Erdal Ata: Hatay’da nereyi kazsanız tarih fışkırıyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze müdürlüklerince gerçekleştirilen müze kurtarma kazılarının bildiriler halinde sunulup tartışıldığı ‘Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’nun 26’ncısı Ottoman Otel’de gerçekleştirildi. Hatay Valisi Erdal Ata, sempozyumun açılışı öncesi Tuncel’de meydana gelen helikopter kazası neticesinde şehit olanlara Allah’tan rahmet, şehitlerin ailelerine, yakınlarına ve millete baş sağlığı dileğinde bulundu.

Hatay Valisi Erdal Ata,, konuşmasına şöyle devam etti: “Her şeyden önce hepinizin bildiği gibi Hatay birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bugüne kadar yapılan arkeolojik kazılarda çok farklı tarihler, dönemler telaffuz ediliyor. Geçmişinin M.Ö 42 binli yıllara kadar dayandığı, bazı bulgularda 11 bin yıl öncesinden yaşam izlerinin olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla bu bölgede yaşayan o medeniyetlerin birçok kalıntısı günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün kentimizin neresini kazsak tarih fışkırıyor. Belediyelerimin yol yapımı, köprü yapımı, altyapı çalışmalarında veya vatandaşlarımız konut yapmak için inşaat temel kazmaya başladıklarında her yerden birçok tarh eser ve bulgu çıkıyor. Arkeolojik kazılar birçok kültürel değerin ortaya çıkarılmasına vesile oluyor. İlimizde de 1932 yılında arkeolojik çalışmalar başlatılmış. Bugün de 7 noktada devam ediyor. Türkiye’deki en güzel arkeoloji müzelerinden birinin burada olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi. 2011 yılında Suriye’de başlayan süreç sonrasında insanların Suriye’ye sınır olan illerimize gelmeye korktuklarını ifade eden Vali Ata, “Sanki burası bir savaş bölgesiymiş gibi insanlarda yanlış bir algı var. Ne ticari ne yatırım ne de turizm amacıyla insanlar buraya gelmeye korkuyor. Göreceksiniz ki güvenlik yönünden hiçbir sıkıntı yoktur. Türkye’nin diğer yöreler ne kadar güvenil se buranın oralardan daha da güvenil olduğunu bu ln vals olarak söyleyebilirim” dedi.

KURT: HATAY’DA 400’E YAKIN ARKEOLOJİK SİT VE 1000’E YAKIN TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI VAR Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise yaptığı konuşmada, “Hatay 400’ yakın arkeolojik sit ve 1000’e yakın da taşınmaz kültür varlığı le Türkiye’nin çok özel, çok zengin illerinin başında gelmektedir. Müze müdürlüklerince bir temel hafriyatında, bir yol açımı sırasında, bazen bir kaçak kazı sonucunda veya baraj altında kalan alanlardaki kültür varlıklarını kurtarmak ve korumak amacıyla başlatılan kazılarda önemli sonuçlar elde edilmektedir. Bu kapsamda 2016 yılında Müze Müdürlükler başkanlığında 251 adet müze ve kurtarma kazısına izin verilmiştir” dedi. İl Kültür ve Turizm Müdür Hüsnü Işıkgör se konuşmasında bu sempozyumun Hatay’da yapılması için büyük çaba sarf ettiklerini ifade ederek 26. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’nun ilimizde yapılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.