Kardeşlik Yemeği Hirise Belgesele dönüşüyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Antakya mutfağının başlıca yemeklerinden biri olan ve olgunlaşmanın ve birlikteliğin simgesi haline gelen Hirise (aşur, dövme) bir belgesel film olarak uluslararası alanda çok konuşulacak.

Antakya’da yaşayan Alevi, Sünni, Ermeni, Süryani, Musevi cemaatlerinin ortak yemeği olan ve özel günlerde, bayramlarda, adaklarda kazanlarla pişirilip dağıtılan Hirise (aşur, dövme) adlı yemeğin, Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından belgesel film olarak çekilmeye başlandığı bildirildi. Anadolu’nun farklı yörelerinde Keşkek, Herise, Harisa gibi adlarla bilinen yemeğin Antakya’da kutsanarak yapılmasını ve dualar okunarak ve dövülerek yapılmasının vurgulandığı filmde, birlikteliğin ve olgunlaşmanın söz konusu edileceği belirtildi.

HİRİSE’NİN NASIL YAPILDIĞI ANLATILACAK

Buğdayın ana madde olarak kullanıldığı Hirise konulu filmin çekimlerine buğday tarlalarından başlandığı, buğdayın kırılması ve ayıklanması işlemlerinin ve ardından yemeğin malzemesinin imece usulüyle toplanması ve dövülerek hazırlanması aşamalarının çekileceği dile getirildi. Hirise’nin, toplumsal birliği ve dayanışmayı simgelediğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, filmde özellikle yemeğin yardımlaşarak yapılmasını, buğdayın dövülerek olgunlaşmasıyla insanın olgunlaşması arasında benzeştirmeler yapılacağını, Hirise’nin piştikten sonra fark gözetmeden herkese dağıtılmasının ve diğer insancıl özelliklerinin vurgulanacağını belirtti.

DÖVER, ŞENKÖY, SAMANDAĞ VE HARBİYE HALKINDAN FİLME DESTEK

Filmin yapım ekibinde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu, Yrd. Doç. Dr. Burak Karabulut, Yrd. Doç. Dr. Tülay Atay Avşar, Araştırma Görevlisi Emrah Cevher, Emel Koç, Özgür Koç, Yusuf Sağlamoğlu, Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu gibi isimler yer alırken, Döver, Şenköy, Samandağı, Harbiye gibi yerleşimlerdeki halkın da filme katkıda bulunacağı öğrenildi. Önceki yıllarda İstanbul, Van, Bitlis, Mardin, Batman, İskenderun ve Antakya’da belgesel filmler çeken ve 30’a yakın ülkede festivallere katılan Prof. Dr. Cereci’nin, Hirise konulu filmiyle de uluslararası festivallerde yer alacağı bildirildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.