AKİB, KATAR ÇIKARMASINI AKDENİZ’E TAŞIYOR

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can YAMANYILMAZ, son dönemde  yaşanan Katar ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkiyi değerlendirdi.

YAMANYILMAZ  ‘Bölge ihracatçıları olarak Katar’a her türlü gıda desteğine hazırız. 8 ülkenin diplomatik ilişkilerini keserek hava sahalarını kapatıp abluka altına alınmaya çalıştığı Katar halkının gıda ve su ihtiyacını karşılayacak zemininbölgemizde bulunduğu gerçeği;2016-2017 yılı ihracat rakamları ile aşikârdır.AKİB, 2016 yılında 2,6 milyar dolar,2017 yılı ilk 6 ayında ise yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gıda ihracatı rakamlarına ulaşmıştır.’ sözleriyle başlamıştır.

YAMANYILMAZ yaptığı değerlendirmede, “Bildiğiniz üzere, geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde başta Suudi Arabistan olmak üzere Bahreyn, Mısır, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’a ambargo uygulamaya başlamıştı. Bu tarihten itibaren ülkemizden hükümetimizin de desteği ile Katar’a yoğun bir gıda sevkiyatı yapılmıştı. Bu sevkiyat ve yardımlardan Katar da oldukça memnun. Hatta Katar Ekonomi Bakanı da bir beyanında bu krizde gönülden yanlarında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türkiye devletine ve Türk halkına teşekkürlerini iletti”dedi.

Ali Can YAMANYILMAZ, Katar ile son gelişmelerle ilgili olarak Akdenizli gıda ihracatçılarının da Katar’a yardıma hazır olduklarının ifade etti. YAMANYILMAZ, değerlendirmesine‘‘Birlik olarak her türlü gıda, meyve, sebze,hububat,peynir ve hayvansal mamuller üretimi yapan ihracatçılarımızla Katar heyetini buluşturmak istemekteyiz. Bölge olarak üretim,tesis ve kapasite hacmimizi gösterebilmek adına 3-4 Ağustos ta İzmir‘e yapılacak Katar çıkarmasını Akdeniz’e de taşımak istiyoruz’’ sözleriyle devam etti.Akdeniz Bölgesinin de hem hububat, bakliyat, yaş meyve, sebze hem de balık, tavuk, yumurta, süt ürünlerinin üretimive ihracatında iyi konumda olduğunun altını çizerek, Katar’a her türlü gıdanın sevkiyatını gerçekleştirecek güce sahip olduğunu vurguladı.

Katar halkının insani ihtiyaçlarını karşılamak aynı zamanda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı olmak adına Akdenizli ihracatçılar olarak gıda ve ihtiyaç duyulan bütün ürünlerin sevkiyatına talip olduklarını ifade etti.

Hem Bakanlık hem de Katar heyetinin desteğiyle Akdeniz bölgesinde Katar halkının mağduriyetini net bir şekilde giderecek olan zemine sahip olduklarını göstermek niyetinde olduklarını vurguladı. Çevre ülkelerde yaşanan savaş kaynaklı ihracat mağduriyetin Katar ‘la yapılacak çalışmalarla bir nebze olsun giderileceğini düşündüklerini belirtti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.