Baharın güzelliği Arsuz’da yaşanır!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

14 Nisan Evvel Nisan Bahar Bayramı, Arsuz’da bir arada, huzurla ve kardeşçe kutladı.

Farklı dinlere, etnik köken ve kültürlere sahip insanlar arasındaki sevginin, kardeşliğin ve dostluğun en üst düzeyde yaşandığı Arsuz’da, 30 Mart Bahar Bayramı(Ğid Sabatağş)’nın ardından 14 Nisan(Evvel Nisan) Bahar Bayramı’nda da yumurtalar barış için, huzur için, kardeşlik için, birlik ve beraberlik için tokuşturuldu.

Bayram kutlamalarına Arsuz Kaymakamı Musa Sarı ile Arsuz Orman İşletme Şefi eşi Emine Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, Arsuz Emniyet Müdürü Halil Karabacak, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, CHP Hatay Milletvekili Adayı Riyat Kırmızıoğlu, Arsuz ve İskenderun CHP Kadın Kolları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, kamu kurum ve temsilcileri, STK temsilcileri, dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Nazım Culha’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Evvel Nisan Bahar Bayramı seremonisi, portakal ve limon ağaçlarının çevrelediği Gözcüler Hizmet Binası’nda verilmesi planlanan ancak aşırı yağış nedeniyle Gözcüler Çok Amaçlı Salon’da verilen kahvaltının ardından, davetliler Çetillik’te kurulan ve panayır havasında kutlanan bayram alanına geçti.

 

“Zenginliklerimizle birlikteyiz”

Hem Arapça, hem Türkçe ile “Bayramımız kutlu olsun” diyerek konuşmasına başlayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Belediyemizin düzenlemiş olduğu ve bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Bahar Şenliği etkinliklerimizin son günü. Bugün miladi takvime göre 14 Nisan, Rumi takvime göre ise 1 Nisan veya Evvel Nisan deniliyor ve bu yörede bayram olarak kutlanıyor. Hepinizin bayramı kutlu olsun. Arsuz, kültür zenginliğine sahip bir ilçedir. Farklı dinlerin, farklı yapıların, farklı kültürlerin binlerce yıldır bir arada olduğu ve en iyi yaşam birlikteliğini sergilendikleri bir ilçeyiz. Burada insanların kardeşliği, birlik ve beraberliği esastır. Farklılıklarımız zenginliğimiz haline dönüşmüş ve bugüne kadar devam etmiştir. Bundan sonrada bu şekilde devam edecektir. 1 Nisan, baharın müjdeleyicisidir. Bugün baharla birlikte bereket de yağdı. Dışarıda yağmur var. Baharın güzelliğini hep birlikte yaşıyoruz. Portakal ağaçları ve çiçekleri içerisinde yaşamımızı sürdürüyoruz. İlçemiz içerisinde kutlanan farklı bir bayram var. Burada bulunan ve bu coğrafyada yaşayan herkesin Paskalya Bayramını kutluyorum. Katılımızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, iyi bayramlar diliyorum” dedi.

 

 

“Kültürel değerlerimizi unutmayacağız”

Gelenek ve kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında böyle bayramların önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, “Biz idareciler olarak böyle bayramları birlikte kutlamayı çok önemsiyoruz. Çünkü, bu gelenekler inanıyoruz ki; unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi bizden sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktarabilmesinin en güzel yolu, aynı zamanda birliğimizin, beraberliğimizin, kardeşliğimizin pekiştiği en güzel günler diye düşünüyorum ve bu tür etkinliklere katılımın önemli olduğunu düşünüyorum. Yoğun katılımdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu bayram aynı zamanda baharın gelişini simgeleyen bir bayram, İnşallah her günümüz bahar havasında olsun, hep birlikte kardeşçe, huzur içerisinde geçsin diyorum. Hristiyan Cemaati’nin de Paskalya Bayramını kutluyorum. Hatayımız medeniyetler beşiği, medeniyetlerin buluşma noktası.. Bunu her seferinde dile getiriyoruz. Tüm medeniyetlerin izini bünyesinde barındıran dünyaya örnek bir şehir” dedi.

 

“Festivalde de buluşalım”

Arsuz’da bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Arsuz Doğa ve Su Sporları Festivali’ne herkesi davet eden Kaymakam Saı, “Hazırlıkları devam eden ve önemli bir etkinlik olduğuna inandığımız, kentin tanıtımına da katkı sunacağını düşündüğümüz bir başka etkinlik için de sizlere davette bunmak istiyorum. Belediyemiz ve tüm kurumalarımızla birlikte 12-14 Mayıs tarihleri arasında Arsuz Doğa ve Su Sporları Festivaline hazırlanıyoruz. Yoğun bir katılımla hemen hemen tüm doğa kulüpleri ve su sporları kulüplerinin katılacağı, ilçe dışından çok sayıda misafiri ağırlayacağımız bir festival olacak. O tarihlerde de aynı katılım için sizleri davet ediyoruz. Bu güzel etkinlikte emeği geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Nazım Culha ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

Yumurta tokuşturma geleneği bozulmadı

Bayramın geleneklerinden olan “yumurta tokuşturma ” anında ise oldukça renkli görüntüler oluştu. Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, hem Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, hem eşi Selda Culha, hem de CHP İlçe Başkanı Faik Çekin ile yumurta tokuşturma yarışında galip olurken, Kaymakam Sarı’nın ‘Başkanım tecrübe kazanmış’ şeklindeki esprisi ile, Kaymakam Musa Sarı ile eşi Emine Sarı’nın yumurta tokuşturma yarışında eşinin galip gelmesi üzerine “Hiç şansı yok” şeklindeki esprileri gülümsemelere neden oldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.