Almanya’da gerçekleştirilen G20 YEA Genç Girişimciler İttifakı zirvesi liderlere dönük bir raporla tamamlandı. İlk kez 2015 yılında Türkiye’de TÜGİAD önderliğinde gerçekleştirilen G20 YEA zirvesinde başlayan G20 YEA ve B20 ortak çalışmalarının devamında bu sene Almanya’da da G20 YEA ve B20 ortak çalışmalar yaparak bu talepleri onayladı. Genç girişimciler G20 liderlerinden girişimcilik engellenmemesini, desteklenmesini; başta büyük data ve digitalleşme olmak üzere küresel ölçekte adımlar atılmasını istediler.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkan Vekili Anıl Sohoğlu başkanlığındaki TÜGİAD heyetinin Türkiye’yi temsil ettiği G20 YEA Genç Girişimciler İttifakı toplantıları Almanya’da gerçekleştirildi. İlk kez Türkiye’de TÜGİAD tarafından düzenlenen 2015 zirvesinde başlayan G20 YEA ve B20 ortak çalışma grupları ve deklarasyon bu sene Almanya’da de hayata geçirildi. Böylelikle G20 YEA genç girişimcilerin taleplerini B20 desteğiyle liderlere daha güçlü bir şekilde duyurdu.
G20 YEA zirvesi sonuç bildirisinde küçük ve orta ölçekli girişimcilerin G20 ülkelerindeki en önemli istihdam-iş yaratan kesim olduğu vurgulandı. Küresel ekonomideki sosyal risklere karşı önemli bir rol oynayan G20 ülkelerindeki genç girişimcilerin, büyümenin ve inovasyonun dinamik temsilcileri olduğunu belirten G20 YEA; sınırları aşan işbirliğinin uluslararası pazarlara ulaştığını ve sosyal ve ekonomik gelişmeyi desteklediğini açıkladı.
G20 YEA’nın bu vizyonundan hareketle küserel ölçekli oynamaya alışmamız gerektiğini belirten TÜGİAD Başkan Vekili Anıl Sohoğlu; “Küresel ekonomiden aldığımız payı arttırmak istiyorsak daha aktif olmak ve uluslararası markalar yaratmak zorundayız. ”dedi. Sohoğlu, tüm girişimcilere talep erilen desteklerin olanaklar ölçüsünden verilmesinin Türkiye’yi cazip ülke haline getireceğini ve bugün dünya çapında başarılı olan sistemlerin gelecek nesillerinin Türkiye merkezli kurulabileceğini belirtti.
G20 YEA ve B20 temsilcileri tarafından imzalanan ve G20 liderler zirvesinde liderlerin onayına sunulacak olan bildiride, teknolojik gelişimdeki potansiyelin sürecini ve tesisleşmesini hızladırmak amacıyle bir mekanizma kurulması isteniyor. Bildirinin ikinci maddesinde KOBİ’lerin sınırötesi ticarete katılımının kolaylaştırılması ve ICT yatırımlarıyla zeki altyapının kurulması istendi.
G20 liderlerinden küresel gerçeklere uygun zeki vergilendirme şemaları hazırlamalarını isteyen Genç Girişimciler İttifakı; genç girişimcilerin serbest dolaşımını sağlamak üzere özellikle G20 ülkelerinden vize kolaylığı sağlamalarını istediler. G20 YEA’nin liderlerden en önemli isteği ise daha kaliteli bir eğitim oldu. G20 liderlerinden yeni teknoloji ve iş yaşamı gerçekliklerine uygun, digital olarak yeterli STEM eğitimi ve daha yaratıcı özelliklere sahip olmasını istediler. Liderlerden istenen kaliteli eğitimin, bilgiyi parçalayarak sınıflandırması, sosyal içeriklerin karmaşıklığını anlayabilecek kadar yeterli bir etik kazandırması da beklentiler arasında yer alıyor.
TÜGİAD heyeti, Almanya’daki G20 YEA sırasında Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası ile görüştü ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunuldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Berlin Büyükelçiliğini ziyaret eden TÜGİAD heyeti elçi müsteşarı Ufuk Gezer ile görüştü. TÜGİAD üyeleri zirve kapsamında Sanal Gerçeklik, Nesnelerin İnterneti, Digital Platformlar, Yapay Zeka, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Digitalleşme başlıklı oturumlara katıldı.