YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞALARI HATAY SAHİLLERİNDEN YAŞAMA KOŞTU

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği ve diğer kamu kurumlarının iş birliği ile koruma altına alınan yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtadan çıkarak denize ulaştı.

Türkiye’deki  yeşil deniz kaplumbağalarının (cheloniamydas) üç üreme kumsalından biri olan Samandağ sahillerinde; minik kaplumbağa yavrularının yumurtadan çıkıp denize kavuşma anları uzmanlar, belediye personelleri, üniversite öğrencileri ve gönüllülerle beraber gözlemlendi.

Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Bektaş Sönmez, Haziran ayından itibaren yuva yapmak için Samandağ kıyılarına gelen CheloniaMydas türü kaplumbağaların bugüne kadar yaklaşık 1200 tane yuva yaptıkları, bu yuvalardan ortalama 35-40 bin arası kaplumbağa çıktığını belirtti.

TEMİZ SAHİLLER KAPLUMBAĞALARIN YAŞAMA ŞANSINI ARTTIRIYOR

Kaplumbağaların yaşam şanslarını artırmak, deniz ve sahillerin sürekli temiz kalmasını sağlamak amacıyla hizmet ulaştıran Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun,” Daire başkanlığımız tarafından deniz ve sahil temizliği teknelerle ve çok sayıda personelle aralıksız sürdürülmektedir. 2017 yılında Nisan ayında başlayan temizlik çalışmalarında 4 ay içerisinde 683 ton atık toplanmıştır. Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi olarak predatörlere karşı kafesler yerleştirilen sahilde yaşam alanları gelişen kaplumbağalar, yapılan temizlik çalışmaları sayesinde atıklara takılmadan denize ulaşabilmekte ve daha temiz bir denizde yaşama şansı bulmaktadır” şeklinde konuştu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.