Hatay, 5. Teşvik Bölgesi talebinde iddialı…!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş önderliğinde Hatay’ın geleceğine önemli katkı sunacak olan “Hatay Halkı Hakkını İstiyor” adlı teşvik kampanyası ile ilgili basın toplantısını Antakya Ottoman Palace Otel’de gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıya Başkan Savaş ve Prof. Dr. Nazan Savaş’ın yanı sıra, Hatay CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Hatay CHP Milletvekili Serkan Topal, Hatay CHP Milletvekili Mevlüt Dudu, HBB  Genel Sekreteri Mehmet Maden, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Hatay CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman , Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,  Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Sait Günal, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Antakya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahsin Kabaali, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ,oda başkanları ve daire başkanları katılım gösterdi.

“Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatay Ekonomisi üzerine bugüne kadar hiç yapılmamış kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi”
CHP Hatay Millet Vekili Mevlüt Dudu, “Bugün yirmi günlük olağanüstü çalışmanın hep birlikte finalini yapıyoruz.  Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatay ekonomisi üzerine bugüne kadar hiç yapılmamış kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Gerçekten de bu imza kampanyasının ötesinde olan çalışmayı hazırlayanları kutluyorum. Özellikle Suriye krizinin başlamasından itibaren Hatay ekonomisinin nereden nereye geldiğini güzel bir şekilde ortaya sermişler. Ekonomi açısından Hatay’ın durumu hiç iç açıcı değil. Ortaya çıkan tablo bu. Bunun sonucunda da bir şeyler yapılması gerekiyordu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş bu imza kampanyasını başlattı. Ben Sayın Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve bu kampanyada emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Onlar bizlere sadece yol yapma veya altyapı yapma gibi klasik belediyecilik hizmetlerinden ibaret olmadığını Hatay’a da Türkiye’ye de gösterdiler. Belediyecilik o ilin başta ekonomik olmak üzere o kentin tüm sorunlarını bilmek ve çözümleri için çaba harcamaktır. Bugün yapılan da budur. Herkes şunu iyi bilmeli ki burada siyaset yapmıyoruz. Büyükşehir Belediyesi de yapmıyor. Burada hiçbir siyasi görüş veya ideoloji ile ilgisi olmayan bir çalışma yapıldı. Ve başarıyla ilk aşaması gerçekleştirildi. 500 bin imza hedeflenmişti. Son aldığım bilgiye göre 517 bin küsur imza toplandı. Bu büyük bir başarıdır. Ama henüz zafere ulaşmış değiliz. Zafere ulaşmak için Ankara’da bu talebi en güçlü şekilde dile getirmek gerekiyor. Ve hakkımızı almamız gerekiyor. Hatay’da kişi başına düşen milli gelirdeki düşüş %20 civarındadır. 5’inci bölgeye geçmek kaybettiklerimizi kazandırmayacak olabilir fakat bir nebze olsun rahatlatacaktır. Bize kaybettiklerimizin bir kısmını vermiş olacaklar. Tamamını alamıyoruz yine kaybımız büyük. Ama buna da şükür diyeceğiz. Ne yazık ki bu kampanya birileri tarafından yanlış nitelendirildi ve yanlış tanıtılmaya çalışıldı. İmzalar engellenmeye çalışıldı. Bunların hepsini biliyoruz. Siyaset sorumluluk ister. Siyasetçi sorunları dile getirmek, tespit etmek ve bu sorunlara çözüm bulmak zorundadır. Çözüme engel olmak yapılacak iş değildir. Henüz çok geç değil. Bugün burada da iş bitmiyor.  Bu daha ilk aşama. Bunun devamında Ankara’da hükümet nezdinde bu işi takip etmek gerekiyor. Tabi ki biz elimizden geleni yapacağız ama en başta iktidar partisinin Hatay’daki seçilmişlerine ve temsilcilerine düşer. Hep birlikte bu mücadeleyi vermek zorundayız” dedi.

“İmza kampanyasının finalini Hatay halkı olarak hoşgörü, dayanışma ve birliktelik içinde yapacağız”
Hatay’ın 4’üncü teşvik bölgesinden 5’inci teşvik bölgesine geçmesi için imza kampanyasına destek verdiğini dile getiren Dörtyol belediye Başkanı Yaşar Toksoy, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın anavatana katılışı sürecinde başlattığı teşvik ile ilgili Hatay’ın kazanımlarını ön plana çıkaran ve Hatay’ın uzun yıllardır ihmal edilmişlik gerçeğini ortaya koymasını takdir ile karşılıyoruz. Aslında bu çalışma milletvekilleri, belediye başkanları başta olmak üzere bütün siyasi partilerin temsilcileri ile Hatay’ın bütün sivil toplum kuruluşları, muhtarlarımız ve basınımızın herkesin birlikte el atacağı bir konudur. Son 15 yıldır gördüğümüz gibi siyasi söylemler ve çirkin siyasetin ortaya koyduğu görüşler ile birlikte Hatay’da birilerinin siyasi hesaplarıyla bu meseleler göz ardı edilmektedir. Ama her şeye rağmen Hatay’ın sosyal dokusu, Hatay’ın birlikteliği ve Hatay insanının kendinde bulduğu özgüven ile birlikte bu ve benzeri çalışmalar Hatay’ı istenilen noktaya getirecektir. Hatay düşerse Ortadoğu da düşer. Hatay düşerse Akdeniz bölgesi düşer. Birilerinin siyasi oyunları, entrikaları ve siyasi hesapları Hatay’ın birlik ve beraberliğine gölge düşüremeyecektir. Mevcut siyasetin ortaya koyduğu Türkiye’deki işsizlik oranları %20’dir.Hatay’daki işsizlik oranı da %17civarındadır.Dolasıyla bu süreçte Hatay’ın ekonomisini iyileştirmek, sahiplenmek ve Hatay’ı bütün değer ve kültür dokusuyla sahiplenmek adına bu ve benzeri çalışmaları gönülden destekliyorum. Bu bir başlangıçtır. İmza kampanyasının finalini Hatay halkı olarak hoşgörü, dayanışma ve birliktelik içinde yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın 5’inci teşvik bölgesine geçiş konusundaki çalışmalarını her zaman olduğu gibi destekledik”

Saadet Partisi Hatay İl Başkan Yardımcısı Fahri Serdar Özal, “Saadet Partisi olarak hayırlı her işin arkasında olduk. Burada siyasi etiketlerin bir tarafa bırakılması gerekir. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın 5’nci teşvik bölgesine geçiş konusundaki çalışmalarını her zaman olduğu gibi destekledik. Daha önceki yıllarda Saadet Partisi olarak bütün olumlu işlere onay verdiğimiz gibi bu imza kampanyasına da onay veriyoruz. Her zaman destekliyor ve çalışmalarından dolayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ediyoruz.” Sözlerine yer verdi.

“Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi olması için lütfen gücümüze güç katalım ve bu projeyi hayata geçirelim”
Suriye ve Ortadoğu’daki savaştan sonra Hatay’ın ciddi anlamda teşvik bölgesi olmasına ihtiyacı olduğunun altını çizen Büyük Birlik Partisi(BBP) İl Başkanı Nevin Zeytineli, “Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi  kapsamına alınması için ilk standı gördüğümde hemen koşarak imza attım.  Çünkü biz Hatay’da ekonomimiz düzelsin ve insanımız evine rahat ekmek götürsün diye siyaset yapıyoruz. Hatay’ımız kazanırsa ülkemizin de kazanacağını bildiğimiz için siyaset yapıyoruz. Dolayısıyla bu projenin de siyaset üstü olduğunu düşünüyorum. Sayın başkanımın da buradaki çabalarını takdir ile karşılıyorum. Rabbim yardımcısı olsun. Hatay biliyorsunuz ki Suriye’deki savaştan dolayı Türkiye’de çok fazla etkilenen illerden bir tanesidir. Benim de kendi iş yerim sanayi de olması sebebiyle esnaf ile iç içeyim. Ekonomimiz oldukça kötü durumda. Hatay’ın yatırımlara çok ihtiyacı var. Buradan iktidar partisine ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan bütün milletvekillerine sesleniyorum. Hatay’ın 10 milletvekiline sesleniyorum. Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi olması için lütfen gücümüze güç katalım ve projeyi hayata geçirelim. Burada Hatay halkına kampanyaya verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederim. Hatay Büyükşehir Belediye başkanımıza ve diğer bütün teşkilatlara ve imza atan herkese ayrıca teşekkür ederim. İnşallah 5’inci teşvik bölgesi olacağız. Çünkü azim ve kararlılık gerçek başarıdır. Emek verirseniz ürüne ulaşırsınız. Biraz daha emek verirsek çözüleceğini düşünüyorum” dedi.

“10 Milletvikilimizin ve belediye başkanlarımızın da birlik ve beraberlik içerisinde Ankara’ya gitmesi gerekir”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Nihat Matkap, “Hatay’ın hakkını istemesi ile alakalı projeye imza atan ve bu toplantıyı da gerçekleştiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a ve çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ederim. 2012 yılında illerin gelişmişliğine göre yıllık ticaret hacimlerine göre şekillenen 6 bölgeli teşvik sistemi içerisinde Hatay’ın konumu 4’üncü bölge olarak belirlenmişti. O tarihlerde Hatay’ın yıllık ticaret hacmi 6 buçuk milyar dolar idi.  Aynı yıl 2012 yılında ne yazık ki komşu ülkede yaşanan savaş Hatay’ı n tüm ekonomik dengesini alt üst etti. O tarihten sonra kapıların kapanması ihracat sektörünü önemli ölçüde sarstı. Nakliye sektörü de buna dayanarak sarsıldı. Hizmet sektörü ve turizm sektörü de ciddi bir darbe aldı. Bu sektörlerin çökmesi sonucunda 2016 yılındaki verilere göre de Hatay’ın yıllık ticaret hacmi 6 buçuk milyar dolardan 4,3 milyar dolara düşüyor. Bu da yetmiyormuş gibi savaş nedeniyle ülkemize sığınan yaklaşık500 bin Suriyeli yükü Hatay’ın yönetimine kalıyor. İşsizlik oldukça fazla. Bazı bankalar Hatay’dan kaçmaya başladı. Hatay’da son beş yılda kayda değer hiçbir yatırım yapılmadı ve var olan yatırımlar da başka illere kaydırıldı. Aslında bu imza kampanyasına gerek kalmaksızın Bakanlar Kurulumuzun her yıl yaptığı revizyonda Hatay’ın konumu dikkate alınarak bu sistem içerisindeki değişiklik yapılmalıydı fakat yapılmadı. Bu konu dillendirilmedi ve şimdi dillendirilmeye başlandı. Çok haklı bir talep olduğunu düşünüyorum. Bu kanamayı durdurmak için bu proje oldukça önemli. Bu konu siyasi bir konu değil. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ‘ın da konusu değil. Bu toplantıya bütün siyasi temsilciler, milletvekilleri ve belediye başkanları çağrılmış. Aslında buradan Ankara’ya giderken ciddi bir altyapı oluşturulabilirdi. Ama yine de iyimserliğimi koruyorum. Bu konu Hatay’ı ilgilendiren bir konudur. Bu talebin de muhakkak kabul edileceğini düşünüyorum. Ben de tüm Hatay’ın milletvekillerine sesleniyorum. Siyaset hayatı günün birinde noktalanır veya ara verilir. 10 milletvekilimizin ve belediye başkanlarımızın da Ankara’ya birlik ve beraberlik içerisinde gitmesi gerekir. Özellikle sivil toplum örgütlerimizin de bugünden itibaren baskı kurmasını rica ediyorum. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve bu kampanyada emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

“Siyasi ayırım gözetmeksizin iş birliği içerisinde olunduğu zaman bu işi başarabiliriz”
CHP Hatay Eski Milletvekili Fuat Çay, “ Bu toplantı Hatay’ın bütününü ilgilendiren, siyasetin dışında tamamen Hatay’ın kalkınması için gerçekleştirilen bir toplantı olduğundan dolayı çok önemlidir. Hepinizin bildiği gibi son 5-6 yıl içerisinde Suriye savaşı bizleri etkiledi. Hatay’da birlik, beraberlik ve Hatay halkının bilinçli olması Hatay’ı çok önemli bir noktaya getirmiştir. Ciddi anlamda bir kalkınma sürecine girmiş bulunmaktaydı. Hatay’ın kültürel ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra stratejik özelliği var. Hatay ‘da yapılacak olan her türlü yatırımın ya da öngörülmesi gereken kalkınma hamlelerinin dayanışma kültürünün geliştirilmesi için siyasetin dışında güç birliği oluşturulması gerekir. Siyasi ayırım gözetmeksizin iş birliği içerisinde olunduğu bu işi başarabiliriz. Eğer Hatay’da geçmişten bu yana Hatay’ın sahip olduğu güç sayesinde eğer bu temel hizmetler gelebilseydi Hatay daha ileri bir konumda olacaktı. Ama ne yazık ki Hatay istediği konumda değildir. Tabi ki burada eksikler vardır. Bundan sonraki süreçte hep birlikte hareket etmek gerekir. Bu sorun sadece Lütfü Savaş’ın sorunu değildir. Ama bu imza kampanyasına öncülük yaptığı için Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ederim. 5-6 yıldan bu yana bizim gelirimiz ve vergi derecelendirmedeki kalkınmamız düşmüştü. Eskiden göç alan bir il iken şimdi göç veren il olma durumuna düştük. Göç alan il konumuna gelmek için yatırımlara ihtiyacımız var. Yatırımlar da teşvik ile olur. Ciddi bir dayanışma sürdürmemiz lazım. Özellikle bu Hatay’ın geleceği için imkânların en iyi değerlendirilmesi açısından 4’üncü dereceden 5 veya 6’ncı bölgede olması zorunludur. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve milletvekilleri ile Hatay vatandaşı olarak geleceğe bakarak bu projeye destek vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Birlik ve beraberlik içerisinde hatay’ın hakkı için el ele vereceğiz”
Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, “Hatay halkı hakkını istiyor adlı başlatılan imza kampanyasında Hatay Muhtarlar Derneği olarak Hatay’ın 15 ilçesindeki muhtarlarımıza verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Hatay’ın anavatana katılışının sağlanması ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Hatay benim şahsi meselemdir dediği gibi bugün de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş da Hatay halkının hakkını istemektedir. Söz konusu Hatay olunca herkesin el ele vererek birlik ve beraberlik içinde duruş sergilemesini isterdik. Ve Hatay halkı olarak hepsini takdir ederdik. Tabi ki burada Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızın, ilçe belediye başkanlarımızın emeklerinin boşa çıkmayacağını düşünüyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde Hatay’ın hakkı için el ele vereceğiz. Hatay Muhtarlar Derneği Başkanı olarak kısmetse muhtarlarımızı alarak bu konuyu meclise taşıyıp Hatay’ın hakkını isteyeceğiz” dedi.

“Lütuf istemiyoruz hakkımızı istiyoruz”
Hatay Kıbrıs ve Kore Gazileri Derneği 2’nci Başkanı Hasan Karataş ,” Bir Hataylı olarak seçilmişlerle mülki idarenin Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesine alınması hususunda birlikte hareket etmesi en büyük arzumdur. Hatay’ın en büyük sanayicilerinin başka şehirlere göç ettirildiğini fabrikalarda 7-8 bin kişinin çalıştığını başka şehirlere verilen destek bizlere de verilmeli. Buradaki işsizlik yüzünden şehir dışında çalışan hemşehrilerimiz var. Eğer seçilmişler Hatay’ı geri planda bırakırlarsa biz elbette ilerleyemeyiz. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş bu konu da çalışmalar gerçekleştiriyor. Biz lütuf istemiyoruz hakkımızı istiyoruz. Umarım bu kampanya ile Hatay hakkını alacaktır” dedi.

“memleketimize kazanımları olacağını düşündüğümüz Hatay’ın 5’inci teşvik projesine destek vermekten mutluyuz”
Hatay’ın 5’inci teşvik bölgesi olması açısından başlatılan kampanyaya destek verdiğini açıklayan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Hatay Türkiye’nin en güzide ili. Gerçekten de seçilmişi ve atanmışı için de görevleri açısından hem sıkıntılı hem zorlanabilecek illerden biridir. Memleketimize kazanımları olacağını düşündüğümüz Hatay’ın 5’inci teşvik projesine destek vermekten mutluyuz. Hatay’ın en büyük sorunlarından biri olan işsizlik problemini el birliğiyle çözmemiz gerekiyor. Hatay’ın temsilcisi olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bütün sivil toplum kuruluşlarını da içine alarak istişarelerimizi de arttırarak yolumuza devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
“Hatay 5’inci teşvik bölgesine geçtiği zaman bir nebze de olsa rahat nefes alacaktır”
Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri,”Hatay Büyükşehir Belediyesi ilimizin teşviklerden yararlanabilmesi ve ekonomimize canlılık kazandırılması amacıyla Hatay’ın 4’üncü bölgeden 5’inci bölgeye alınması amacıyla bir imza kampanyası başlatması bizi oldukça sevindirdi. TUİK verilerine göre Hatay işsizlik oranında 76’ıncı sırada yer almaktadır. Hatay Son 6 yıldır ekonomik olarak zor günler geçirmektedir. Hatay 5’inci teşvik bölgesine geçtiği zaman bir nebze de olsa rahat nefes alacaktır. Bu da her yıl 10 milyar dolar yatırım, 12 bin kişiye iş imkânı ve işsizliğin % 3 azalması demektir. Ayrıca hane halkının gelirinin %20-25 artması anlamında gelmektedir. Komşumuzda devam eden savaştan etkilenen şehrimiz ekonomik olarak kendi durumundaki illerin gerisine düşmüştür. Şuanda 4’üncü teşvik bölgesinde olmasına rağmen 5’inci teşvik bölgesindeki illerden daha geri durumdadır. Bunun içinde imza kampanyası ile sesimizi duyurmak istiyoruz. Hatay’ın kazanması için Hatay halkı hakkını istiyor kampanyasına tam destek vererek şahsım ve Antakya Ticaret Borsası adına imza atmış bulunmaktayız. Hataylılar birbirlerine kenetlenmiş bir şekilde devlet büyüklerinden taleplerine kulak vermelerini beklemektedirler. Kentin ekonomisini iyileştirmek, ulusal ve uluslararası projeyi hayata geçirmek için çaba sarf eden Hatay Büyükşehir belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkür ederim. ” ifadelerine yer verdi.

İTSO Başkanından büyükşehire tam destek

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakkı Levent Yılmaz,
kürsüde protokolü ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi olarak imza kampanyasına destek olduklarını belirterek gidilmesi gereken tüm yollara yönetim olarak gideceklerini ve HBB’nin başlatmış olduğu imza kampanyası destek olacaklarını dile getirdi. Başkan Yılmaz konuşmalarının sonuna, çalışmalarından dolayı HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkürünü de ekledi.

Başkan Savaş, “23 Temmuz’da başlattığımız imza kampanyamızın bugünkü sayısı 517.259”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, toplantıda ‘Hatay Halkı Hakkını İstiyor’ kampanyasının başlatma sebeplerine değinen Başkan Savaş,”  İlimizin son dönemlerdeki ekonomik hacminin düşmesine çözüm olarak bir takım planlamalar yaptık. Bu doğrultuda teşviklerden yararlanmak ve ilimize düşen bütçenin artışını talep etmek amacıyla imza kampanyasını 23 Temmuz günü başlattık. Atalarımız 23 Temmuz 1939 da verdiği önemli karar ile Türkiye Cumhuriyetinin serhat ili olmasını yeğlemiş. Bizde aynı gün bende kanaat önderleri olarak ilimiz için ikinci büyük adımı attık. Bu ikinci büyük adım, ekonomik adımdır çünkü ilimiz 6 yıl boyunca ekonomik sıkıntılar çekmiş. Hatay, kendi nüfusunun 3/1’i kadar misafir almış ve yolunu, suyunu, ekmeğini paylaşmış bir toplumdur. Bu konuyu irdeledik ve önemli bir karar almamız gerektiğini düşündük. Komşu illerimizle rekabet şartlarımızı eşit tutmak adına ve yeniden bir sıçrayış yapma adına ilimiz olarak 5. Teşvik bölgesinde yer almak istediğimizi belirttik. Bu konuda kampanya başlatarak ‘Hatay Halkı Hakkını İstiyor’ konulu imza kampanyasını başlattık. Bu kampanya Hatay’ın ekonomik refahını arttırmak, yeni yatırımlara kucak açmak, istihdamı arttırmak, işsiz sayımızı azaltmak, yatırımla birlikte üretimi arttırmak, üretimle birlikte ekonomik gelişimin sağlanması adına bir yola çıktık. Bu yola çıkarken bazıları bıyık altından tebessüm etmiş olabilir. Ve amacımıza ulaşamayacağımızı düşünmüş olabilirler. Ancak 23 Temmuz’da başlatmış olduğunuz bu hamle şu anda 517.259 imzayı buldu. Hatay’da bu kampanyaya destek için seferber olmuş insanlarımız sayesinde ilin önemli bir hamle yapmasına vesile olundu. Başkan Savaş sözlerinin devamında;  “Başlattığımız imza kampanyada destek olan, sayın valimiz, milletvekillerimiz, bakanlarımız, belediye başkanlarımız, tüm parti teşkilatlarında çalışan kardeşlerimiz ve STK yönetim kurulları ve üyeleri, muhtarlarımız, ama en çok teşekkür edeceğim, Hatay halkıdır.” dedi.

“Bu imza kampanyası Hatay’ın ekonomi anlamında bir miladıdır”

Hatay’ın çoğunluğu beni anlayacak kapasitede. Biz sadece bu işe önderlik ettik. Keşke burada sayın iktidar partisinin Hatay temsilcileri de olsaydı. Ben onlar adına, Hatay adına ve Türk siyasi partiler adına da gurur duyardım. Bu mücadele Cumhuriyet Halk Partisi, Lütfü Savaş’ın veya herhangi bir siyasi partinin mücadelesi değildir. Bu mücadele Hatay halkının top yekûn ayakta kalma mücadelesidir. Bu mücadeleye gerçekten de şimdiye kadar destek veren bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu daha yeni bir başlangıçtır. Bu daha gidilecek kilometrelerce olan yoların ilk ilk adımıdır. İlk adımda başardık ve başaracağımdan hiçbir şüphem ve korkum yoktu. Arkadaşlar 5-6 aylık bir zaman diliminde 500 bin imzayı toplarız demişlerdi. Ben çok daha hızlı bir şekilde toplanılacağını düşündüm. Ama bu kadarını ben bile düşünememiştim. Bu işi sadece sosyal doku ekibi ile yapmadık, ilimizin gençleri vardı. Muhtarlarımız da kendi mahallelerinde çalıştı. Kendi çalışan 6 bin personelimiz konu komşu ve eş dost çalıştı. Birçok sivil toplum kuruluşlarımız da kendi içlerinde çalıştı. Biz sadece evrakları topladık. Bu benim için, şehrim için ve bu şehrin geleceği için gerçekten de gurur meselesidir. Biz bugüne kadar bu iş için 13 toplantı yaptık. Bu kutlu yolda birlikte yürüme adına herkesin kapısını çaldık ve hepsiyle birlikte hareket ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımız ve ilgili Bakanlardan da randevu isteyeceğiz. Ve ben bütün milletvekillerimizi buradaki sivil toplum kuruluşu başkanlarımızı toplayarak buraya gitme adına davet edeceğim. Birlikte gidip bu işi anlatacağız. Bazı arkadaşlarımız farkında olmayabilir bizim sloganımız Hatay halkı hakkını istiyor. Biz kimseden fitre ve zekât istemiyoruz. Bu şehir iktidar partisine 5 tane milletvekili vermiştir. 11 tane belediye başkanı vermiştir. Yani bu şehir iktidara müthiş bir şekilde omuz vermiştir. İktidara vermiş olduğu omuzun da karşılığını isteme hakkına sahiptir. İktidar milletvekillerinin burada olmasını isterdim. Hiç kimse kaçarak bu mücadeleyi kazanamaz. Bu mücadele koşarak kazanılır. Biz hakkımızı istiyoruz ve bunu da alacağız. EXPO’nun güçlü bir şekilde başlayabilmesi için bu hamle ondan daha önemli. Biz önceliklerimizi bilmezsek bir şey yapamayız. Önce ekonomimiz güzel olmalı. Kurban bayramından sonra bizlerle olmak isteyenlerle toplanacağız. Gastronomiden de vazgeçmiş değiliz. Çalışmalarımız devam ediyor. Eylül ayında inşallah bu müjdeyi de Hatay halkına vermek istiyoruz. Bunun dışında bizim lojistik sektörümüz çökme noktasında. Arabalarımızın dörtte biri kalmış durumda. Onlarla alakalı da çalışmalarımız var. Turizmle de ilgili çalışmalarımız da var. Bazı çiftçilerimiz belki bilir dünyadaki en önemli üç coğrafya var. Biri İspanya’da, biri İtalya’da biri de Türkiye’de, Toprak açısından en zengin ve en uygun topraklar da burada. Organik tarım,  markalaşma ve ihracat konusunda çalışmalarım devam etmekte. Ben belediye başkanıyım sadece altyapı, yol, su, elektrik değil bizim her alanda olmamız lazım. Biz bundan beş yıl önce sosyo ekonomik gelişmişlik yönünden 46’ındıydık. Şimdi ise 58’inci sıradayız. Bu sıralama arasında birçok il var. Bunlar şuanda cazip bölge olarak ilan edilmiş. Ve bu cazip iller arasında Malatya, Elazığ, Erzurum, Bartın ve Ardahan var. Bu illerin sosyo ekonomik durumları bizden iyi. Ben hepinize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu imza kampanyası Hatay’ın ekonomi alanında bir miladıdır. Aynı 1939’daki vermiş olduğunuz siyasi karar gibi bu ekonomik kararın arkasında hepimiz durursak Ankara’da hakkımızı bilimsel yöntemlerle ispat edersek bu hakkımızı alacağımızın garantisini size veriyorum. Bundan sonra yolumuza devam edeceğiz. EXPO için de bayramdan sonra toplanacağız. EXPO’yu aldığımız gibi gastronomiyi de alacağız. Bu şehrin 1/100.000 ölçekli imar planı maalesef yoktu. Biz yapıyoruz. Savaş dolayısıyla elimizi oynatamadık. Bu nedenle gecikmiştir. Keşke bizden önceki siyasiler bunu yapsaydı. Ama inşallah eylül veya ekim gibi getireceğiz. En son bize 1 ay önce Tarım  Bakanlığı’ndan görüşler geldi. İnşallah yakın zamanda onu bitireceğiz. Hatay ilk defa bizim zamanımızda 1/100.000 ölçekli imar planına sahip olacak. Bundan sonra adımlarımızı daha sıkı ve daha hızlı atmamız lazım. Bu şehre hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Hatay Ortadoğu’daki tehlikeden geçmiş değil. Dinsel, mezhepsel ve etnik insanlarımızı ayrıştırmaya çalışan dışarıdan birçok grup var. Bunlar dinamitlerini ekonomi ile atıyorlar. Bunlara hep birlikte engel olalım” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.