“NE ASKERİ DARBE NE SİVİL DARBE”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Hatay milletvekili Serkan Topal, “15 Temmuz’da millete ve devlete karşı yapılmak istenen hain darbe girişimi, parlamento çatısı altında tüm partilerin demokrasiden yana ortak tavrı ve halkın sokaklardaki büyük direnişi sayesinde bozguna uğratılmıştı. Türkiye zor bir sınav vermiş ve milletimizin ve siyasi partilerimizin kararlı duruşu sayesinde millete ve devlete yönelen FETÖ darbe girişimi boşa çıkarılmıştır” dedi.

Böyle Acıları Yaşamamak İçin İşleyen Bir Demokrasi İnşa Etmeliyiz

Darbe girişimine karşı koyarken şehit olan yurttaşlarımıza değinen Topal, bir daha böyle acılar yaşamamız için demokrasimizin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek,  “15 Temmuz gecesi demokrasimiz için bedel ödeyen 249 şehidimize Allah’tan rahmet diliyor, milletimizin bir daha böylesine acılar yaşamamsı için işleyen bir demokrasiyi inşa etmeliyiz diyorum” dedi.

15 Temmuz sonrası OHAL uygulamasına değinen Topal, “15 Temmuzda yaşanan hain darbe girişiminin akabinde,  20 Temmuz 2016’da Olağanüstü Hal ilan edilmiş, ülke o günden itibaren tam bir yıldır OHAL ile yani fiili bir sivil darbe anlayışıyla hükümetin yayınladığı olağanüstü KHK’larıyla yönetilmektedir.

AKP Genel Başkanı Sayın Erdoğan, 20 Temmuz akşamı “Olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.” Başbakan Yıldırım’da ‘Biz OHAL’i Devlete ilan ettik millete değil” demişti.

Ancak OHAL süreci uygulamaları sonrası, henüz yargıç karşısına çıkarılmadan, 115 bin kamu görevlisi ihraç edilirken, 71 binin üzerinde gözaltı, 50 binden fazla tutuklama yapıldı. 162 bin kadar kişi hakkında işlem yapılırken,  47 bin civarında kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 7 bin 605 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 140 bin pasaport iptal edilirken işsiz kalan 124 bin kişi ile Türkiye yarı açık bir cezaevine dönüştürüldü. Bu uygulamaların hala devam ediyor olması hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Vatana ve devlete ihanet eden herkes elbette ki cezasını en ağır şekilde çekmelidir. Bizim adalet arayışımız aynı zamanda gerçek suçluların da cezasını çekmesi içindir” dedi.

Bu Millet Darbe Gecesi Ne Olup Bittiğini Öğrenmek İstiyor.

Darbeye ilişkin olarak kurulan meclis araştırma komisyonun çalıştırılmamasını eleştiren Topal, “Bu millet darbe gecesi ne olup bittiğini öğrenmek istiyor. 15 Temmuz FETÖ Darbe girişimi sonrası kurulan, TBMM darbeyi araştırma komisyonunun gerçekleri ortaya çıkarması bizzat iktidar partisince engellenmiş, komisyonun verimli çalışması için gerekli ortam yaratılmayarak, dinlenmesi gereken kişilerin komisyona çağrılmasına karşı çıkılmıştır. Neden?

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak geçmişten buyana tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Ne askeri darbe ne sivil darbe diyerek, her türlü darbenin karşısında duracağımızı kamuoyuna ilan ettik. Biz ülkemiz yurttaşlarının çağdaş değerleri benimsemiş bir demokrasiyi hak ettiğini biliyoruz ve onun mücadelesini yürütüyoruz.

Bir daha böyle alçak girişimlerle karşılaşmamanın yolu, ekonomik refahı yükselmiş, insanlarımızın can ve mal güvenliğinin temin edildiği, istihdam sorunu çözülmüş çağdaş bir demokrasinin yerleşmesi ile mümkündür” dedi.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.