Gümrük ve Ticaret Bakanı Hatay’da incelemelerde bulundu

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bir dizi programa katılmak üzere ilimize teşrif eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 28 Eylül 2017 Perşembe günü saat 11.30’da Hatay Valisi Erdal Ata’yı makamında ziyaret etti.

Valiliğe gelişinde Hatay Valisi Erdal Ata, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Tüfenkci, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra beraberindekilerle birlikte Vali Ata’nın makamına geçti.

 

Bakan Tüfenkci’nin Valilik ziyaretine Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu ve Orhan Karasayar da eşlik etti.

 

Valilik ziyaretinin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, Hatay Valisi Erdal Ata ve beraberindeki heyet tarihi Uzun Çarşı’yı ziyaret ettiler. Çarşı içerisinde bulunan esnaflara misafir olarak onların sorun ve taleplerini dinleyen Bakan Tüfenkci çarşıdaki ticari hayatın nabzını tuttu. Uzun Çarşı ziyaretinden sonra ise Bakan Tüfenkci, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleşen Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

 

Toplantıda Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin kısa birer konuşma gerçekleştirerek esnaf ve sanatkârlarımızın sorun ve taleplerini dile getirdiler.

 

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci ise esnaflarımızın dertlerine ortak olup neler yapılabilir, çözüm önerileri nelerdir bunları konuşmak üzere bu toplantıya katıldığını dile getirdi. Tüfenkci konuşmasının devamında ‘’Hatay bizim için önemli. Çok değil 5-6 yıl sonra çok farklı bir Hatay göreceğiz. Hatay ile ilgili sorunları biliyoruz ve bunlar gerçekten çözülmesi gereken sorunlar. Biz özellikle esnafımızın kalkınmasını istiyoruz. Esnafımız bu milletin ve ekonominin omurgasıdır. Biz çalışmalarımızda adımlarımızı ona göre atıyoruz. Esnafımızı büyütelim istiyoruz. Esnafımızı tüccar yapalım, tüccarımızı sanayici yapalım, sanayicimizi büyütüp ihracatçı yapalım istiyoruz.’’ dedi.

 

– Bizim Derdimiz Esnafımızın İşini, Aşını ve Ekmeğini Büyütmektir-

 

Geçtiğimiz hafta Ahilik Haftası’nı kutladıklarını belirten Bakan Tüfenkci, ‘’Ahiliğin uzun bir temel ilkeler listesi var. Esnafımız güzel ahlaklı olacak, vefalı olacak, gözü gönlü tok olacak, ekmeğini bölüşecek, esnaf kardeşini kendi nefsinden üstün tutacak. Esnaf arkadaşlarımız bugüne kadar hep huzur ve barıştan, istikrardan yana oldu. Çünkü huzur olmayan yerde ticaret olmaz. Kazandığınız paradan da haz alamazsınız. Esnafımızın derdi hep işini, aşını, ekmeğini büyütmek oldu. Bizim derdimiz de esnafımızın işini, aşını ve ekmeğini büyütmektir. Bu topraklarda kardeşlik hep ahiler eliyle, esnaf eliyle güçlendirildi. Biz ahilik ve esnaf ahlakını bu topluma hakim kılabilirsek bana göre hiçbir sorun kalmaz.’’ dedi.

 

Ülkemizin 15 Temmuz’da hain bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Bakan Tüfenkci,  ‘’Bu girişim sadece Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize yapılmış bir darbe girişimi değildi. Bu darbe girişimi esasında milletimize karşı, esnafımıza karşı, iş dünyamıza karşı yapılmış bir darbe girişimiydi. Bunun etkilerini Devletimizin aldığı tedbirlerle, teşviklerle kısa sürede atlattık. Ama ben burada esnaf kardeşlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. O gece o darbeye ilk karşı çıkanlar da esnaflarımızdı. Biz o gece 68 tane esnaf kardeşimizi şehit verdik. Bu vesile ile ben bu topraklar için canını veren bütün şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Biz, birliğimizi devam ettirdiğimiz sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sıkıntı yok. ’’ dedi.

 

Esnaflarımızın finansmana erişimi noktasındaki sıkıntılarını bildiklerini belirten Bakan Tüfenkci, ‘’Bunun üzerinde çalışmalarımız var. Özellikle bu bölgedeki Hatay gibi Kilis gibi illerimizdeki arkadaşlarımıza artı bir finansman desteği sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Mevcutta esnaf kredi kooperatifleri eliyle finanse edilmiş esnafa yönelik faizsiz kredilerimiz var. Bu kredileri küçümsemeyin. 2002’de esnaflarımıza sadece üst limit 5 bin TL kredi verebiliyorduk. Bugün üst limiti 150 bin TL’ye çıkardık. Ağustos ayı itibariyle de TESKOMB vasıtasıyla da toplamda 21.8 milyar TL sadece Halkbank tarafından sağlanan destek var. Özellikle terörden etkilenen esnafımıza sağlanan kredilerden tutun da on binlerce esnafımızın faydalandığı faizsiz krediler ile biz esnafımızın hep yanında olmaya çalıştık. Sicil affını istediniz, sicil affını getirdik. Biz her zaman, güçlü esnaf ekonomimizin de teminatıdır dedik. Esnafımızın ve sanatkârlarımızı daha da güçlendirmek adına birazdan sizlerin de önerilerini dinleyeceğiz. Biz istiyoruz ki bu ayağı yere bakan önerilerle özellikle önümüzdeki yıldan itibaren esnaflarımıza farklı bir yol açalım.’’ şeklinde konuştu.

 

Bu bilgilendirme toplantılarına katıldığında hayata geçirilen birçok tedbirin ve teşvikin esnaflarımız tarafından yeterince bilinmediğini gördüğünü belirten Bakan Tüfenkci, ‘’Bunun iki sebebi olabilir. Bizim kamu görevlilerimiz esnafımızı yeteri kadar aydınlatmamıştır. Ya da biz bunları Ankara’da yapmışızdır ama yereldeki arkadaşlarımız veya bürokrasi öyle engeller çıkarmıştır ki gelen vatandaş geri gitmiştir. Dolayısıyla biz bu bilgilendirme toplantılarında bunun da testini yapmış oluyoruz. Bu toplantının da tüm esnaf kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’ dedi.

 

Hatay Valisi Erdal Ata ise toplantıda yaptığı konuşmada, ‘’ Hatay 1,5 milyon nüfusu olan, şu anda 480 bin civarında Suriyelinin misafir edildiği, sanayisi, ticareti ve tarımıyla ülkemizdeki 81 il arasında ülke ekonomisine çok önemli katkıları olan bir ilimiz. Burada 37 bin civarında esnaf ve sanatkârımız var. Esnaf ve sanatkârlarımız toplumun temel taşlarıdır. Onların sorunları ne kadar asgari düzeye inerse ildeki huzurun temini de o derece kolaylaşacaktır. Özellikle Suriye olayları başladıktan sonra ilimizdeki esnaf kesimin ekonomik yönden sıkıntılar çektiğini hepimiz biliyoruz. Ankara’nın da bu konuda gerekli yardım ve destekleri sağladığını biliyoruz. Şubat ayında uygulanan KOBİ destek programında 5 bine yakın müracaatın aşağı yukarı 3 bine yakını olumlu olarak değerlendirildi ve kredilendirildi. Bizim talebimiz bunların mümkün olduğu kadar sınır illerinde biraz daha arttırılmasıdır.’’ dedi.

 

İlimizin taşımacılık konusunda önemli bir potansiyeli olduğunu belirten Vali Ata, ‘’Hatay, İstanbul’dan sonra en fazla ticari filoya sahip olan ilimizdir. Suriye olayları başladıktan sonra ve sınırda da yaşanan gelişmelerden dolayı bu sektörün de biraz sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Tır başına verilen bin dolarlık bir destek uygulaması var. Arkadaşlarımız bu desteğin arttırılarak devam etmesini istiyorlar.’’ dedi.

Esnaf ve sanatkârlarımıza çok yararlı olacağına inandığı bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ettiğini belirten Vali Ata, toplantının esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı olması ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.

 

Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise ‘’Bakanlığımızın bürokratları iki gündür ilimizdeler ve sektör temsilcileri ile sorunların detaylarını konuşuyorlar. İnşallah bu problemlerinin çözümü için hızlı bir şekilde gayret sarf edeceğiz. Suriye’ye olan toplam sınırın üçte birini teşkil eden Hatay, bu coğrafyada yaşanan karışıklığın sıkıntısını da en başta çekmektedir.  Buradaki gerek esnafımız gerek yatırımcımız gerek sanayicimiz kahramanca mücadele ediyor. Ayrıca o zulümden kaçıp gelen kardeşlerini de ev sahipliği yapıyor Hatay’ımız. Bunu tüm toplum olarak göğüslüyoruz. Oluşabilen ekonomik ve sosyal problemleri, altyapıya getirdiği yükleri konuşmaya gerek görmüyorum. Şunu da ifade etmek isterim başta Sayın Bakanımız olmak üzere kabinemiz, Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız Hatay ile ilgili götürdüğümüz her problemi kendi şahsi meselesi gibi takip etmektedirler. Ben huzurlarınızda teşekkür ediyorum.’’ dedi.

 

Toplantının devamında Bakan Tüfenkci toplantıya katılan esnaflarımızın sorunlarını, görüş ve taleplerini dinledi. Toplantı sonrasında ise Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğini ziyaret etti.

 

Ardından Cilvegözü Sınır Kapısı’na giden Bakan Tüfenkci sınırda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. İnceleme gezisinin ardından çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, ‘’Ülkemizin Suriye’ye açılan sınır kapılarından ikisi Hatay’da. Birisi Cilvegözü diğeri de Yayladağı’ndaki kapımız. Bu kapıların işlerliğini arttırmak için neler yapılabilir, hangi eksiklikler var yerinde görebilmek için bugün Sayın Valimizle ve milletvekillerimizle buraya geldik. Burada bildiğiniz gibi Suriye’deki gelişmelere paralel olarak güvenlik nedeniyle gümrük hizmetlerini yavaşlatmıştık. Bazı kalemlerde de durdurmuştuk. Şimdi yeniden bir değerlendirme imkânımız oldu. Bu değerlendirme neticesini Ankara’ya gittiğimizde bakan arkadaşlarımızla, Sayın Başbakanımızla paylaşıp neler yapabiliriz, yeni adımlar atabilir miyiz bunları konuşacağız. Cilvegözü’nün özellikle Türkiye’nin ihracatındaki, Hatay’ın ve bölge ekonomisindeki rolünü düşündüğümüzde burada birkaç adım atılması gerektiğini görüyoruz. Bu adımları da atacağız.’’ dedi.

 

Bakan Tüfenkci Cilvegözü ziyaretinin ardından ilimizden ayrıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.