“Çevre duyarlılığı ile birlikte çevre tahribatı da arttı”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Barosu Çevre Komisyonu Adına Av. Nalan Akkülah, “Çevre yasası hukuk sistemi tahribata uğradı” dedi.

 

Hatay Barosu Çevre Komisyonu Adına Av. Nalan Akkülah, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada; toplumsal duyarlılığın geçmiş yıllara göre arttığını ancak buna paralel olarak çevre sorunlarının da arttığına işaret etti.

 

1972 Yılından itibaren 5 Haziranda kutlanan Dünya Çevre Günü bu senede çevre tahribatlarına rağmen kutlandığına dikkat çeken Akkülah, “Toplumsal duyarlılık geçmiş yıllara göre arttı ama buna paralel olarak çevre sorunları da artmış bulunuyor. İklim değişikliği, su sorunu, nükleer enerjinin yarattığı sıkıntılar, ormanların ve doğanın tahribi ile birlikte artan nüfus en önemli faktörlerden bazıları.

Çevre yasası ilk kez 1982 Anayasası ile hukuk sistemimize girmiştir. İdari ve hukuki düzenlemeler yeterli olmasına rağmen son on yılda bu yapı siyasiler tarafından tahribata uğramıştır. Katılımcılık ilkesi, demokratik hukuk devleti ilkesi, toplumun talepleri olup, ortak yaşam alanlarının daraltılmaması, bu alanlarda köklü değişiklik yapan projelerde seslerini yükseltebilmeleri, fikirlerini açıklayabil-meleri, kendi yaşam alanlarına sahip çıkabilmeleri gereklidir.” Dedi.

 

Erzin ve Sarıseki’ de yapılan termik santraller ve taş ocakları için lisans iptal davalarının devam ettiğini söyleyen Hatay Barosu Çevre Komisyonu Adına Av. Nalan Akkülah, değerlendirmesinin devamında ise; “Bölgemizin ise en önemli çevre sorunu Termik Santraller ve taş ocaklarıdır. Erzin ve Sarıseki’ de yapılan termik santraller için bölge baroları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte Hatay Barosu olarak davalara dahil olduk. Açılan davalar lisans iptal davaları olup hukuki süreç halen devam etmektedir. Şehrimizin soru nu olan Karayolları Parkı davası ise devam etmektedir. Bugünlerde çıkarılacak olan zeytinlik yasasının başta sanayi alanları olmak üzere her türlü yapılaşmaya imkan vermemesini diliyoruz.

Parçası olduğumuz doğanın, kültürel mirasın korunduğu, hukukun üstünlüğü ve uzlaşı kültürünün yerleştiği bir ülkede yaşamak dileğimizi bir kez daha yenili-yor Hatay Barosu olarak da bu ilkelere katkılarımızın devam edeceğini beyan ediyoruz.” Dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.