Bahçelerin kraliçesi Ortanca Avrupa Pazarında

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Dış mekânları süsleyen rengârenk çiçekleriyle bahçelerin kraliçesi tanımını sonuna kadar hak eden bir süs bitkisi olan ortanca, Nergizlik, Soğukoluk (Güzelyayla), Kozaklı başta olmak üzere Hatay’ın serin yaylalarında yetişir.

Kültürümüzün popüler çiçeklerinden birisi olan ortancalar; düğünler ve diğer birleştirici törenler için güzel bir tercihtir. Çiçeklerinde çok renklilik vardır; mor tonlar, barışı, açıklığı, suküneti, pembe; gençliği, mor; asaleti, gururu, romantizmi, mavi;  romantik bir teklifi reddetmeyi ve af dilemeyi, beyaz;  zarafet, bolluk ve övünme olarak bilinir çiçek dilinde. Bir de başarıyı simgeler rengârenk ortancalar.

50 dönümlük alanda ihracatlık ortanca yetiştiriyor

Yaylarımızda yetişmeye uygun ortam olmasına rağmen, yayla evlerinin balkon ve bahçelerini süsleyen ortanca çiçeklerimiz, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tutkunlarına ulaşıyor.

İskenderun Çiçekçiler Derneği Başkanlığını da yürüten ve Manolya Çiçekçilik İşletmecisi Musa Gündoğdu, Belen´in yaygın ismiyle bilinen Soğukoluk (Güzelyayla) mahallesinde 50 dönümlük alanda yetiştirdiği ortanca çiçeklerini iç ve dış pazarda alıcısına ulaştırıyor.

Hollanda´dan ithal edilen Ortanca´nın ihracatçısı olan İskenderun Çiçekçiler Derneği ve ortanca üreticisi Musa Gündoğdu, ortancada dışa bağımlılığı ortadan kaldırarak Hatay’dan Ortanca ihracatına başladı.

Beş yıl önce başlayan ortanca çiçeğinin serüveni, Azebaycan’a kadar uzanıyor.

Gelen taleplerden dolayı sektörde eksikliği hissedilen ortanca ile ilgili çalışmalara başlayan Gündoğdu,  Türkiye´de ilk ortanca bahçesini kurarak Türkiye´nin farklı ilerine ve yurtdışına ihraç etmeye başladı.

“Türkiye’nin Ortanca talebi bizden”

Ortanca üretiminde Hatay’ın dünyada dördüncü ortanca üretim merkezi olduğunu anımsatan Musa Gündoğdu, tüm Türkiye´nin ortanca taleplerini kendilerin karşıladığını belirtti.

 

İhracatta kotayı Hatay belirledi

İskenderun Çiçekçiler Derneği Başkanı ve Manolya Çiçekçilik İşletmecisi Musa Gündoğdu, “İlk olarak Azerbaycan´a 4 bin adet ortanca olarak ihracatımızı yaptık. Azerbaycan´a yıllık 250 bin adet ortanca kotası uyguladık. Çünkü Türkiye´de iç piyasayı mağdur etmek istemiyorum. Sırada Rusya ve Gürcistan var. Arap ülkelerinde de talep var. Fakat şuan iç piyasadan dolayı düşünmüyoruz. İhracat benim için ikinci plandadır. Buna rağmen ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Bundan sonra ürünümüzün yüzde 70´i iç piyasa, yüzde 30´u da ihracat olacak şekilde ayarlama yapacağız. Bulunduğumuz konum ve iklim nedeniyle ortancalar birinci sınıf kaliteli üretim yapıyoruz. Hollanda´dan gelen ortancalar çok yüksek fiyatlara satışı yapılıyordu. Herkes kullanmakta güçlük çekiyordu. Biz bu işe başladıktan sonra bir çok meslektaşımız ortancayı vitrinine koymaya başladı. Türkiye ortancada Hollanda ve Japonya pazarına bağımlılıktan kurtuldu.” Dedi.

Dış pazara ayak uydurmak amacıyla hızla büyümeye çalıştıklarını, kaliteyi her geçen gün arttırmaya çalıştıklarını kaydeden Gündoğdu, ortancada dış pazarın çok büyük olduğunu söyledi. Bu yıl hedeflerinin iç ve dış piyasada toplam 500 bin adet ortanca satışı olduğunu belirtti.

5 renkte yetiştiriyor
Ortancaları kırmızı, pembe, lila, beyaz ve mor olmak üzere 5 renk olarak yetiştirilen Ortancalar, daha çok düğün, yemek, gelin süslemelerinde tercih ediliyor.

Düğün, yemek, gelin süslemelerinde tercih edilen ortancanın Türkiye´de yıl içinde yedi ay boyunca bulunabileceğini kaydetti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.