 5 Ekim Perşembe günü Gülden Demirtaş’ın sunduğu TGRT Haber’in canlı yayın konuğu oldu.

Hatay gündemine ilişkin önemli maddelere değinen Başkan Savaş, Hatay Halkı Hakkını İstiyor kampanyasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Savaş kısa bir süre içerisinde kampanyanın çığ gibi büyüdüğünü ifade ederek, “Kampanyanın 21’inci gününde 500 bini aşkın kişiye ulaştık. Lojistik, tarım ve sanayinin durağanlaşmasıyla 4. derece teşvik bölgesinin bizim ihtiyacımızı gidermediğini gördük. Kişi başına düşen gelir 7 bin 637 dolardan 6 bin 122 dolara düştü. Suriye’de 6 yıldır süren savaş bittiğinde Hatay’ın Suriye’yi yeniden yapılandırmak için ayakta durması lazım. Bu nedenle şehrimizin Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis gibi illerin aldığı teşviki alabilmesi için omuz omuza bir kampanya çalışması yaptık. 6 ayda toplayacağımızı düşündüğümüz 500 bin imzayı üç hafta gibi kısa bir sürede topladık. Hatay’ın psikolojik sosyolojik ve ekonomik durumuna herkes kulak vermeli” açıklamalarına yer verdi.

“HATAY, HAKKI OLAN TEŞVİK İÇİN MÜCADELE VERİYOR”

Hatay’ın hakkı olan teşviki almasının elzem olduğunu ifade eden Başkan Savaş ,“Hatay çok özel bir şehir ve birçok rengi bir araya getirmesi çok önemli. Hatay’ın kendi isteğiyle anavatana katılması çok önemli. Hatay bir serhat şehridir. Bizim bu kampanyamız, siyasi ya da  ideolojik savaş değil; Hatay’ın kendi hakkı olan teşvike erişmesi için verilen bir mücadeledir” şeklinde konuştu.

EXPO 2021 TÜM ÜLKENİN SAHİP ÇIKMASI GEREKEN BİR ORGANİZASYONDUR

2021 yılında Hatay’da düzenlenecek olan EXPO’ya ilişkin önemli konulara değinen Başkan Savaş,” Hatay, resmi olmayan ilk olimpiyatların 200 yıl yapıldığı, Anadolu’yla Ortadoğu ve Afrika’yı birbirine bağlayan bir şehirdir. Ve Hatay yüzyıllardır din, mezhep ve etnik köken çatışmaları yaşamamıştır. 7 ilçemiz deniz kenarında olup yaylalar ve deniz arasında 15 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir. Bu olanakların yanı sıra  600’ün üzerinde yemeğimiz mevcuttur. 850 tıbbi ve aromatik bitkimiz, 2500 çiçek çeşidimiz, 250 tane de endemik bitkimiz var. Asya’da ve Avrupa’da endemik bitki çeşitliliği bu denli fazla olan bir şehir daha yok. Türkiye’nin %24 buçuğu kırsal kesimde yaşarken Hatay’da %51’i kırsal kesimde yaşıyor. Kırsal demek çoğu zaman sorun demektir. Biz üç buçuk yıldır altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla şehrin sorunlarını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Asi, yıllardır ihmal edilmiş durumdaydı şimdi nehrimizin temizlik çalışmalarını sürdürüyoruz. 2018 yazında Asi Nehri beklenenden çok daha temiz ve güzel görünecek. Biz şehrimizi EXPO 2021’e bu çalışmalarla hazırlıyoruz. Şehrimizin iki ayrı bölgesinde EXPO’muzu gerçekleştireceğiz. İstiyoruz ki doğal ve tarihi güzelliklerimizi  EXPO’yla yalnızca altı ay değil uzun yıllar boyunca sergileyelim. EXPO’yu büyükşehir belediyesi olarak biz aldık fakat bu organizasyona hem halkımızın hem siyasi parti temsilcilerimiz ile ilçe belediyelerimizin hem de devlet büyüklerimizin omuz vermesini bekliyoruz” diyerek Türkiye’nin de bu organizasyona destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

“İSTANBUL’A HATAY’IN DEMOSUNU GETİRDİK AMA HATAY’I YAŞAMAK İSTEYENLER MUTLAKA ŞEHRİMİZE GELMELİDİR”

Hatay Günleri hakkında da konuşan Başkan Savaş, “İstanbul’da 7’nci kez Hatay Günleri düzenliyoruz. Biz İstanbul’a Hatay’ın demosunu getirdik ama Hatay’ı yaşamak isteyenler mutlaka şehrimize gelmelidir“ dedi.

Sunucu Demirtaş, Başkan Savaş’a aldığı önemli ödülleri sordu. Başkan Savaş her sene birbirinden önemli ödüller aldıklarını belirterek, geçtiğimiz günlerde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Proje Olimpiyatları Organizasyonluğunda gerçekleşen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları’nda Dinler ve Medeniyetler Merkezi projesi ve Müze Otel projesiyle 2 ödül aldıklarını Müze Otelin Dünyada bir benzeri Yunanistan’ın Akropolis kentinde var ancak bizim projemiz çok daha kapsamlı. Bu otelimizde çok önemli eserler sergilenecek” dedi

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.