“Halk sağlığı bizim için önemlidir”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz Belediyesi’nin 3. Bahar Şenliği etkinlikleri kapsamında KETEM işbirliğiyle düzenlediği “Kanser önlenebilir bir hastalıktır” konulu panel ve forum oldukça yoğun ilgi gördü.  Farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan 1-7 Nisan Kanser Haftası’na da denk gelen panele Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, belediye meclis üyeleri, CHP milletvekili aday adayları, doktorlar, kamu – kurum temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yoğun ilgi gören ve Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi İskender Sayek, İskenderun KETEM -Uzman Dr. Selda Bilgin Dalyan ve Gelişim Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Reşat Çiçekli’nin konuşması olarak katıldığı panele Arsuz Kent Konseyi’nin Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın desteğiyle hayata geçireceği ve Hatay genelindeki kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yapacak olan gezici mamografi mobil aracı müjdesi damga vurdu.

 

“Panellerde sağlığa da yer veriyoruz”

Uzman doktorların yanında konuya çok değinmeyeceğini, ancak kanserden değil geç kalmaktan korkmak gerektiğini belirterek, erken tanının hayat kurtardığını ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Arsuz Halkı, bizim için çok önemlidir.  Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz etkinlerde halk sağlığı ve eğitime önem veren panellere mutlaka yer veriyoruz ve yer vermeye de devam edeceğiz. Bu konuda özellikle duayenimiz ve rehberimiz olan Arsuz Kent Konseyi Başkanımız Prof. Dr. İskender Sayek’e çok teşekkür ederim” dedi.

 

Arsuz Kent Konseyi’nden sağlık atağı

Erkeklerde en çok görülen dördüncü, kadınlarda ise üçüncü sırada yer alan Kolorektal Kanserler hakkında bilgiler veren İskender Sayek, bu kanser çeşidinde en önemli risk faktörünün yaş olduğuna dikkat çekti. Kolorektal kanserlerin en önemli özelliklerinden birisinin önlenebilir olması olduğunu söyleyen Sayek, Kent Konseyi’nin önerisi ve Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın da desteğiyle gezici mobil aracı ile kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yapılacağının müjdesini verdi.

Arsuz Belediyesi’nin tahsis edeceği araca, Sağlık Bakanlığı tarafından gezici mamografi aleti konacağını ve KETEM işbirliğiyle sadece Arsuz’da değil, tüm Hatay’da ücretsiz tarama yapılacağını ifade eden İskender Sayek, mamografinin ölüm oranını yüzde 30 oranında azalttığına dikkat çekti.

 

“Sekiz kadından biri meme kanseri”

Her sekiz kadından birinin meme kanseri riski altında olduğunu söyleyen İskenderun KETEM Uzman Dr. Selda Bilgin Dalyan, “Meme kanserinin belirtileri kitle, ağrı, meme başında akıntı, memede çekilme belirtisi, portakal kabuğu görünümü, deride yaralar ve ödem, meme başında çekilme ve komşu lenf nodlarında büyüme olarak sıralanabilir. Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve uzun yaşam süresi elde etmenin en iyi yolu erken tanı ve erken tedavidir. 20 yaşından itibaren her ay 5 dakika kendi kendine elle muayene, 20-39 yaşları arasında 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl klinik muayene,  40 yaş ve üstünde 2 yılda bir mamografi muayenesi yapılması gerekmektedir. KETEM’de 40-69 yaş arası kadınlarımıza meme kanseri taraması mamografi ile ücretsiz yapılmaktadır” dedi.

KETEM’in Hatay’da İskenderun, Kırıkhan ve Antakya ilçelerinde hizmet verdiğine vurgu yapan Bilgin, kadın üreme organı kanserlerinden en sık görülenlerin de Dış Genital Organ Kanserleri, rahim ağzı(Serviks), rahim(Endometrium) ve yumurtalık (Over) kanserleri olduğuna da değindi.

 

“6 erkekten biri prostat kanseri”

Gelişim Hastanesi Üroloji Uzman Dr. Reşat Çiçekli, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen iç organ kanseri ve tüm dünyada en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirterek, “Yaklaşık olarak her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalandığı ve her 38 erkekten birinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. 45 yaş altında nadir görülen bu kanser türünün sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Ailede prostat kanseri olanlarda ve D vitamini eksikliğinde risk artmakta olup, prostat kanseri hiçbir belirtisi olmayacağı gibi idrar yapmada zorlanma, sık idrara gitme, cinsel fonksiyonlarda azalma, idrarda ya da menide kanama, bazen de sırt, bel, kalça ağrılarıyla kendini gösterir” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.