CHP’li Ertem: “Oylar sandığa hayır olarak girdi “evet olarak çıktı”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, CHP’nin tüm örgütüyle yaptığı çalışmaların semeresini Hatay’da aldığını söyledi. Ertem, “oylar sandığa ‘Hayır’ olarak girdi ‘Evet’ olarak çıktı” dedi.

CHP Hatay Milletvekili İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ne nezaket ziyareti yaptı. İGC Başkanı Veysel Cıncık ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Ertem, Referandum’u ve içinde bulunduğumuz süreci değerlendirdi. Hatay’da CHP’nin başarılı bir kampanya yürüttüğünü ve bunun sonucunda yüzde 55 Hayır oyu çıktığını belirten Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi belirli bir sürece girdik. 23 Nisan günü TBMM’nin toplantısında hem Sayın Cumhurbaşkanı hem hükümet üyeleri son derece gergin ve mutsuzdu. 7 Haziran tablosunun aynısıydı. İçinde bulundukları sıkıntının farkındalar. Bu sıkıntılar içinde erken seçime gidileceğini zannetmiyorum. Ülkemizin de sıkıntıları var. Ekonomi, terör, işsizlik, diğer devletlerle olan ilişkilerimizin bozulması gibi çok önemli konular var.”

CHP Hatay Milletvekili Ertem, CHP’nin kapalı gurup toplantısında her şeyin görüşüldüğünü, kan değişimi konusunun da gündeme geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kan değişimi konusunu birkaç arkadaş söz konusu etti ama üzerinde durulmadı. Sayın Genel Başkan çok başarılı bir kampanya yürüttü.  Değişmesini düşünmeyiz. Ama yönetim organlarında değişiklik konusu tartışılabilir. Referandum oylaması sırasında özellikle doğu illerinde sandık görevlilerine ciddi baskılar yapıldığını gördük. Bazı illerde vali ve kaymakamların ‘Evet’ oyu verilmesi yolunda çalışmalar yaptığını gördük. Vatandaşların tehdit edilmesiyle de karşılaştık. Bu konuları TBMM de gündeme getireceğim. Biz bunları gördüysek elbette AB ülkeleri de görerek böyle bir rapor hazırlamışlardır. Bunu durumu hazırlayanların şapkalarını önüne koyarak bir dahaki seçime daha demokratik ortam yaratmaları gerektiğini düşünüyorum.”

Terör olaylarının Referandum sürecinde iyice azaldığı ve Referandum bittikten sonra arttığı yolundaki bir soru üzerine de Ertem, şunları söyledi: Biliyorsunuz 18 maddelik bir Anayasa değişikliğini oyladık. 16.madde önemli. ‘Yetkilendirilmiş Cumhurbaşkanı’na kararname ile kamu tüzel kişiliği kurma yetkisi verilir” diyor bu maddede. Kamu Tüzel Kişiliği Özerklik, Federal yapı, otonom bölge demektir. Yani biz yetkilendirilmiş Cumhurbaşkanı’na Türkiye Cumhuriyeti  sınırları içerisinde özerklik ve Federal yapı oluşturma  yetkisi veriyoruz demektir. Bu ne demek? Uzun vadede Türkiye’nin bölünüp parçalanması demek. Biz yıllardır bu ülkede Türk ve Kürt Halkını karşı karşıya getirebilmek için onbinlerce şehit verilmesine sebep oldular. İki halkı Karşı karşıya getirebildiler mi? Hayır. Yıllardır bu ülkede Alevi-Sünni vatandaşların karşı karşıya gelmesi için uğraştılar. Yapabildiler mi? Hayır. Bizi Irak gibi, Suriye gibi bölüp parçalamak için ellerinden geleni yaptılar. Başaramadılar. Çünkü, bizim atalarımız İstiklal Savaşı’na Alevisiyle, Sünnisiyle, Kürdüyle, Arabıyla omuz omuza girdiler. Beraber kazandılar bu savaşı. Bu ülke küllerinden yeniden doğdu. Bizim aramızda böyle bir bağ var. Güçlü Türkiye istemiyorlar. Başaramazlar. Bu 16.maddeyi kimin koydurduğunu da bilmiyoruz. Burhan Kuzu’ya da sorduk, bilmiyor. Milletvekilleri de bilmiyor. Ama adres belli. Kısacası Anayasa maddelerinin özeti 16.madde. Sayın Cumhurbaşkanı’nın başdanışmanı ağzından kaçırınca tüm milletvekillerine konuşma yasağı koydular bilindiği gibi. Görünen tablo en yakın 2019 Kasım ayında yetkilendirilmiş Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.”

Ertem, “Evet oylarının farklı çıkması halinde  erken seçim yapılırdı. Sayın Cumhurbaşkanı olumsuz olaylarda birilerini hedef gösterebiliyordu. Ancak artık tüm sorumluluk kendisine ait olacak ve kimseyi hedef gösteremeyecek.” dedi.

İGC Başkanı Veysel Cıncık, ziyaret için teşekkür etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.