Zeytincilikle ilgili yasa tasarısından vekillere çifte maaş piyangosu çıktı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Zeytincilikle ilgili yasa tasarısından vekillere çifte maaş piyangosu çıktı…
Büyük tepki yaratan zeytincilik ile ilgili tasarıya eklenen yeni ve ilgisiz bir madde ile, öğretim görevlisi milletvekilleri emekli olduktan sonra üniversitelerde çalıştıklarında hem milletvekili emekli maaşını hem de öğretim üyesi maaşını alabilecekler.

Zeytinlikleri imara açan ve 76 madde olarak Meclis Sanayi Komisyonu’na gelen tasarı, komisyonda yeni eklenen 7 farklı maddeyle 83 maddelik torba tasarıya dönüştü.

Komisyonda verilen önergeyle, daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bu süreçte getirilmese iyi olurdu” sözleri üzerine Meclis’te kabul edilmeyen akademisyen milletvekillerine çifte maaş maddesi tasarıya eklendi.

KENDİLERİNE YONTTULAR

Maddenin Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi halinde milletvekilleri seçilemedikleri dönemde istedikleri üniversiteye geri dönebilecek ve  milletvekili emekli aylığının yanı sıra üniversitelerden de akademisyen maaşı alabilecekler. Mevcut uygulamada emekli milletvekilleri üniversitelerde ders verseler dahi ders ücreti dışında  hiçbir maaş alamıyor.

Sanayi Komisyonu’nun tamamladığı zeytinliklerin kaderini ilgilendiren yasa tasarısının önümüzdeki hafta Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlandı. Hükümet, zeytinliklerin Bakanlar Kurulu kararıyla istenen sanayi ya da maden şirketlerinin kullanımına açılmasını sağlayacak tasarının bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istiyor.

İŞ GÜVENLİĞİ

Öte yandan tasarıya eklenen yeni bir maddeyle, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ve 10 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinin işçilerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verme zorunluluğu 1 Temmuz 2020’ye kadar ertelendi.

Ayrıca 10 ve altında işçi çalıştıran işyerlerini ilgilendiren bu düzenlemenin kapsamı da genişletilerek 50 ve altında işçi çalıştıran işyerleri de dahil edildi. Böylece az tehlikeli gruba giren 50 ve altında işçi çalıştıran işyerlerinde de işveren, kendi eğittiği iş sağlığı ve güvenliği uzmanı aracılığıyla hizmet alabilecek, ayrıca dışarıdan hizmet almasına gerek kalmayacak.

Erteleme sayesinde bakkaldan manava, emlak bürosundan avukatlık bürolarına kadar yanlarında 10 ve altında işçi çalıştıranlar 2020 yılına kadar iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilave masraf yapmaktan kurtulmuş oldu.

Erdoğan Süzer/Sözcü

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.